Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ!»

 Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή λόγω της παγκοσμιοποίησης της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών τους είναι ορατός ο κίνδυνος να επικρατήσει ως αποδεκτή άποψη η άποψη ότι η βία κατά των αστυνομικών με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο και αν εκδηλωθεί αποτελεί μέρος της δουλειάς τους και ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία και οι οικογένειες τους  πρέπει να ζήσουν και να αποδεχθούν το  ιδεολόγημα  αυτό.
Ε! Όχι λοιπόν………

Αποδεχόμαστε ότι ως Οργανισμός και ως αστυνομικοί  ρόλο μας  είναι η διατήρηση της τάξης , η εφαρμογή των Νόμων και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών σε ένα δημοκρατικά δομημένο κράτος δικαίου.
Πρέπει όμως να αποδεχθούν και όλες  οι δημοκρατικές δομές της κοινωνίας μας ότι η βία κατά των αστυνομικών είναι όχι μόνο μια απαράδεκτη παραβίαση της προσωπικής ακεραιότητας ενός ανθρώπου  αλλά αποτελεί και μια σκόπιμη επίθεση κατά της κοινωνίας και του κράτους δικαίου.

Σημειώνουμε με σοβαρή ανησυχία ότι χρόνο με τον χρόνο η βία κατά των αστυνομικών αυξάνεται και οι παθόντες και πεσόντες συνάδελφοι μας από άδικες και βάναυσες επιθέσεις κατά της ζωής τους πολλαπλασιάζονται .

Από την άλλη αδυνατούμε να κατανοήσουμε την Κυβερνητική Πολιτική που μικραίνει –λόγω της οικονομικής κρίσης – τον προϋπολογισμό σε ανεπαρκή επίπεδα για την ασφάλεια, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αστυνομικών υπηρεσιών που έχει και ως αποτέλεσμα την επιδείνωση και του επιπέδου προστασίας των αστυνομικών , πως μπορεί να εγκαθιδρυθεί ένα ασφαλές αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον αν υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών υπηρεσίων;

Προειδοποιούμε ότι αυξάνεται η απογοήτευση μεταξύ των αστυνομικών που θέλουν να υπηρετήσουν την κοινωνία αλλά στην καθημερινή τους προσπάθεια αντιμετωπίζουν -εκτός από την παραπάνω ανεπάρκεια της πολιτείας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα    - την έχθρα , την βία και τον μη σεβασμό στην εργασία τους.

Επίσης έχουμε υπόψη μας και την παντελή έλλειψη ευαισθησίας μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών ιθυνόντων να αποφεύγουν μια συζήτηση για τις αιτίες της βίας και πιθανών τρόπων αντιμετώπισης καθώς επίσης και μια μερικώς σκόπιμη ανεκτικότητα της βίας ως μέσο επίλυσης και εκτόνωσης πολιτικών και κοινωνικών διαφωνιών, αλλά που τελικά ξεσπούν στις πλάτες των αστυνομικών.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έτυχαν αξιολόγησης και εκτίμησης από τους πολιτικά και κοινωνικά ιθύνοντες τα συμπεράσματα και οι συστάσεις τόσο Ομοσπονδίας των αστυνομικών (Π.Ο.ΑΣ.Υ) όσο και της Ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Αστυνομικών (EYROCOOP) που από το 2003 έχουν συλλέξει προκειμένου να αποτραπεί  η βια ενάντια στους αστυνομικούς.

Στο όνομα των συναδέλφων μας και των συγγενών τους ζητούμε και θα συνεχίσουμε να ζητούμε επειγόντως από την συντεταγμένη πολιτεία και την εκάστοτε Κυβέρνηση, αλλά μέσω και της EYROcoop από τα όργανα της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης να προωθήσουμε:
1.Μια ευρεία συζήτηση με όλα τα επίπεδα της κοινωνίας  για τις αιτίες της βίας και των πιθανών στρατηγικών για να αποτραπεί η βία και να ενισχυθεί σε όλη την κοινωνία η υποχρέωση σε όλη την κοινωνία ότι η βία δεν είναι μια αποδεκτή μορφή συμπεριφοράς .
2.Ενεργή και συστηματική εργασία για την μείωση γενικά της βίαιης συμπεριφοράς αλλά ειδικά ενάντια των αστυνομικών.
3.Αναβάθμιση και βελτίωση των μέσων προστασίας των αστυνομικών ενάντια στην βία και όχι περικοπές και ψαλιδίσματα για το αγαθό της ασφάλειας τός των πολιτων όσο και των αστυνομικών .
4.Ενεργηοποίηση και συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής των θεσπισμένων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο περιβάλλον της εργασίας όπως περιλαμβάνονται αυτοί τόσο στην εθνική νομοθεσία όσο και στην οδηγία ΕΚ  89/391.
5.Υποχρέωση τόσο δική μας όσο και της πολιτείας αποτελεί ώστε τα θύματα της βίας να λαμβάνουν νομική, οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη με στόχο την επανένταξη τους στην υπηρεσία  και την αποτροπή της οικονομικής και κοινωνικής κατάπτωσης τους συνέπεια ενός τραυματισμού. Οι αστυνομικοί πρέπει κάτω από όλες τις περιστάσεις  όταν βλάπτονται από μια βίαιη συμπεριφορά ενός δράστη να προσφεύγουν στην απαίτηση αποζημίωσης μέσω του Αστικού Δικαίου.
6.Πρέπει να εξασφαλιστεί η περιεκτική προστασία των αστυνομικών και των συγγενών τους μέσω του Ποινικού Δικαίου ότι οι κυρώσεις θα αποδίδονται γρήγορα και σαφώς θα απεικονίζουν ότι είναι καταδικαστέα η επίθεση σε έναν εκπρόσωπο ενός δημοκρατικού θεσμού.
7.Εμείς ως συνδικαλιστές καταγραφούμε συστηματικά και αναλύουμε τις βίαιες πράξεις ενάντια των αστυνομικών προκειμένου να εξασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την προστασία των συναδέλφων μας.                 


Σημείωση:
1. Η Π.Ο.ΑΣ.Υ για τα παραπάνω ζητήματα μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει τουλάχιστον τρείς (3) ένστολές διαμαρτυρίες και μία (1) ημερίδα τον Οκτώβρη 2010 στην Αθήνα   με θέμα την βία και η προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν.
2.Η EUROCOP ξεκίνησε ήδη επίσημη καμπάνια για την προστασία των εργαζομένων αστυνομικών και χρόνο με το χρόνο θα ξεδιπλώνονται δράσεις και πρωτοβουλίες γι αυτό το ζήτημα.

Γιώργος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΟΑΣΥ