Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αναδρομική χορήγηση διαμνημόνευσης Ευδοκίμου Διοικήσεως Γ' Τάξεως σε Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Αναδρομική χορήγηση διαμνημόνευσης Ευδοκίμου Διοικήσεως Γ΄ Τάξεως σε Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας»
               Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 περ. γ΄ του Π.Δ. 141/1993: «η διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Γ΄ Τάξεως, απονέμεται στους Αστυνομικούς Υποδιευθυντές και στους Αστυνόμους Α΄, που υπηρέτησαν ευδόκιμα επί τρία (3) έτη συνολικά στους ανωτέρω βαθμούς και στον βαθμό του Αστυνόμου Β΄, ως Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων ή ισοτίμων υπηρεσιών, καθώς και στους Αστυνόμους Β΄ που υπηρέτησαν ευδόκιμα επί πέντε (5) συνολικά έτη στον βαθμό τους και στον βαθμό του Υπαστυνόμου Α΄, εκ των οποίων δύο (2) τουλάχιστον στον βαθμό τους, ως Διοικητές των ανωτέρω Υπηρεσιών».
Από τη γραμματική διατύπωση της εν λόγω διατάξεως προκύπτει ότι με την απονομή της διαμνημόνευσης Γ΄ Τάξεως ο νομοθέτης επιθυμεί να τιμήσει και να επιβραβεύσει την ευδόκιμη υπηρεσία στη Διοίκηση Αξιωματικών, οι οποίοι υπηρέτησαν επί πέντε (5) συνολικά έτη στον βαθμό τους ως Αστυνόμοι Β΄ και Υπαστυνόμοι Α΄, χωρίς να προκύπτει καταρχήν, εμμένοντας στο γράμμα του νόμου, η δυνατότητα απονομής της εν λόγω διαμνημόνευσης και σε κατώτερους Αξιωματικούς, οι οποίοι, καίτοι υπηρέτησαν ως Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων ή ισότιμες υπηρεσίες καλύπτοντας αντίστοιχες υπηρεσιακές ανάγκες και χωρίς ουδεμία έκπτωση στα καθήκοντά τους, έφεραν - επί παραδείγματι - τον βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄.
Όμως, με δεδομένο ότι η συνήθης πρακτική, και δη στις εκτός μεγάλων πολεοδομικών κέντρων Αστυνομικές Υπηρεσίες - Αστυνομικά Τμήματα, είναι αυτά να στελεχώνονται από Διοικητές φέροντες τον βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄ ή του Υπαστυνόμου Α΄, είναι απολύτως ανεπιεικές και παραβιάζον την αρχή της αναλογικής ισότητας, το γεγονός ότι δεν τυγχάνει - σύμφωνα με τη ρητή γραμματική διατύπωση της υπόψη διατάξεως - της διαμνημόνευσης αυτής Αξιωματικός, ο οποίος υπηρέτησε και πλέον των πέντε (5) ετών συνολικά ως Υπαστυνόμος Β΄, Υπαστυνόμος Α΄ και Αστυνόμος Β΄, ως Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος ή ισότιμης υπηρεσίας, πλην όμως δεν πληροί την πρόσθετη προϋπόθεση της επί διετία τουλάχιστον άσκησης των καθηκόντων του ως Διοικητής στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄.
Παρατηρείται έτσι το εξής παράδοξο: Αξιωματικός, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος ή ισότιμης υπηρεσίας επί συνολικά εννέα έτη παρά μία ημέρα (τρία έτη στον βαθμό του Υ/Β΄, τέσσερα έτη στον βαθμό του Υ/Α΄ και 2 έτη παρά μία ημέρα στον βαθμό του Α/Β΄), υπερκαλύπτοντας έτσι το χρονικό όριο της πενταετίας, να αποκλείεται καταχρηστικά και αδικαιολόγητα από τη χορήγηση της εν λόγω διαμνημόνευσης, επειδή δεν συντρέχει στο πρόσωπό του σωρευτικά ο πρόσθετος περιορισμός της συμπλήρωσης διετίας στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄.
Με βάση όλα τα παραπάνω και κατά την προκρινόμενη λογικοσυστηματική ερμηνεία της ανωτέρω διατάξεως προκύπτει ότι η δικαιολογητική βάση και ο σκοπός αυτής είναι η επιβράβευση της Ευδοκίμου Διοικήσεως δια της άσκησης καθηκόντων Διοικητού Αστυνομικού Τμήματος ή ισότιμης υπηρεσίας.
Έτσι - ερμηνεύοντας πρωτίστως τη βούληση και το πνεύμα του νομοθέτη - θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι αναλογικά είναι επιτρεπτή, εν προκειμένω, η διεύρυνση του ερμηνευτικού πεδίου της κρίσιμης διάταξης. Συνεπώς, η απονομή της διαμνημόνευσης Ευδοκίμου
Διοικήσεως Γ΄ τάξεως και σ’ αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, ουδόλως αντίκειται στη ratio της διάταξης, με δεδομένο ότι πληρούνται απολύτως τα κριτήρια ευδόκιμης άσκησης διοίκησης, που ο νόμος ορίζει.
Η προρρηθείσα ερμηνευτική προσέγγιση, η οποία υπαγορεύεται τόσο από την αρχή της αναλογικής ισότητας όσο και από την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη Διοίκηση, συμπορεύεται και με την ανάγκη για αναλογική και δίκαιη δημόσια διαχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων (βλ. και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 6006/4/146-γ από 07-12-2012 Απόφαση του κ. Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης), κατατείνει στην προφανή παραδοχή ότι οφείλει η Διοίκηση να χορηγήσει την εν λόγω διαμνημόνευση σε όλους ανεξαιρέτως τους κατώτερους Αξιωματικούς, οι οποίοι, καίτοι συμπλήρωσαν το χρονικό όριο των πέντε ετών ασκώντας καθήκοντα Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος ή ισότιμης υπηρεσίας, πλην όμως, για λόγους ενδεχομένως υπηρεσιακούς και μη αναγόμενους στους ίδιους (π.χ. μετακίνησή τους σε άλλη Υπηρεσία όπου δεν ασκούσαν καθήκοντα Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος ή ισότιμης υπηρεσίας) δεν συμπλήρωσαν το όριο των δύο ετών (έστω για μία ημέρα) στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄ ως Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων ή ισότιμων υπηρεσιών.
Η οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία και αντιμετώπιση του ζητήματος θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι οδηγεί στο ανεπιεικές αποτέλεσμα της καταστρατήγησης των ηθικών προνομίων που συνεπάγεται η άσκηση Ευδόκιμης Διοίκησης σε πλήθος κατώτερων Αξιωματικών οι οποίοι εκπλήρωσαν αυτήν, ως Διοικητές των προαναφερόμενων υπηρεσιών, σε όλο το χρονικό εύρος της πενταετίας, αλλά για λόγους μη αναγόμενους στη σφαίρα ευθύνης τους δεν συμπλήρωσαν το όριο της διετίας ως Διοικητές στο Βαθμό του Αστυνόμου Β΄.
Κριτήριο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ο χρόνος παραμονής στο βαθμό και μόνο, αλλά η συμπλήρωση του χρόνου στη θέση του Διοικητού Αστυνομικού Τμήματος ή ισότιμης υπηρεσίας, κριτήριο που, στην περίπτωση που καλύπτεται, δικαιολογεί τη χορήγηση της εν λόγω διαμνημόνευσης secundum legem.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
 
1.    Προτίθεστε να προβείτε στην έκδοση Κανονιστικής Απόφασης για την αναδρομική απονομή της εν θέματι διαμνημόνευσης στους Αστυνόμους Β΄, - ανεξαρτήτως του κατεχόμενου βαθμού σήμερα - οι οποίοι μη νόμιμα και καταχρηστικά παρελείφθησαν από τη χορήγηση αυτής;
 
2.    Προτίθεστε να τροποποιήσετε την επίμαχη διάταξη, έτσι ώστε μελλοντικά η εν λόγω διαμνημόνευση να χορηγείται σε όλους ανεξαιρέτως τους Αστυνόμους Β΄ οι οποίοι θα συμπληρώνουν το χρονικό όριο των πέντε ετών ασκώντας καθήκοντα Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος ή ισότιμης υπηρεσίας στους βαθμούς του Υπαστυνόμου Β΄, Υπαστυνόμου Α΄ και Αστυνόμου Β΄ χωρίς χρονικούς περιορισμούς άσκησης των καθηκόντων στους εν λόγω ή σε κάποιους από τους ανωτέρω βαθμούς, δίνοντας παράλληλα κίνητρα σε χαμηλόβαθμους κατώτερους Αξιωματικούς για την ανάληψη καθηκόντων Διοίκησης Αστυνομικών Τμημάτων ή ισότιμων Υπηρεσιών;
 
4 Σεπτεμβρίου  2013
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
 
Ιωάννης Πανούσης – Α’ Αθηνών