Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί ξηλώθηκαν οι δύο στρατηγοί - Τα «σταγονίδια» που ψάχνει ο Δένδιας

Δημοσιευμένο:http://www.iefimerida.gr
Μήνυμα μηδενικής ανοχής στις δράσεις της Χρυσής Αυγής έστειλε τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το άνευ προηγουμένου ξεκαθάρισμα που έκανε στην ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό να φύγει από το Σώμα κάθε υπόνοια ύπαρξης ακροδεξιών θυλάκων.
Έτσι, αφού παραιτήθηκαν ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος και ο Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το μεσημέρι ανακοινώθηκαν οι αντικαταστάσεις και μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες οκτώ ανώτατων αξιωματικών και διοικητών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ με στόχο τον εντοπισμό αστυνομικών που έχουν ενεργό εμπλοκή στη δραστηριότητα του κόμματος της Χρυσής Αυγής και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων, ο κ.Δένδιας ανέθεσε στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα όσα καταγγέλλονται ότι συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στη Χαλκίδα.
Σημειώνεται ότι οι κκ.κ. Δικόπουλος και Κασκάνης θεωρούνταν από τους πλέον έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. με πολυετή θητεία σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών ενώ είχαν συντονίσει και τις επιχειρήσεις σύλληψης των Αλβανών δραπετών των φυλακών Τρικάλων. Μάλιστα ο κ. Δικόπουλος ήταν ένας από τους υποψηφίους για την αναληψη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στις επόμενες κρίσεις
Γιατί ξηλώθηκαν οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ.
Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν, τυπικά, για προσωπικούς λόγους, του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Ιωάννη Δικόπουλου και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Απόστολου Κασκάνη για την υπόθεση που σχετίζεται με την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Χαλκίδα είναι πραγματικά πλούσιο.
Αφορμή για τις παραιτήσεις που ζητήθηκαν ήταν το περιστατικό με τους Χρυσαυγίτες τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Χαλκίδα. Υπενθυμίζεται ότι τότε, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλλήψεις έγιναν από άνδρες των ΜΑΤ από την Αθήνα που βρίσκονταν στην περιοχή και όχι από τις τοπικές αστυνομικές αρχές με πηγές από το τοπικό τμήμα να υποστηρίζουν ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν διαθέσιμες δυνάμεις για επέμβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο και όλες οι δυνάμεις βρίσκονταν εκεί.
Όμως, η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός ότι ακόμη και όταν έγιναν οι επτά προσαγωγές δεν ελήφθησαν αποτυπώματα από όλους γιατί θεωρούσαν ότι είχαν ληφθεί στο παρελθόν. Ετσι προχώρησαν στη λήψη αποτυπωμάτων μόνο από τρία άτομα και άφησαν τους υπολοίπους τέσσερις να φύγουν. Οταν ανακαλύφθηκε η «γκάφα» ήταν ήδη πολύ αργά καθώς οι προσαχθέντες είχαν αποχωρήσει.
Μάλιστα, για τον κ. Δικόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε δυσαρέσκεια και για τους χειρισμούς του σε σχέση με τα επεισόδια στο Μελιγαλά.
Μάλιστα, για το γεγονός ότι δεν παρενέβησαν οι τοπικές αρχές και δεν ενημερώθηκε ο Αρχηγός για τα άτομα που υπήρχαν έξω από τα τοπικά γραφεία άτομα που κρατούσαν οπλισμό διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).
Τρεις σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ
Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης οι εξής:
- ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας,
- ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας
- και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Μετακινήθηκαν οκτώ ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί
Λίγη ώρα μετά τις καρατομήσεις των δύο στρατηγών, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκε ότι άλλοι οκτώ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αντικαθίστανται από τις θέσεις τους και απομακρύνονται σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να «διασφαλιστεί κατ' απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα».
Συγκεκριμένα απομακρύνονται από τις θέσεις τους οι εξής:
-Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.
-Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
-Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
-Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται .
-Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
-Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.
Έρευνα για «σταγονίδια»
Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή για εις βάθος έρευνα στις τάξεις της ΕΛΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο Σώμα έχουν παρεισφρύσει ακροδεξιά «σταγονίδια».
Η έρευνα, που έχει ανατεθεί στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, θα εξετάσει την πιθανή «συμμετοχή αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις» αλλά και τυχόν «διασύνδεση αστυνομικών με τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Τι συνέβη στη Χαλκίδα
Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ομάδα ατόμων που κρατούσε ρόπαλα, κοντάρια και άλλα όπλα βρισκόταν έξω από τα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα αστυνομικό μέγαρο της περιοχής.
Οι Χρυσαυγίτες υποστηρίζουν ότι είχαν μαζί τους το συγκεκριμένο οπλισμό γιατί την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη αντιφασιστικό συλλαλητήριο και για το λόγο αυτό περιφρουρούσαν το κτίριο.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις από αυτούς, προσήγαγαν επτά ακομή τους οποίους στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους, ενώ πολλοί ακόμη κατάφεραν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους.