Δημοσιευμένο: Η Καθημερινή 20/1/2012 Των ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ - ΚΩΣΤΑ ΟΝΙΣΕΝΚΟ
Αντιδράσεις προκαλεί ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επιτρέπει σε 1.500 Κρατούμενους να απολυθούν άμεσα.
Τα εγκληματολογικά στατιστικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες αποτιμήσεις όσων αποφυλακίζονται πρόωρα με ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις. Το ένα τρίτο από αυτούς, εμπλέκεται πολύ σύντομα με το έγκλημα, εμφανίζοντας στοιχεία υποτροπής, αυξάνοντας θεαματικά τους δείκτες της εγκληματικότητας, καθώς τα τελευταία δεκαπέντε, τουλάχιστον, χρόνια ανάλογες ρυθμίσεις αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα στην άσκηση πολιτικής από τους εκάστοτε υπουργούς της Δικαιοσύνης.
Το θέμα των πρόωρων αποφυλακίσεων κρατουμένων ακόμη και για σοβαρά
αδικήματα, επανήλθε για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα μετά την τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, που τον ανάγκασε να την αποσύρει και να επαναφέρει τις επίμαχες διατάξεις υπό μορφή νομοσχεδίου.
Παρά το γεγονός ότι με ρητή διάταξη ο υπουργός εξαίρεσε από την πρόωρη αποφυλάκιση κρατούμενους που εκτίουν ποινές για αδικήματα μεγάλης ηθικής απαξίας, όπως αποπλανήσεις ανηλίκων, εμπόριο ναρκωτικών ή βαριά οικονομικά εγκλήματα, εν τούτοις η έντονη κριτική, όχι μόνον από πολιτικά κόμματα (Ν.Δ. και ΛΑΟΣ), αλλά και από δικαστικούς σχηματισμούς για την επιχειρούμενη αποφυλάκιση βαριάς εγκληματικότητας κακοποιών συνεχίζεται.
Η ρύθμιση Παπαϊωάννου έχει συναντήσει και την αποδοκιμασία εισαγγελικών λειτουργών, ενώ διάχυτη είναι η αρνητική θέση ευρύτερα στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Με το σκεπτικό, ότι οι πρόωρες αποφυλακίσεις κακοποιών για βαρύτατα εγκλήματα πριμοδοτούν, όπως δείχνουν τα εγκληματολογικά στοιχεία, την αύξηση της εγκληματικότητας, δικαστές και εισαγγελείς δεν συμφωνούν με την ακολουθούμενη πρακτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια -και με τη ρύθμιση Παπαϊωάννου- αφού το ένα τρίτο, όσων πρόωρα αποφυλακίζονται, μπλέκουν εκ νέου με το έγκλημα.
Η επιχειρηματολογία άλλωστε ότι οι πρόωρες αποφυλακίσεις διαλύουν την ουσία της ποινικής καταστολής και την έννοια της νομιμότητας στους πολίτες, βρίσκει έδαφος και στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα (Ν.Δ. και ΛΑΟΣ) για την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.
Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, προσωρινά περί τους 1.500 κρατούμενους που εκτίουν ποινές από τρία ώς δέκα χρόνια, θα αποφυλακιστούν άμεσα, αν έχουν εκτίσει μικρό μόνο μέρος της ποινής τους, ενώ ανάλογη ρύθμιση που ίσχυσε πρόσφατα και επί υπουργίας του κ. Χάρη Καστανίδη είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απόλυση περί των 1.230 κρατουμένων, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός -στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα- παρέβη και πάλι τον νόμο.
Παρεμφερείς ρυθμίσεις έχουν γίνει σχεδόν από το σύνολο των εκάστοτε υπουργών Δικαιοσύνης και παρά τις κατά καιρούς επικρίσεις νομικών και δικαστικών παραγόντων. Η αναγκαιότητα ελάφρυνσης του υπερβολικού πληθυσμού των φυλακών είναι το ζητούμενο των ρυθμίσεων αυτών, δίχως να προσμετρούνται οι διαλυτικές επιπτώσεις που αφυδατώνουν επικίνδυνα την έννοια της εφαρμογής των νόμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Η θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ., είναι αντίθετη με την ανεξέλεγκτη αποσυμφόρηση των φυλακών από παραβάτες που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα βίας και εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας. Αυτό δεν αφορά μόνο τη μαζική αποσυμφόρηση, αλλά και στις ειδικές άδειες που δίνονται στους εγκλείστους», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Αθ. Κοκκαλάκης. Όπως εξάλλου είχε αποκαλύψει η «Κ» πριν από περίπου ένα χρόνο, 685 σεσημασμένοι κακοποιοί είχαν «ξεχάσει» να επιστρέψουν στα σωφρονιστικά καταστήματα μετά τις πενθήμερες άδειές τους.
Ο γνωστός διαρρήκτης...
«Θα πρέπει να τους κυνηγάμε όλους από την αρχή. Τους πιάνουμε, τους ξαναπιάνουμε και τα δικαστήρια τους αφήνουν. Στο τέλος όμως ο κόσμος κατηγορεί την Αστυνομία για την εγκληματικότητα», σχολιάζει αστυνομικός που υπηρετεί σε νευραλγικό τμήμα της ΓΑΔΑ. Αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών περιγράφουν τραγελαφικά περιστατικά με κακοποιούς, οι οποίοι συλλαμβάνονται περισσότερες και από δέκα φορές για το ίδιο αδίκημα και αφήνονται εξαιτίας είτε έλλειψης χώρων κράτησης είτε εξαιτίας της νομοθεσίας. «Έχω υπ’ όψιν μου έναν συγκεκριμένο παραβάτη, ο οποίος συλλαμβάνεται συνεχώς για τη διάρρηξη συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου στη Ν. Σμύρνη. Η Αστυνομία τον στέλνει στον εισαγγελέα, αλλά αυτός είναι συνέχεια έξω. Ο δύσμοιρος επιχειρηματίας ζήτησε την ποινική δίωξη του δράστη πάνω από μία φορά, αλλά εξακολουθεί να γίνεται θύμα του ίδιου διαρρήκτη. Τελικά θωράκισε το μαγαζί του με κάγκελα», σχολιάζει ο συνδικαλιστής αστυνομικός Νίκος Καραδήμας, ο οποίος θεωρεί ότι θα αυξηθεί η εγκληματικότητα αν εφαρμοστεί η ρύθμιση για αποφυλάκιση συγκεκριμένων κατηγοριών εγκλείστων.