Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ
Οδοιπορικά ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν το προσεχές διάστημα για να καλυφθούν αναδρομικά μετακινήσεις του στρατιωτικά οργανωμένου Λιμενικού Σώματος που έγιναν το διάστημα 2005-09, ξεπερνώντας τα όρια των προβλεπόμενων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό.
Με οριακή διαφορά μίας μόλις ψήφου (16-15) η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) έκρινε νόμιμη σχετική δαπάνη που είχαν απορρίψει τρεις φορές το τελευταίο 6μηνο η επίτροπος ΕΣ στο
υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Ι' Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, επισημαίνοντας διάφορα προβλήματα νομιμότητας.
Η υπόθεση ξεκίνησε με την άρνηση έγκρισης χρηματικού εντάλματος για ποσό 17.000 ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου επέμεινε στην έγκριση της δαπάνης, επικαλούμενη την απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που τον Απρίλιο του 2010 άναψε "πράσινο φως" για να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό για τα έτη 2009 και παλαιότερα.
Λόγω της διαφωνίας το ζήτημα παραπέμφθηκε στο Ι' Τμήμα ΕΣ, που υπό τον πρόεδρό του Ευ. Ροντογιάννη έκρινε νομικά πλημμελείς τις διαταγές πληρωμής αφού εκδόθηκαν καθ' υπέρβαση των πιστώσεων.
Η απόφαση
Επίσης κρίθηκε ότι η απόφαση του Απριλίου του 2010 δεν μπορούσε να νομιμοποιήσει υπερβάσεις πιστώσεων, το περιεχόμενό της ήταν τελείως γενικό και αόριστο, και δεν γινόταν καμία αναφορά σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την έκδοσή της. Λόγω μείζονος σπουδαιότητας και της γενικότερης σημασίας της για την πληρωμή μεγάλου ύψους οδοιπορικών εξόδων λιμενικών, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ΕΣ, που ενέκρινε ως νόμιμη τη δαπάνη. Η πλειοψηφία δέχθηκε ότι είναι δικαιολογημένη η μη αναγραφή πίστωσης στη διαταγή κίνησης των λιμενικών, λόγω της ελαστικότητας που πρέπει να διακρίνει τους όρους μετακίνησης ενός στρατιωτικά οργανωμένου σώματος, που πολλές φορές υπόκειται σε άμεσες και μη προβλέψιμες μετακινήσεις.

Πηγή ΕΘΝΟΣ 6/7/2011