Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Δυστυχία σου…ΕΛ.ΑΣ.

Της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ.
Οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι έχουν εισέλθει αξιοκρατικά στο Σώμα με αδιάβλητες εξετάσεις, αντιμετωπίζουν πλέον σήμερα το οργανωμένο έγκλημα με σαφείς ελλείψεις στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, γεγονός που θέτει καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τη μεριά της πολιτείας ξεκινούν από τα πιο απλά, όπως να τοποθετηθεί πλέγμα στα οχήματα που να χωρίζει το πίσω κάθισμα για προστασία, και φτάνουν μέχρι τη συνολική μεταρρύθμιση συγκεκριμένων τομέων, όπως είναι η δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος δια βίου εκπαίδευσης (και μάλιστα εξ αποστάσεως) για τη συνεχιζόμενη κατάρτιση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα αυτοάμυνας, ανακριτικής, εξέλιξης νομοθεσίας, διαχείρισης κρατουμένων κλπ. Αντ’ αυτού, οι έλληνες αστυνομικοί εξακολουθούν να εκπαιδεύονται με πενθήμερα σεμινάρια σπανίως.
Ο περισσότερος κόσμος ίσως δεν γνωρίζει ότι οι αστυνομικοί πολλές φορές αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους όπλα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα – ιδίως -, κράνη, ακόμα και στολές, γιατί αυτά που τους δίνει το κράτος είτε δεν επαρκούν είτε είναι παλαιωμένα είτε δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας.
Τεράστιες και καταγεγραμμένες είναι οι ελλείψεις και στο (γερασμένο) στόλο οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Στο Δήμο Θερμαϊκού, τρία αστυνομικά τμήματα (Επανομής, Μηχανιώνας και Επιβατών) εξυπηρετούνται από ένα μόνο περιπολικό ανά βάρδια! Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός κ. Δένδιας ανακοίνωσε με ευχαρίστηση τη δωρεά 18 (μεταχειρισμένων) περιπολικών από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Είναι δυνατόν να στηριζόμαστε στην «φιλανθρωπία» άλλων για να εξοπλίσουμε την ΕΛ.ΑΣ; Και τι γίνεται με τα οχήματα που υπάρχουν στα υπόγεια κάποιων αστυνομικών τμημάτων και που θα μπορούσαν να περάσουν σέρβις και να εκσυγχρονιστούν; Έχει γίνει κάποια καταγραφή;
Άλλα θέματα είναι: η αντικατάσταση των δίκυκλων μηχανών για την τροχαία και την ομάδα Ζ, το γεγονός ότι οι αστυνομικοί πολλές φορές ενημερώνονται ποια βάρδια καλύπτουν μόλις το προηγούμενο απόγευμα ή και το βράδυ, η απασχόληση τους σε αθλητικούς αγώνες με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες οι γειτονιές, η γνωστή τραγική κατάσταση στα κρατητήρια των τμημάτων με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής για κρατούμενους αλλά και αστυνομικούς, η ολοκλήρωση της περίφημης αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ και ιδίως ο σαφής προσδιορισμός μιας εσωτερικής οργανωτικής δομής και ενός διοικητικού μοντέλου στα διεθνή πρότυπα κ.α..
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τη μισθολογική απαξίωση που έχουν υποστεί οι ένστολοι λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, με περικοπές που κυμαίνονται από 38-45% την τελευταία τριετία.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εγκληματικότητα στο δρόμο, στη γειτονιά, στα σπίτια μας. Και να πω εδώ ότι η ΕΛΑΣ είναι η μοναδική δημόσια υπηρεσία που λειτουργεί και εξυπηρετεί τον πολίτη και τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Η ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε είναι για το λαό. Οι εύποροι έχουν ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας.
Όλα αυτά που ανέφερα είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την πολιτική ηγεσία άμεσα. Και τάχιστα. Εδώ και τώρα!
Άρθρο της Κατερίνας Μάρκου για την ΕΛ.ΑΣ. στο karfitsa.g​r