Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Α.Τ. - Τ.Α. Ευόσμου: η Ασφαλής φύλαξη των κρατουμένων καθίσταται ένας καθημερινός άθλος......

Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 48/2014
Συνάδελφοι,
Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επίσκεψη στα Α.Τ.-Τ.Α. Ευόσμου, για να συζητήσει με τους συναδέλφους και να διαπιστώσει ελλείψεις και προβλήματα που τους ταλανίζουν.
Όπως εξακριβώσαμε, καθημερινό πονοκέφαλο για τους υπηρετούντες Αστυνομικούς στο Α.Τ. αποτελεί η κτιριακή διαμόρφωση του οικήματος, καθώς όλες οι Υπηρεσίες στεγάζονται στο ισόγειο, συμπεριλαμβανομένων των κρατητηρίων. Στον ίδιο χώρο, λειτουργεί και το Γραφείο Διαβατηρίων Ευόσμου όπου λόγω της στενότητας χώρου, πολλές φορές το προς εξυπηρέτηση κοινό συνωστίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής του.  Αν λοιπόν, προσθέσουμε όλους τους πολίτες που τις πρωινές, κυρίως, ώρες εισέρχονται ή εξέρχονται του κτιρίου, και το γεγονός ότι τα κρατητήρια είναι σε εμφανές σημείο και εκτεθειμένα, αντιλαμβανόμαστε ότι η ασφαλής φύλαξη των κρατουμένων καθίσταται ένας καθημερινός άθλος.
Συνυπολογίζοντας τις ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, γεννάται η εύλογη ανησυχία για το αποτέλεσμα που θα έχει μια τυχόν μεταδοτική ασθένεια κάποιου κρατουμένου, τόσο για τους συγκρατούμενούς του, όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες. Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του Ευόσμου αποτελούν απόδειξη ότι, το Π.∆. 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» εφαρμόζεται κατά το δοκούν, και προσαρμόζεται στις διαθέσεις της κάθε Διοίκησης.
Βεβαίως, όπως τονίζουμε με κάθε ευκαιρία, ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα μαχόμαστε αδιάλειπτα για την πιστή εφαρμογή του Π.Δ. 394/2001 «Χρόνος εργασίας αστυνομικού προσωπικού» και του αρθ.1 του Π.Δ. 173/2013 για την υποχρεωτική ανακοίνωση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση. Γιατί δυστυχώς όπως διαφαίνεται, οι Διοικούντες όλων των Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ. πείθονται να εφαρμόσουν τον Νόμο μόνο έπειτα από προσωπική όχληση και παραίνεση από μέρους μας, καθώς αυτοβούλως ελάχιστοι εναρμονίζονται με τα διατασσόμενα.
Έτσι λοιπόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας απαιτήσαμε από τους Διοικούντες να χορηγήσουν άμεσα κάθε οφειλόμενη ημερήσια ανάπαυση, και αναμένουμε τις προσεχείς ημέρες να λυθεί το θέμα της ανακοίνωσης της εβδομαδιαίας υπηρεσίας. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες Υπηρεσίες που επισκεφθήκαμε, όποιος Διοικητής δρομολογήσει ως βασική του υποχρέωση την έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας, μπορεί με συνέπεια να ανταποκριθεί στο καθήκον του αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επανέλθουμε και επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας.
Συνάδελφοι,
Οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κοινού δεν εξασφαλίζονται με ευχολόγια, καρτερικότητα και παθητικότητα. Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να αξιώνουμε την εφαρμογή των διατασσομένων, έχοντας ως στόχο καλύτερες συνθήκες εργασίας για εμάς, βελτιωμένες  παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, και κατάλληλες-ασφαλέστερες συνθήκες κράτησης για τους κρατούμενους. Άλλωστε όλα αυτά επικουρικά, θα βελτιώσουν την ποιότητα της δικής μας ζωής.