Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Χρηματική αποζημίωση 500 ευρώ σε Δόκιμους Αστυφύλακες......

Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 68/2014
Θέμα: «Χρηματική αποζημίωση 500 ευρώ σε Δόκιμους Αστυφύλακες»
κ.κ. Υπουργοί,
Είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε την αδικία που θα συντελεστεί για το αστυνομικό προσωπικό που κατέχει το βαθμό του Δόκιμου Αστυφύλακα, το οποίο δεν θα λάβει το χρηματικό βοήθημα των 500 ευρώ από το πλεόνασμα. Τα συναισθήματα που προκάλεσαν σε όλους μας τα τελευταία δημοσιεύματα ποικίλλουν και αυτό αποτυπώθηκε και στο περιεχόμενο των επιστολών-ανακοινώσεων των συνδικαλιστικών ενώσεων προς τους αρμόδιους φορείς και Υπουργεία. Κύριο λόγο της διχογνωμίας αποτέλεσε ο διαχωρισμός που υπέστη το αστυνομικό προσωπικό με την εισαγωγή αμφιλεγόμενων κριτηρίων για τη διάθεση της εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης του ποσού 500 ευρώ στους ένστολους.
Ενώ λοιπόν ήμασταν σχετικά προετοιμασμένοι για το σκεπτικό της απόφασης, καθώς φρόντισαν έγκαιρα γι’ αυτό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τις συνεχείς «τεχνητές διαρροές», δημοσιοποιήθηκε επιτέλους την 08-04-2014 η σχετική  Εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ με την οποία καθορίστηκαν οι περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους δικαιούχους του «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στους δικαιούχους δεν συμπεριλαμβάνονται οι σπουδαστές (που προέρχονται από ιδιώτες) των παραγωγικών σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή και οι Δόκιμοι Αστυφύλακες και Αξιωματικοί.
Στους «ευνοημένους» υψηλόμισθους ένστολους πολίτες αυτής της χώρας προστίθενται και οι Δόκιμοι!
Για την διατύπωση της συγκεκριμένης παραγράφου δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι ειδικά οι Δόκιμοι Αστυφύλακες των Σχολής Αστυφυλάκων που πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση τους, επί της ουσίας εργάζονται κανονικά (Σαββατοκύριακα, αργίες, νύχτες, απογεύματα, κλπ) μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, ασκώντας πλήρη καθήκοντα Αστυφύλακα, πλην αυτών του ανακριτικού υπαλλήλου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Δηλαδή, οι μόλις 500 Δόκιμοι (3ετείς) Αστυφύλακες, οι οποίοι έχουν εισαχθεί με Πανελλήνιες Εξετάσεις, εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα σε πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας, καλύπτουν τη δεδομένη έλλειψη προσωπικού και εργάζονται σε κανονικές 8ωρες υπηρεσίες, π.χ. σκοποί αστυνομικού καταστήματος, μέτρα τάξης, εποχούμενη περιπολία κτλ, όπως δηλαδή και το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό.
Ουσιαστικά, οι ανωτέρω 500 Δόκιμοι Αστυφύλακες που βρίσκονται στο 3ο έτος της Σχολής Αστυφυλάκων, και δεδομένου ότι εκτελούν πρακτική άσκηση ήδη από το 2ο έτος, αποτελούν στην πραγματικότητα κανονικό μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, που αμείβεται με υποτυπώδη μηνιαίο μισθό και η καθημερινότητά τους δεν έχει βέβαια ουδεμία σχέση με αυτή του Δόκιμου Αστυφύλακα παρελθόντων ετών, ο οποίος διέμενε στη σχολή και λάμβανε κυρίως ακαδημαϊκή θεωρητική εκπαίδευση.
Εάν λάβουμε υπόψη α) ότι το ετήσιο εισόδημα τους, για το οποίο θα φορολογηθούν με τους ίδιους συντελεστές όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αυτής της χώρας δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, β) εκτελούν κανονικές υπηρεσίες καθημερινά μέχρι την ονομασία τους σε Αστυφύλακες τον Οκτώβριο του 2014, όπως και οι υπόλοιποι Αστυνομικοί και γ) συνολικά οι Δόκιμοι Αστυφύλακες είναι μόνο 500, προκύπτει ότι θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση -  Εγκύκλιος ώστε να αρθεί η αδικία, ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας των 500 Δοκίμων Αστυφυλάκων.
 

 
 
Προς: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

      κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ

          2) Υπουργό Οικονομικών

              κ. Ιωάννη ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

          3) Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

              κ. Χρήστο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

          4) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ

Κοιν.: 1) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

          2) Όλες τις Υπηρεσίες Ν. Θεσσαλονίκης

          3) κ.κ. Βουλευτές Ν. Θεσσαλονίκης