Τέσσερις αστυνομικοί την… ημέρα εγκαταλείπουν το Αστυνομικό Σώμα! Ένας αξιωματικός και τρεις κατώτεροι αποστρατεύονται με τη θέλησή τους κατά τη διάρκεια του… 24ωρου.
Σε αυτόν τον αριθμό κυμαίνεται ο μέσος όρος των ένστολων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ενεργό δράση και να μπουν στην αποστρατεία με κύρια αιτία το «πετσόκομμα» των μισθών τους. Κατά μέσο όρο 1.621 αστυνομικοί φεύγουν κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, την τελευταία 5ετία.
Σε αυτόν τον αριθμό κυμαίνεται ο μέσος όρος των ένστολων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ενεργό δράση και να μπουν στην αποστρατεία με κύρια αιτία το «πετσόκομμα» των μισθών τους. Κατά μέσο όρο 1.621 αστυνομικοί φεύγουν κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, την τελευταία 5ετία.
Από τα στοιχεία που έχει ο Κλάδος Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού-Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού, και αποκαλύπτει σήμερα η «Βραδυνή», την τελευταία 5ετία, 2008-2012, έχουν αποστρατευθεί με αίτησή τους συνολικά 7.884 αστυνομικοί.
Από αυτούς οι 1.343 είναι αξιωματικοί και 6.541 κατώτεροι. Σε 16 αξιωματικούς και 206 κατώτερους έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της απόταξης για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Ο συνολικός αριθμός των ένστολων που έχουν εγκαταλείψει την Ελληνική Αστυνομία το χρονικό διάστημα από 2008 έως 2012, ανέρχεται σε 8.106 αστυνομικούς.
Η «μεγάλη φυγή» παρατηρήθηκε το 2008-2009, όταν αρκετοί ένστολοι «προέβλεψαν» το δυσοίωνο οικονομικό τους μέλλον και αιτήθηκαν την αποστρατεία τους λαμβάνοντας συντάξεις με τον αμέσως επόμενο βαθμό από εκείνον που κατείχαν και «ολοκληρωμένο» εφάπαξ. Οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν και «μαύρη» εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Από εκεί και έπειτα αρκετοί αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν την ίδια επιδίωξη αποστρατείας, «καθηλώθηκαν» από τα νέα μέτρα, το όριο ηλικίας και τις εξαντλητικές μισθολογικές μειώσεις στην περίπτωση που επέλεγαν να αποστρατευτούν.
Αυτή τη στιγμή στο αστυνομικό σώμα υπηρετούν περίπου 55.000 ένστολοι, με το ποσοστό εκείνων που είναι άνω των 55 χρόνων, για να θεμελιώνουν το δικαίωμα πλήρους σύνταξης και να μπορούν να την πάρουν, να είναι κάτω από το 50%.
Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν πως αν κάποιος αστυνομικός επιθυμεί τώρα να βγει σε σύνταξη, με όσο το δυνατόν αξιοπρεπή δεδομένα αλλά και εφάπαξ, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 31 χρόνια υπηρεσίας και την ηλικία των 55 χρόνων. «Δεν συμφέρει κανέναν να βγει τώρα σε σύνταξη» αναφέρουν κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανακήρυξε «πρωταθλητή» στα κενά των οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τον αριθμό αυτών να ανέρχεται σε 3.314. Δηλαδή, το συγκεκριμένο υπουργείο διεκδικεί τη «μερίδα του Λέοντος» από τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πρόκειται να μεταταχθούν.
Στο μεταξύ το 2011 και 2012 στις αστυνομικές σχολές μπήκαν 1.200 και 1.800 σπουδαστές αντίστοιχα, ενώ το 2013 και 2014, οι αστυνομικές σχολές θα «απουσιάζουν» από τα μηχανογραφικά των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν πως αυτή η «απουσία» σπουδαστών με τις ταυτόχρονες αιτήσεις αποστρατείας του αστυνομικού προσωπικού έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ΕΛ.ΑΣ των 25.000-30.000 αστυνομικών…
http://www.newsit.gr