Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων από τους ποινικούς κρατούμενους.....

Αθήνα, 09 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.:605/13/44
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, συναντήθηκε χθες (8-5-14) το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, προκειμένου να θέσουμε υπόψη του καίρια ζητήματα που απασχολούν επί χρόνια την Ελληνική Αστυνομία και τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Ειδικότερα, έγινε εκτενής αναφορά στα κάτωθι θέματα για τα οποία αφού υπήρξε επαρκής αιτιολόγηση, δόθηκαν από την πλευρά του κ. Υπουργού συγκεκριμένες απαντήσεις:
1. Αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων από τους ποινικούς κρατούμενους: Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών με αποτέλεσμα να εξομαλυνθεί σταδιακά και η υπάρχουσα αρνητική κατάσταση στις αστυνομικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την λειτουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.
2. Φρουρά φυλακών: Ζητήσαμε να δοθεί τέλος στην διαρκώς ανανεούμενη παράταση της εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας και να μην αναληφθεί η φρούρηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, όπως έχει ανακοινωθεί.
3. Επιδόσεις δικογράφων: Σχεδιάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η ηλεκτρονική διακίνηση –επίδοση των σχετικών δικαστικών εγγράφων, ανακουφίζοντας έτσι και τις αστυνομικές υπηρεσίες από την κατασπατάληση δύναμης.
4. Μεταγωγές κρατουμένων: Σε συνεργασία με τη Θέμις Κατασκευαστική θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι εντός των Δικαστικών Μεγάρων ώστε να διευκολύνονται οι μεταγωγές και ιδίως η άμεση εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων επ' ακροατηρίω.
5. Αστυνομικοί μάρτυρες σε ποινικά δικαστήρια: Ζητήθηκε η νομοθετική παρέμβαση του κ. Υπουργού ούτως ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του μάρτυρα αστυνομικού κατά τις συνεδριάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικείων και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με την Ομοσπονδία θα προωθήσει σχετική διάταξη, με την οποία θα παρέχεται αυτή η δυνατότητα εκτός αν κριθεί διαφορετικά από το δικαστήριο. Επίσης, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των μαρτύρων αστυνομικών, ζητήσαμε αυτή να γίνεται άμεσα με την ίδια διαδικασία που ισχύει και για τους μάρτυρες πολίτες.
6. Διαθεσιμότητες λόγω αποδράσεων: Ο κ. Υπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει σύγκρουση των διατάξεων του ισχύοντος νόμου και του Αστυνομικού Πειθαρχικού Δικαίου και συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου ώστε να αναστέλλεται η οποιαδήποτε επιβολή ποινής (ποινική-πειθαρχική) και το μέτρο της διαθεσιμότητας επί 15νθημερο από την τέλεση της πράξης, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα στον αστυνομικό ακώλυτα να συμμετέχει στις προσπάθειες σύλληψης του δράστη.
7. Τέθηκε στον κ. Υπουργό το αίτημά μας για την θεσμοθέτηση κυρώσεων εις βάρος και της αστυνομικής διοίκησης, εφόσον δεν εφαρμόζονται Προεδρικά Διατάγματα και κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών.
8. Τέλος, ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε για την πρόθεσή του να προβεί στην εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας και ζήτησε τη συνεργασία μας.
 
 
 
 
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.       
       Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος               ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης