Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πλησιάζει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις των Υπηρεσιών της Γ. Α. Δ. Θεσσαλονίκης....

ΠΡΟΣ:Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Ταξίαρχο κ. Κων/νο ΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟ
ΚΟΙΝ.:ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΤΡΟΧΑΙΑΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
κ. Γενικό Επιθεωρητή  Τάξης Υποστράτηγο κ. Δημήτριο ΣΟΦΙΟ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: Μεταθέσεις εντός Υπηρεσιών Γ.Α.Δ.Θ.
ΣΧΕΤ.: Π.Δ. 100/2003

Κύριε Γενικέ.
Όπως γνωρίζετε πλησιάζει το χρονικό διάστημα κατά
το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, την οποία και διευθύνετε. Αυτές αφορούν τις εσωτερικές του Ιουλίου, τους αστυνομικούς που θα μετατεθούν από άλλες περιοχές μετάθεσης με τις τακτικές και τις έκτακτες (Σεπτέμβριο), τους νεοπραχθέντες Αρχιφύλακες κτλ. Είναι γνωστό ότι αυτές γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τα υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια που ρητά και αυστηρά, θέτει και ορίζει το άρθρο 2 του Π.Δ. 100/2003, σε συνδυασμό με τα άρθρα 12, 14 και 15.
Ειδικότερα ως γνωστόν, εντός του αυτού τόπου εφαρμόζονται μόνο τα υπηρεσιακά κριτήρια, ενώ για μεταθέσεις γενικότερα εντός της περιοχής της Γ.Α.Δ.Θ. (Νομός-Περιφερειακή Ενότητα  Θεσσαλονίκης), ισχύουν και τα κοινωνικά κριτήρια.
Είμαστε αναγκασμένοι και πρέπει να σας αναφέρουμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες παρατυπίες της εκάστοτε Διοίκησης, ειδικά στις μεταθέσεις που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της υπηρεσίας, δηλαδή αυτές που διατάχθηκαν από τα αρμόδια Συμβούλια Μεταθέσεων χωρίς επιθυμία του Αστυνομικού και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, η Ένωσή μας επειδή έχει και έννομο συμφέρον, κάλυψε νομικά ορισμένα μέλη της και σας ενημερώνουμε ότι,  πολύ πρόσφατα ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ με σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, ενώ βέβαια υπάρχει και μία ακόμα εκκρεμότητα μέλους μας στο ανωτέρω Δικαστήριο.
Είναι γνωστό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχομένως δημιουργούνται περαιτέρω και άλλες νομικές συνέπειες και ευθύνες, ακόμα και ποινικές και αστικές ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, που μπορεί να αναζητηθούν και η διαδικασία έχει αρνητική επίδραση στο σύνολο των Αστυνομικών, αφού επηρεάζεται το φρόνημα και το ηθικό τους.
Επειδή ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση έχουμε ως σκοπό την προστασία και τη διασφάλιση των συναδέλφων από κάθε παραβίαση συνολικά όλης της εργασιακής νομοθεσίας, βάσει του Συντάγματος και του ν. 1264/1982, σας ενημερώνουμε και σας υπενθυμίζουμε ότι για όλες τις Μεταθέσεις του τρέχοντος έτους και ειδικά σε αυτές που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας, χωρίς σχετική αίτηση και θέληση του Αστυνομικού, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια και θα πρέπει, εξάλλου, η κάθε μία μετάθεση ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, σύμφωνα και με τη βασική αρχή του Διοικητικού Δικαίου.
Ακριβώς, λόγω και των επερχόμενων αλλαγών εξαιτίας του ν. 4249/2014 για την Αναδιάρθρωση, στο οργανόγραμμα και τη διάρθρωση των Υπηρεσιών υπάρχουν αμφιβολίες και αβεβαιότητες στα μέλη μας, και όπως προαναφέρθηκε λόγω τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες ακυρώθηκαν τέτοιες «παράνομες» μεταθέσεις, θα θέλαμε στα πλαίσια της συνδικαλιστικής ελευθερίας και της καλής συνεργασίας μας για το καλό όλων μας, να σας ζητήσουμε να δώσετε τις εντολές, κατευθύνσεις και οδηγίες σας, προκειμένου τα αρμόδια Συμβούλια Μεταθέσεων να τηρήσουν ακριβώς τη νομοθεσία και τη σχετική νομολογία.
Εννοείται ότι αυτή η πρόταση και ενημέρωση που σας κάνουμε ως συνδικαλιστική Ένωση, δεν έχει κανένα σκοπό να συνδιοικήσει μαζί σας, αλλά να διασφαλίσει τα νόμιμα κριτήρια με τα οποία θα μετακινηθούν οι συνάδελφοι και μέλη μας. Εξάλλου, η οικονομική κρίση και οι μειώσεις στις αποδοχές όλων μας, δεν επιτρέπουν, την άδικη μεταχείριση των Αστυνομικών, με αναιτιολόγητες μεταθέσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τον συνάδελφο, σε ιδιωτικό, προσωπικό, υπηρεσιακό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.
Τέλος, σε περίπτωση ή σε περιπτώσεις, που απευχόμαστε, που καταπατηθούν οι νομοθετικές διατάξεις, σύμφωνα και με το παρών έγγραφό μας, δεν δικαιολογείται ουδεμία άγνοια ή αμέλεια, από κανένα μέλος των Συμβουλίων Μεταθέσεων και έχουμε αποφασίσει, ακριβώς επειδή έχουμε έννομο συμφέρον, α) να καλύψουμε νομικά και υλικά τα μέλη μας – όχι μόνο στα Διοικητικά Δικαστήρια – αλλά και στα Ποινικά και Πολιτικά και β) αφού συλλέξουμε τα απαραίτητα στοιχεία, θα υποβάλλουμε, κατά παντός υπευθύνου που μεταθέσει παράτυπα οποιονδήποτε Αστυνομικό, μηνυτήρια αναφορά για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος του άρθρου 259 του Π.Κ., περίπτωση που πιστεύουμε ότι με την παρέμβασή σας θα αποφευχθεί για το συμφέρον όλων μας, αλλά και της Αστυνομίας γενικότερα.


          Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ       ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

6976518061                                    6979972444