Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης "Σχετικά με έντονα παράπονα για τη λειτουργία Κεντρικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης"

Η Ένωσή μας, ως συνδικαλιστική οργάνωση, οφείλει και πρέπει πάντοτε να καταγγέλλει οτιδήποτε παραβιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών της. Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, συνάδελφοι μας θέτουν και μας καταγγέλλουν πολλά εύλογα ερωτήματα και παράπονα, αντίστοιχα, σχετικά με τη λειτουργία της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Κεντρικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.).
Συγκεκριμένα, καταγγέλλουμε τις εξής, δύο (2) ενδεικτικές περιπτώσεις:
Α) Συνάδελφος που τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα περόνης, έχοντας σχετική ιατρική γνωμάτευση από τον αρμόδιο ιατρό που τον εξέτασε, τον Ορθοπεδικό Στρατιωτικό Ιατρό του 424 Γ. Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με ένδειξη χορήγησης αναρρωτικής άδειας 45 ημερών, μετέβη στην αρμόδια Επιτροπή Αναρρωτικών Αδειών του Κ.Ι.Θ., η οποία του χορήγησε αρχικά μόνο 10 ημέρες άδεια, κατά παρέκκλιση, δηλαδή,  της γνωμάτευσης του αρμόδιου Ορθοπεδικού, και βέβαια το παράδοξο είναι ότι σ’ αυτήν την Επιτροπή δεν συμμετείχε Ιατρός με την ειδικότητα του Ορθοπεδικού. Σύμφωνα με την επιστήμη ένα τέτοιο κάταγμα για να θεραπευτεί απαιτείται τουλάχιστον 42 ημέρες χρονικό διάστημα ανάρρωσης.  Στη συνέχεια και ενώ δεν είχε πωρωθεί το τραύμα του, αναγκαστικά ο ανωτέρω συνάδελφος μετέβη εκ νέου στην αρμόδια Επιτροπή Αναρρωτικών Αδειών, η οποία προφανώς αντελήφθη το μέγεθος του προβλήματος υγείας του και του χορήγησε επιπλέον άλλες 30 ημέρες άδεια. Βέβαια η διαδικασία του να ξαναπεράσει ο συνάδελφος εκ νέου Επιτροπή, η αλληλογραφία των Υπηρεσιών και γενικά η απασχόληση των γραφείων γραμματείας, δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Αστυνομίας, αφού ευνοείται η λεγόμενη «γραφειοκρατία» που αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα του δημοσίου.
Β) Συνάδελφος που χειρουργήθηκε με την πάθηση της αφαίρεσης κύστεων στην πλάτη και έχοντας αρκετά ράμματα στο τραύμα, όταν μετέβη για να παραπεμφθεί στην αρμόδια Επιτροπή Αναρρωτικών Αδειών, δυστυχώς, από τον αρμόδιο αξιωματικό Υγειονομικού του αρνήθηκε η νόμιμη διαδικασία εξέτασης της υπόθεσής του και έτσι εκτέλεσε άμεσα υπηρεσία, με αποτέλεσμα, έπειτα από λίγες ημέρες, αφού δεν επουλώθηκε το τραύμα του να μολυνθεί, με σοβαρό κίνδυνο περαιτέρω χειροτέρευσης της κατάστασής του, και αναγκαστικά τότε παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Αναρρωτικών Αδειών, η οποία τελικά του χορήγησε την αναγκαστική αναρρωτική άδεια, για την αποκατάσταση της υγείας του.
   Αρκετά άλλα παραδείγματα συναδέλφων - μελών, έχουν φτάσει στην Ένωσή μας, κατά τα οποία σοβαρές και αποδεδειγμένες παθήσεις συναδέλφων, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρήζουν, σύμφωνα με την Ιατρική Επιστήμη, συγκεκριμένες ημέρες ανάρρωσης κατά την πάγια βιβλιογραφία, αντιμετωπίζονται «αρνητικά» από το Κ.Ι.Θ. και χορηγούνται πολύ λιγότερες ημέρες από αυτές που απαιτούνται για την ανάρρωση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς συνάδελφοι να πρέπει να ξαναπεράσουν από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, με όλες τις γνωστές αρνητικές συνέπειες, ακόμα και για την υγεία τους, αλλά και σε βάρος γενικότερα της Υπηρεσίας, σε κάθε επίπεδο.
   Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της «αντιμετώπισης» που έχουν οι συνάδελφοί μας. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 584/1985 «Οργάνωση και λειτουργία της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας» και συγκεκριμένα με το άρθρο 4, τα Κεντρικά Ιατρεία έχουν ως αποστολή: «Να παρακολουθούν την κατάσταση της υγεία και να μεριμνούν για την πληρέστερη ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη των αστυνομικών, να επιβλέπουν και να παρακολουθούν την πορεία της ασθένειας του προσωπικού και να λαμβάνουν ή να εισηγούνται τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του προσωπικού…».
   Πολλές φορές, εξάλλου, δεν υπάρχει ο αρμόδιος Ιατρός να εξετάσει τους συναδέλφους, είτε γιατί αυτός συνεδριάζει σε κάποια Επιτροπή (Ε.Α.Υ. ή Α.Υ.Ε.) είτε γιατί λόγω ελλείψεων δεν υπάρχει ο αρμόδιος Ιατρός, με την αντίστοιχη ειδικότητα. Δυστυχώς από τα ανωτέρω παραδείγματα, αλλά και από πολλές ανάλογες περιπτώσεις, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά και γι’ αυτό η Ένωση, θα θέσει στις αρμόδιες Αρχές, σύντομα τις αιτιολογημένες προτάσεις της, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα και ποσότητα των υγειονομικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, προς όφελος των συναδέλφων και της Υπηρεσίας γενικότερα. Χρειάζεται προφανώς η αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ως Προϊστάμενη Υγειονομική Υπηρεσία, να εξετάσει αυτά τα εύλογα ερωτήματα και παράπονα που θέσαμε και γενικά τον τρόπο λειτουργίας και τις ελλείψεις, σε πολλά επίπεδα, τόσο ιατρικού προσωπικού, όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Κ.Ι.Θ., που καλύπτει τις ανάγκες των Υπηρεσιών όλης της Βόρειας Ελλάδας.
 
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ.: 5995/1995
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 12 Τ.Κ. 54623 & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 326
Τ.Κ. 54121 THΛ 2310-525510 FAX 2310-539900
www.eayth. gr e-mail: eayth@yahoo.gr
 
 
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:  234/2013                            ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2013
 
 
 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                   ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
6976518061                                                                           6979972444