Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης (Δεν είμαστε σεκιούριτι…)

Η Ένωση μας, ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί όλους τους αστυνομικούς, κάθε βαθμίδος που υπηρετούν στις Υπηρεσίες του Ν. Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει και δηλώνει απερίφραστα και ξεκάθαρα, ότι η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό, η Ελληνική Αστυνομία έχει ως εργοδότη της το Ελληνικό Δημόσιο και υπηρετεί τον Ελληνικό λαό, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την Ελληνική νομοθεσία.
Προφανώς, σε κάποιους τους αρέσει να «ιδιωτικοποιείται» η ασφάλεια, παρόλο που είναι δημόσιο αγαθό. Το ένστολο συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα το επιτρέψει αυτό. Είναι γνωστές και οι ευθύνες θεσμικών παραγόντων που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, σε συνδυασμό και με τη γνωστή ευθυνοφοβία, οδηγούν στη δημιουργία προβλημάτων και άσχημων εντυπώσεων σε πολύ ευαίσθητες Δημόσιες Υπηρεσίες και θεσμούς, με αρνητικές συνέπειες στους δημόσιους λειτουργούς, που επιτελούν καθημερινά με πολλές δυσκολίες το θεσμικό λειτούργημά τους, που είναι η προσφορά υπηρεσιών στην κοινωνία.
Σχετικά με δημοσίευση για τη φύλαξη ιδιωτικής γνωστής εμπορικής εταιρείας, τονίζουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια της αποστολής της, περιφρουρεί οτιδήποτε και οποιονδήποτε στόχο ιδιωτικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Δεν τον φυλάει όμως και τον προστατεύει σε μόνιμη βάση, εκτός εάν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις, μόνο όμως για ορισμένο και βραχύβιο χρονικό διάστημα. Απλά τον επιτηρεί με περιπολίες, με τα ειδικά μέσα εκτέλεσης υπηρεσίας που έχει. Οι γειτονιές και οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων στενάζουν για όσο το δυνατόν καλύτερη αστυνόμευση και περισσότερη ασφάλεια και οι εποχούμενες περιπολίες δεν περισσεύουν. 
Οι Αστυνομικοί, καθημερινά αποδεικνύουν, ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλεία τους, εκτελούν άψογα το λειτούργημά που επιτελούν, κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί κόσμημα για την Πολιτεία στον τρόπο λειτουργίας και λειτουργεί υποδειγματικά και αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες Δημόσιες Υπηρεσίες, κατά γενική ομολογία της κοινής γνώμης.
Ο Έλληνας Αστυνομικός και η Υπηρεσία του δεν είναι «σεκιούριτι», ούτε δύναται να διατίθεται ως μόνιμος σκοπός σε ιδιωτικά εμπορικά κέντρα. Εξάλλου, σύμφωνα με τα ανωτέρω όταν πρόκειται για ιδιωτικές χρηματαποστολές θα πρέπει να γίνεται η νόμιμη έγγραφη διαδικασία παροχής συνδρομής, βάσει του κανονισμού και του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Αστυνομίας και η έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Γι’ αυτό το λόγο το άρθρο 22 του Ν. 3938/2011 και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζουν με κάθε σαφήνεια, ρητά και ξεκάθαρα, τον τρόπο παροχής συνδρομής υπηρεσιών της Αστυνομίας σε ιδιώτες, όπως συνοδεία χρηματαποστολής, φύλαξης και άλλων υπηρεσιών, με χρηματικό αντάλλαγμα υπέρ του Δημοσίου Προϋπολογισμού, ως δημόσιο έσοδο κάτι το οποίο επιβάλλεται, άλλωστε, ενόψει των αρνητικών δημοσιοοικονομικών της χώρας, στη σημερινή εποχή της κρίσης. Δυστυχώς όμως, αν και ο νόμος ισχύει από τον Μάρτιο του έτους 2011, ακόμα δεν τον έχουμε δει να εφαρμόζεται στην πράξη και να εισπράττονται χρήματα υπέρ του πολύπαθου Δημοσίου.
Τέλος, εντολές και διαταγές στους Αστυνομικούς δίνουν μόνο οι αρμόδιοι της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας, σύμφωνα με τον νόμο και όλες οι ενέργειες των Αστυνομικών ενεργούνται για το δημόσιο καλά και το συμφέρον της έννομης πολιτείας. Δεν δεχόμαστε «οδηγίες» και «υποδείξεις» από ιδιώτες και εξάλλου, βάσει και του κανονισμού και της νομοθεσίας, παράτυπες και παράνομες εντολές δεν πρέπει να τις δεχόμαστε και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οδηγός μας είναι μόνο ο νόμος, το Σύνταγμα και η καταγγελία οποιασδήποτε αυθαιρεσίας από τον οποιονδήποτε στα αρμόδια θεσμικά όργανα. Όλοι είναι ίσοι απέναντί μας και δεν δεχόμαστε παραινέσεις από αναρμόδιους.
 
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ.: 5995/1995
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 12 Τ.Κ. 54623 & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 326
Τ.Κ. 54121 THΛ 2310-525510 FAX 2310-539900
www.eayth. gr e-mail: eayth@yahoo.gr
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 2 /2014                                         ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ     10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
 
 
 
 
            Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ       ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
6976518061                                               6979972444