Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πρόβλημα προς λύση αποτελεί η διανομή του πρωτογενού​ς πλεονάσματ​ος

Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 54/2014
Προς: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
Συνάδελφοι,
Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας τα κριτήρια με τα οποία θα διανεμηθεί το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα στο αστυνομικό προσωπικό. Την αρχική ικανοποίηση που αισθανθήκαμε ως κλάδος εργαζομένων, γρήγορα διαδέχθηκε μια άνευ προηγουμένου διαμάχη μεταξύ των συναδέλφων σχετικά με την ορθή ή μη διανομή του.
Ως Ένωση δεχτήκαμε έντονους κραδασμούς από τις προστριβές που δημιουργήθηκαν στα μέλη μας. Αν και το επικοινωνιακό κομμάτι της Κυβέρνησης πέτυχε και θεωρηθήκαμε ευνοημένοι σε σχέση με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βάλλονται κι αυτοί από τις οικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών, το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο του αναμενόμενου. Ενώ δεν αξιώσαμε την χορήγηση του πλεονάσματος, και παρότι ο Πρωθυπουργός αυτοπροσώπως εξήγγειλε πως το δικαιούμαστε ως αναγνώριση των τεράστιων περικοπών που υπεστήκαμε, εν τέλει χορηγείται κάτω από προϋποθέσεις. Δυστυχώς, οι κυβερνώντες αυτοαναιρούνται, δεδομένου ότι όλοι είχαμε περικοπές στους μισθούς μας και με την κίνησή τους αυτή αντί να λειτουργήσουν δικαιωτικά προς εμάς και τις θυσίες μας, οδηγούν την Ελληνική Αστυνομία σε εσωτερικές έριδες. 
Το πρόβλημα άλλωστε είναι πιο σύνθετο αφού οι ανάγκες του καθενός δεν αποδεικνύονται από τις μικτές αποδοχές του. Το μοίρασμα του πλεονάσματος οφείλει να περιέχει το κριτήριο της αναλογικότητας, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων.
Αλλά κι εμείς συνάδελφοι οφείλουμε να επιδείξουμε ψυχραιμία και να μην παραπλανηθούμε από αυτό το πολιτικό μηχάνευμα. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην συμπεριφερόμαστε ως άλλοι επαίτες που μαχόμαστε ποιος θα πάρει το τελευταίο ψίχουλο. Ωστόσο, οι πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που με τα ψίχουλα δημιουργούνταν εξαρτήσεις. Δε ζητάμε φιλανθρωπία αλλά αξιοκρατία.
Ζητούμε από την Ομοσπονδία μας να εισακούσει τις θέσεις όλων των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων πριν την επικείμενη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε να αποτυπωθεί η άποψη της βάσης σ’ αυτό το θέμα που έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις.