Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η κατάργηση των 6.700 κενών θέσεων τι αποτέλεσμα θα έχει για το οργανόγραμμα της ΓΑΔΘ; Προτάσεις και διαπιστώσεις

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 47/2014     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ     16/03/2014
Η Ένωσή μας, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαδικασιών του νέου νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, χρειάζεται να δηλώσει τα εξής, προκειμένου όλοι να ξέρουν την πραγματική κατάσταση των Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης:
-Η παρούσα, ακόμα για λίγο, έλλειψη των 1.200 κενών οργανικών θέσεων παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό σε Α.Τ. της Δ/νσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, δηλαδή σε Υπηρεσίες που έχουν καθήκον την ένστολη αστυνόμευση, την τάξη.
-Πολλές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα Α.Τ. και Τ.Α. των Δ/νσεων Αστυνομίας και Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, παρόλο που φαίνεται ότι έχουν καλυμμένες τις οργανικές τους θέσεις, δυστυχώς, είτε με αποσπάσεις είτε με προσωρινές μετακινήσεις που διαρκούν χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμα και πέραν του έτους (ενώ βέβαια αυτό δεν επιτρέπεται αφού η διαδικασία αυτή της μετακίνησης με απόσπαση και προσωρινή μετακίνηση ορίζεται για βραχύβιο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών), έχουν άλλη μικρότερη παρούσα δύναμη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε καν στις βασικές τους ανάγκες.
-Τα τελευταία έτη, ενώ από την μία η εγκληματικότητα και οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, από την άλλη η ΓΑΔΘ ενισχύθηκε με πολύ μικρό αστυνομικών, γεγονός που αν συνδυαστεί και με τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, ειδικά κατά το έτος 2010, μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι πραγματικά η ΓΑΔΘ βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση από άποψη δύναμης και χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό, αλλά  και άμεση αναδιάρθρωση σε επίπεδο Τμημάτων όμως, που αποτελούν το βασικό κύτταρο της Αστυνομίας και όχι Δ/νσεων και Γενικών Αστυνομικών Δ/νσεων που ορίζει ο νέος νόμος.
-Αποτέλεσμα είναι πολλές Υπηρεσίες να μην τηρούν το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας, να οφείλουν πολλές ημερήσιες αναπαύσεις, να διαθέτουν το προσωπικό τους σε διπλή νυχτερινή εργασία, να μην εκδίδουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα υπηρεσιών κ.α. γεγονότα που δεν συνάδουν με την αποστολή και το έργο των Αστυνομικών που είναι η πιστή τήρηση της νομιμότητας σε κάθε επίπεδο.
-Γενικό πόρισμα-συμπέρασμα αποτελεί ότι τα τελευταία έτη ενισχύθηκαν σε προσωπικό οι διμοιρίες της ΔΑΕΘ και οι Υπηρεσίες Ασφάλειας, ιδρύθηκε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., όμως αυτό έγινε σε βάρος των Α.Τ. της Δ/νσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τα τελευταία να υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης δύναμης.
     Γι’ αυτούς τους λόγους η Ένωση προτείνει τα εξής:
Το νέο νομοσχέδιο ενώ καταργεί 6.700 θέσεις αστυφυλάκων και ιδρύει, καταργεί και συγχωνεύει κάποιες Υπηρεσίες ως βασικό του στόχο, δυστυχώς, δεν αναφέρει πουθενά για απαλλαγή της Αστυνομίας από εργασίες που δεν έχουν σχέση με τον πραγματικό ρόλο που είναι η αστυνόμευση, δηλαδή από τα γνωστά πάρεργα που εμποδίζουν την Αστυνομία να προστατεύει τον πολίτη, όπως π.χ. την απασχόληση στις αθλητικές εκδηλώσεις, τη φύλαξη ακίνητων στόχων, τη ρητή απαγόρευσης φύλαξης ποινικών κρατουμένων κτλ.
Απαιτείται, ακόμα και τώρα, στην επερχόμενη σε σύντομο χρόνο β’ φάση της αναδιάρθρωσης, δηλαδή στη θέσπιση των νομοθετημάτων, των π.δ., για την οργάνωση και τη λειτουργία της κάθε Υπηρεσίας χωριστά, αλλά και στην έκδοση των οργανογραμμάτων, να ληφθούν όλα τα παραπάνω σοβαρά υπόψη και να υπάρξει μέριμνα για τη σωστή και άψογη οργάνωση των Υπηρεσιών, την έστω και μερική απαλλαγή από τα πάρεργα, τη λειτουργία των διάφορων Τμημάτων Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας, Αλλοδαπών και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης βάσει των στοιχειών της εγκληματικότητας και της γεωγραφίας, την  εξεύρεση κατάλληλων κτιρίων για τη στέγαση των Υπηρεσιών, και τη θέσπιση κατάλληλων οργανογραμμάτων με τα οποία τα ανωτέρω Τμήματα να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες που μας επιβάλει η σημερινή πραγματικότητα και να είναι σύγχρονες αυτόνομες μονάδες αστυνόμευσης. Χρήσιμο είναι να κατανοηθεί ότι η εποχούμενη περιπολία, είτε με οχήματα είτε με δίκυκλα, πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου ο αστυνομικός να έχει πιο άμεση επαφή με τη γειτονιά και την κοινωνία γενικότερα.
          Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
6976518061                                              6979972444