Τρίτη, 27 Νοέμβριος 2012
Η Ένωση είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει, για άλλη μία φορά, τους υπεύθυνους - ανεύθυνους - οι οποίοι οδήγησαν, με τις πράξεις και παραλείψεις τους, στον τραυματισμό δέκα (10) Αστυνομικών, αλλά και άλλων συναδέλφων που τραυματίστηκαν ελαφρύτερα και δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο απολογισμό, οι οποίοι εκτελούσαν διαταταγμένη υπηρεσία στον ποδοσφαιρικό αγώνα την προηγούμενη Κυριακή, στο γήπεδο της Τούμπας.
Όπως είναι γνωστό και υποχρεωτικό η Ηγεσία διέταξε διοικητική έρευνα, με τη μορφή της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, παράλληλα με την ποινική έρευνα - προανάκριση, που διεξάγεται γι΄ αυτούς που διέπραξαν (με πράξεις και παραλείψεις αυτεπάγγελτα και κατ΄ έγκληση ποινικά αδικήματα), προκειμένουν να διερευνηθούν, ενδεχομένως, και εάν διαπράχθηκαν, παράλληλα με τα ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα.
Εμείς, ως επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζουμε προς κάθε Αρχή, ιδιαίτερα όμως στην Υπηρεσία μας, ότι υπάρχει και το ποινικό αδίκημα της Έκθεσης σε κίνδυνο του άρθρου 306 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως και τελείται και με πράξη, αλλά και με παράλειψη.
Αλήθεια, μήπως φταίει το γεγονός ότι για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μία αθλητική συνάντηση μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών, διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία εκατοντάδες Αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται "προκαλούν" τον κόσμο;
Μήπως, δηλαδή, εάν υπήρχαν λιγότεροι Αστυνομικοί, που να ήταν τοποθετημένοι σε άλλα σημεία, δεν θα υπήρχαν τόσα επεισόδεια και τόσοι τραυματισμοί και φθορές;
Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, και η Ελληνική Αστυνομία, πρέπει άμεσα να αλλάξει τακτική, σχεδιασμό και στάση, όσον αφορά τη λήψη μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας στις αθλητικές συναντήσεις.
Σίγουρα, εάν δεν υπήρχαν διμοιρίες μπροστά στο γήπεδο, πιθανόν οι ανεγκέφαλοι δράστες δεν θα εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες σ΄ αυτές. Ο μόνος στόχος τους, ήταν οι Αστυνομικοί, όπως σχεδόν πάντοτε. Γιατί, τότε οι διμοιρίες βρίσκονταν μπροστά σ΄αυτά τα σημεία, που, όπως αποδεικνύεται πολύ συχνά, είναι σίγουρο οτι θα δεχτούν άπρόκλητη επίθεση από εγκληματικά στοιχεία;
Επομένως, έχει τελεστεί το ποινικό αδίκημα της Έκθεσης και πρέπει οι αρμόδιοι να παρέμβουν. Δεν μπορεί να έχουν τραυματιστεί δέκα (10) εργαζόμενοι Αστυνομικοί και να μην φταίει κανένας από τη Διοίκηση.
Τέλος, ας ψάξουν οι αρμόδιοι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και φτώχειας, μείωσης των μισθών και των συντάξεων, ανεργίας και χαμηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας, παιδείας κτλ στον πολίτη από την Πολιτεία, πόσο κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, όλη αυτή η Αστυνομική επιχείρηση διαφύλαξης του ποδοσφαιρικού αγώνα, με τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη, που όπως γνωρίζουμε, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και αρκετοί Αστυνομικοί από άλλον Νομό της Βόρειας Ελλάδας, εκτός των Αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για να εκτελέσουν υπηρεσία για έναν αγώνα ποδοσφαίρου διάρκειας μόλις 90 λεπτών.
Πόσοι πολίτες στερήθηκαν των υπηρεσιών της Αστυνομίας, σε μία εποχή τεράστιας εγκληματικότητας, γιατί απλά κάποιοι ήθελαν να βρίσκονται δεκάδες Αστυνομικοί σε ένα γήπεδο, αντί αυτοί να προστατεύουν και να αστυνομεύουν τις περιοχές που εδρεύουν οι Υπηρεσίες τους. Είναι, όμως, αυτός ο πραγματικός ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας;
Οι υπεύθυνοι ας διεξάγουν και γι΄αυτό έρευνα, είναι σίγουρα απαραίτητο και θα εξαχθούν πολύ σοβαρά συμπεράσματα, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την καλύτερη λειτουργία της Υπηρεσίας μας.
Εμείας πάντοτε θα καταγγέλουμε την υπερβολή, την έλλειψη υπηρεσιακού μέτρου και την καταπόνηση των Αστυνομικών, σε αλλότρια καθήκοντα, που δεν συνάδουν με την πραγματική τους αποστολή.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ