Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗΝ EuroCop Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ


Δημοσιευμένο:www.poasy.gr
Προς: Tην Πρόεδρο της EuroCop
κα Anna Nellberg
Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,
Με την ευκαιρία του νέου έτους και της ανάληψης των καθηκόντων σας ως προέδρου της EuroCop, σας ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά και καλή επιτυχία στο έργο σας. Πρέπει να θεωρήσετε δε δεδομένη την υποστήριξη των Ελλήνων αστυνομικών στις αποφάσεις της EuroCop που θα στοχεύουν στην επίλυση των κοινών μας προβλημάτων, στον ενιαίο χώρο λειτουργίας και δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλουμε, ωστόσο, να σας ενημερώσουμε ότι η Ομοσπονδία μας, στην πρώτη

συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για το νέο έτος, στις 12-1-2012, αποφάσισε ομόφωνα να κλιμακώσει τον αγώνα της επειδή οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, κωλυσιεργούν στην επίλυση ώριμων αιτημάτων μας. Η κλιμάκωση συνίσταται α) στην κήρυξη «λευκής απεργίας» σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και για συγκεκριμένα καθήκοντα διοικητικής κυρίως φύσης και ελέγχων που δεν βλάπτουν άμεσα το επίπεδο αστυνόμευσης και ασφάλειας, και β) στην διεύρυνση του διεκδικητικού μας πλαισίου με την απαίτηση να υιοθετήσουν τα πολιτικά κόμματα το δικαίωμά μας και στην απεργία. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά αυτό το δικαίωμα στο ένστολο προσωπικό, ωστόσο ως Ομοσπονδία είχαμε διατυπώσει το ίδιο αίτημα και στο παρελθόν, και ειδικότερα το 2006-2007 στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, με αποτέλεσμα τα κόμματα της Αριστεράς να υιοθετούν την πρότασή μας, χωρίς ωστόσο να είμαστε σε θέση να πείσουμε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Με την ωριμότητα, ωστόσο, που έχει επιδείξει το συνδικαλιστικό μας κίνημα από το 1988, όταν ιδρύθηκαν για πρώτη φορά σωματεία στην Ελληνική Αστυνομία –καθυστερημένα, βέβαια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε σε θέση να ασκήσουμε και το απεργιακό δικαίωμα με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών μας και βεβαίως του αγαθού της ασφάλειας.
Εξάλλου, σήμερα, που το πολιτικό σύστημα στην πατρίδα μας υπό την πίεση και της οικονομικής κρίσης, έχει καταρρεύσει, και οι θεσμοί διεκδικούν να παίξουν τον καθοριστικό τους ρόλο, θεωρούμε ως ύψιστο χρέος μας να συμμετάσχουμε στην γενικότερη προσπάθεια του λαού μας για την ενδυνάμωση τόσο των δημοκρατικών θεσμών όσο και των απαραίτητων εγγυήσεων για τη λειτουργία του πολιτεύματος στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτής μας της προσπάθειας, θέλουμε και τη δική σας υποστήριξη και σε αυτή τη φάση μια άμεση ενημέρωση για τις δικές σας θέσεις επί του θέματος, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που διαθέτετε για το πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος της απεργίας σε άλλα ένστολα Σώματα Ασφαλείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με εκτίμηση