Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ





Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., με την μέχρι τώρα πολιτική τους, διέλυσαν τις υπηρεσίες και εξαθλίωσαν τα Σώματα Ασφαλείας και τα στελέχη τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα θεσμικά-οικονομικά αιτήματα των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και την λειτουργία των υπηρεσιών, έχει καταθέσει πολλές ερωτήσεις και έχει ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στα υπό συζήτηση νομοσχέδια στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλαν τα δίκαια αιτήματα των ενστόλων και κατέθεταν προτάσεις επίλυσης τους. Στους κοινωνικούς αγώνες ήταν δίπλα στα σωματεία τους, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.
Οι θιασώτες του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.:
· μείωσαν τα εισοδήματα των ένστολων μέχρι 40%., κόβοντας μισθούς συντάξεις και μερίσματα
· με το PSI εξαφάνισαν τα 2/3 των χρημάτων των Μετοχικών και Επικουρικών τους Ταμείων.
· μετά τις εκλογές του Ιουνίου, έχουν εξαγγείλει, εξαιτίας των δανειακών
συμβάσεων και δεσμεύσεων στην ΤΡΟΙΚΑ , νέες περικοπές στο μισθολόγιο τους, μειώνοντας περαιτέρω μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Οι αστυνομικές, πυροσβεστικές και λιμενικές υπηρεσίες επλήγησαν άμεσα από τις μνημονιακές πολιτικές. Μειώθηκαν δραματικά οι λειτουργικές δαπάνες τους. Τα επιχειρησιακά τους μέσα, (οχήματα – εναέρια - πλωτά) μένουν ασυντήρητα.
Σήμερα δυστυχώς, η λειτουργία των υπηρεσιών και των επιχειρησιακών μεσών στηρίζεται στο φιλότιμο του προσωπικού, και στην αναζήτηση «φιλεύσπλαχνων» χορηγών.
Τα μέσα αυτοπροστασίας τους είναι λιγοστά και πεπαλαιωμένα Το ένστολο προσωπικό συνεχίζει να βρίσκεται εκτός προστασίας των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας, ενώ η πρόσβαση τους σε γιατρούς και φάρμακα έχει εκμηδενιστεί από το χρεοκοπημένο σύστημα υγείας.
Με πρόσφατο νόμο που ψήφισε στην Βουλή η μνημονιακή κυβέρνηση, δίνεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, από την αστυνομία σε ιδιώτες με αμοιβή. Δείχνει πως αντιλαμβάνονται την δημόσια τάξη και ασφάλεια:.Όσοι έχουν χρήματα, εκτός από τις εταιρείες security, θα μπορούν να εξαγοράζουν και τις υπηρεσίες της αστυνομίας. Το αστυνομικό προσωπικό, που θα χρησιμοποιείται από ιδιώτες με αμοιβή θα λείψει από τις γειτονιές και το πλευρό του φτωχού πολίτη. Η δημόσια τάξη και ασφάλεια, από δικαίωμα όλων των πολιτών, γίνεται δικαίωμα μόνο των πλουσίων.
Αστυνόμευση και όχι αστυνομοκρατία.
  • Την ίδια στιγμή, που οι υπηρέτες του μνημονίου μεταφέρουν, προεκλογικά, την ατζέντα στην εγκληματικότητα,η φιλοσοφία της πολιτικής τους επιλογής είναι να γεμίζουν την Αθήνα με κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τη διάλυση των λαϊκών κινητοποιήσεων και όχι την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στις γειτονιές.
  • Κατάργηση των Μ.Α.Τ.- Υ.Μ.Ε.Τ. και απαγόρευση χρησιμοποίησης άλλων ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Ένταξη των ειδικών μονάδων στα αστυνομικά τμήματα, με ταυτόχρονη δημιουργία υπηρεσιών αντιμετώπισης κρίσεων (φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα και βία). Άμεση απόσυρση απαγορευμένων- επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών.

  • Διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων αστυνόμευσης από την προανακριτική λειτουργία και από την υποβοηθητική προς τη Δικαιοσύνη αρμοδιότητα. Στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας.
Η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών και τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην καταστολή των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών. Η αποστολή τους είναι να προσφέρουν κοινωνικό έργο και να επιλαμβάνονται ειδικών εγκληματικών πράξεων. Οι λιμενικοί πρέπει να απεμπλακούν από τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα.
Πρέπει να σταματήσει η τριχοτόμηση του πυροσβεστικού προσωπικού. Να εκσυγχρονιστούν οι βασικές δομές του Π.Σ., να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και να επικαιροποιηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές και την αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων.
Η δημόσια τάξη, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι συνταγματικά δικαιώματα με όρους ισονομίας και ισοτιμίας για όλους τους πολίτες και πρέπει να απεμπλακούν από τα μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια της κάθε κυβέρνησης.
  • Η επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα. Η επιλογή θα εγκρίνεται από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους.
  • Είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση και η ριζική αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
  • Είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της αντι-εγκληματικής πολιτικής με στόχο να αντιμετωπιστούν οι εγκέφαλοι του οργανωμένου εγκλήματος και τα κυκλώματα τους Η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται αποκλειστικά στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται, η οποία περιθωριοποιεί μεγάλα κομμάτια πληθυσμού , που εύκολα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα αυτά. Το πρόβλημα δεν καταπολεμάται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα αίτια του.
  • Η πρόσληψη του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, πρέπει να γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων για τους λιμενικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς. Η εξέλιξη τους πρέπει να γίνεται μέσα από ένα αντικειμενικό σύστημα κρίσεων και προαγωγών που θα σπάσει την κομματικοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις.
  • Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να ακλουθεί σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, να είναι διαρκής και επαγγελματική, ώστε να τα προετοιμάζει να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις υψηλές απαιτήσεις της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας της χώρας , αγαθά αναγκαία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
  • Είναι απαραίτητη η ίδρυση Πανεπιστημίου Σωμάτων Ασφαλείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι λιμενικοί εκπαιδεύονται ακόμη σε στρατόπεδα του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να διαθέτουν δική τους Ακαδημία. Ίδρυση Ακαδημίας Λ.Σ.-Ε.Α. και ένταξη όλων των Ακαδημιών στο Πανεπιστήμιο Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Οι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί επιχειρούν κάθε μέρα σε συνθήκες ακραίες, με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας. Άμεσα θα πρέπει να γίνει εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τόσο στους χώρους εργασίας τους όσο και στις αστυνομικές, πυροσβεστικές και λιμενικές επιχειρήσεις.
  • Ο ένστολος εργαζόμενος πρέπει να έχει πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα, χωρίς αντιδημοκρατικές εξαιρέσεις. Άμεσα πρέπει αν υλοποιηθεί η θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των εκπροσώπων τους σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Μπροστά στην οικονομική τους εξαθλίωση αποτελεί μονόδρομο η ανατροπή των νόμων του μνημονίου που σφαγίασαν τις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών, των αποστράτων και διέλυσαν τη λειτουργία των υπηρεσιών.