Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Συνάντηση Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2014 Αρ. Πρωτ.: 97/2014
Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συναντήθηκε χθες, 17-06-2014, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ, παρουσία του Προέδρου ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστου ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και του Αντιπροέδρου της κ. Αντώνη ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το Προεδρείο της Ένωσης τόνισε την ανάγκη παρέμβασης του ίδιου του Αρχηγού για την έκδοση σχετικών διαταγών προς τους διοικούντες, που να αφορούν την απαρέγκλιτη εφαρμογή των Νόμων και των Π.Δ. που διέπουν τον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού. Οι παρατυπίες και αυθαιρεσίες στην καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας των Αστυνομικών δυστυχώς συνεχίζουν να υφίστανται, και υπενθυμίζουμε ότι ο Αρχηγός του Σώματος αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα είχε εκφράσει προσωπικά την πρόθεση να πατάξει το φαινόμενο μέσω του πειθαρχικού ελέγχου των προϊσταμένων που ταλαιπωρούν ασκόπως τους συναδέλφους. Μνεία έγινε και στο αρνητικό από πολλές απόψεις φαινόμενο να διατάσσονται από την Δ/νση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κοινές εποχούμενες περιπολίες ανά 2-3 Α.Τ. με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία των Υπηρεσιών των άλλων Κλάδων που καλούνται να καλύψουν τα κενά της Δ/νσης Αστυνομίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στις Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, η οποία με την κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων Αστυφυλάκων, όπως προβλέπεται στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του Σώματος, θα οξύνει το πρόβλημα. Το Προεδρείο μας ζήτησε να ενισχυθεί η Γ.Α.Δ.Θ. στις έκτακτες μεταθέσεις έτους 2014 με τουλάχιστον 200 Αστυφύλακες. Αριθμός που θα περιορίσει αλλά δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα. Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα επανεξέτασης και εκπόνησης σχετικής μελέτης από την Ηγεσία της Γενικής μας Διεύθυνσης πριν από την όποια συνένωση Α.Τ. και Τ.Α. ανάλογα με την γεωγραφική τους αρμοδιότητα, τον πληθυσμό τους και την εγκληματικότητα κάθε περιοχής, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι αμφίβολα τόσο για την επαρκή αστυνόμευση των περιοχών όσο και για την ασφάλεια των πολιτών. Και σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν προχειρότητες.
Υπογραμμίστηκε επίσης, η ανάγκη χορήγησης νέων υπηρεσιακών οχημάτων προς αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αλλά και της επισκευής των ήδη υπαρχόντων. Η έλλειψη της υλικοτεχνικής υποδομής σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες στη Γ.Α.Δ.Θ. είναι μεγάλη και δεν συνάδει με τις πληθυσμιακές και υπηρεσιακές ανάγκες της πόλης.
Από πλευράς του, ο κ. Αρχηγός ανέφερε ότι γνωρίζει και έχει την βούληση να επιλύσει κατά το μέτρο του δυνατού όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα. Μας διαβεβαίωσε ότι στις έκτακτες μεταθέσεις θα ενισχυθεί η Θεσσαλονίκη με όσον το δυνατόν περισσότερους Αστυνομικούς, χωρίς να είναι σε θέση όμως να επιβεβαιώσει συγκεκριμένο αριθμό, ενώ για την συνένωση Α.Τ. και Τ.Α., δεσμεύτηκε ότι μετά την έκδοση του Π.Δ. περί αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών του Α.Ε.Α., θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στις Γενικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης ώστε το σχετικό Π.Δ. να εκδοθεί εντός του φθινοπώρου, ζητώντας και την συμβολή της Ένωσής μας με σχετικές προτάσεις.
Εν συνεχεία, μεταφέρθηκε στον κ. Αρχηγό η αναγκαιότητα ενίσχυσης με προσωπικό του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης προκειμένου να λειτουργήσει ο διαβατηριακός έλεγχος χωρίς καθυστερήσεις, κυρίως λόγω των επισκεπτών της χώρας μας από χώρες εκτός Schengen, αίτημα το οποίο ο κ. Αρχηγός έκρινε ως λογικό και άμεσου ενδιαφέροντος. 
Για το ζήτημα των ελλείψεων σε υπηρεσιακά οχήματα και εξοπλισμό ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Οικονομικών, ώστε να προστεθούν νέα υπηρεσιακά οχήματα στον στόλο της Γ.Α.Δ.Θ.
Τέλος, το Προεδρείο μας συναντήθηκε με  τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών Ταξίαρχο κ. Γεώργιο ΚΩΤΣΑΚΗ, για το πρόβλημα της καθυστέρησης έγκρισης των δαπανών επισκευής του υπηρεσιακού στόλου των οχημάτων, όπως μας καταγγέλλουν τα μέλη μας. Εκ μέρους του υπήρξε αναλυτική ενημέρωση τόσο για τον αριθμό όσο και για τα χρηματικά ποσά που έχουν υποβληθεί προς έγκριση στη Διεύθυνση Οικονομικών του Α.Ε.Α. αναλυτικά για κάθε Διεύθυνση μας, όσο και για το ύψος των εγκεκριμένων δαπανών αλλά και την απορροφητικότητα των εγκεκριμένων χρηματικών ποσών.
Επισημάνθηκε δε, ότι η έγκριση δαπανών εκ μέρους του Α.Ε.Α. είναι μικρότερη από τα αιτηθέντα ποσά (όπως π.χ. η συντήρηση των κλιματιστικών στα λεωφορεία της Δ.Α.Ε.Θ.) και ζητήθηκε η αναθεώρηση των εγκεκριμένων χρηματικών ποσών για την άσκοπη μεγάλη χιλιομετρική μετακίνηση προς ανεφοδιασμό των περιπολικών από περιφερειακές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ταξίαρχος δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει στους διαχειριστές της Γενικής μας ώστε να υποβάλλουν σχετικό αίτημα διαγωνισμού για εξεύρεση πρατηρίου καυσίμων κοντά στο τόπο των αστυνομικών Υπηρεσιών, ενώ μας ζητήθηκε να παραινέσουμε τους αρμοδίους τόσο από πλευράς διαχείρισης δαπανών όσο και διοίκησης να επιδιορθώσουν άμεσα τα οχήματα για τα οποία έχει γίνει αίτημα δαπάνης, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επόμενες.