Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις δέκα Ταμείων!


Νέες μειώσεις επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους δέκα Ταμείων κρύβει το νέο Μνημόνιο καθώς πέρα από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά στο 67ο έτος, προβλέπεται νέο ψαλίδι όχι μόνο στις κύριες συντάξεις, αλλά κυρίως στις επικουρικές που θα παίρνουν 1,3 εκατομμύριο δικαιούχοι είτε συνταξιοδοτούνται από το ΕΤΕΑ είτε από άλλα Ταμεία. 

Το νέο Μνημόνιο φέρνει νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις 10 Ταμείων τα οποία από την 1η Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο μεγάλο (και χρεοκοπημένο) επικουρικό Ταμείο μισθωτών, το ΕΤΕΑ.
 Συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν σήμερα επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΠΑΣΑ, συνταξιούχοι αρτοποιοί, πρατηριούχοι, αλλά και οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που παίρνουν επικουρική από το ΚΕΑΝ, καθώς και άλλων 6 Ταμείων, μπαίνουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από 1η Σεπτεμβρίου και αναπόδραστα η ένταξή τους θα συνοδευτεί με την αναπροσαρμογή των αποδοχών τους, βάσει της περικοπής 5,2% που επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2014 σε όλες τις συντάξεις του ΕΤΕΑ. Το 5,2% ήταν η πρώτη δόση της ρήτρας μείωσης ελλείμματος που εφαρμόστηκε για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 στο ΕΤΕΑ και αυτή η μείωση θα εφαρμοστεί τώρα και στις συντάξεις των Ταμείων που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ από 1 Σεπτεμβρίου! 
Στην πράξη, οι ένστολοι του ΤΕΑΠΑΣΑ, δηλαδή αστυνομικοί και πυροσβέστες, όπως και οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, αλλά και δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι επικουρικής από Ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών, θα μπουν στο ΕΤΕΑ με μείωση των αποδοχών τους κατά 5,2%. Στη συνέχεια έρχεται νέο ψαλίδι καθώς το ΕΤΕΑ θα πρέπει για το 2015 είτε να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενισμού του ελλείμματός του που φτάνει στα 326 εκατ. ευρώ, μειώνοντας εκ νέου τις καταβαλλόμενες συντάξεις, είτε να βρει άλλο τρόπο για να μειώσει το έλλειμμα κόβοντας πάλι τις αποδοχές των συνταξιούχων! 
Για να κλείσει το φετινό έλλειμμα η μείωση που θα πρέπει να κάνει το ΕΤΕΑ σε όλους τους συνταξιούχους κυμαίνεται μεταξύ 8% και 15%. Η απόφαση για τις νέες περικοπές θα ληφθεί τον Οκτώβριο και οι ήδη συνταξιούχοι του Ταμείου θα έχουν μια πρόσθετη περικοπή της τάξης του 8% ή 15%, ενώ οι νεοεισερχόμενοι συνταξιούχοι των 9 Ταμείων θα έχουν αρχικά τη μείωση που ισχύει από τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή το 5,2%, και επιπλέον ένα 8% ή 15%. Θα χάσουν δηλαδή από 12,2% έως 20,2% από τη σύνταξή τους με το που θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ! 
Συνολικά στο ΕΤΕΑ θα ενταχθούν άλλοι 450.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν μεν περικοπές συντάξεων από τη γενικότερη νομοθεσία, αλλά δεν είχαν τις περικοπές της ρήτρας μείωσης του ελλείμματος που προβλέπει ο νόμος 4052/12, ειδικά για το ΕΤΕΑ και για κανένα άλλο Ταμείο. 
Η ένταξη αυτών των συνταξιούχων σημαίνει στην πράξη διάλυση των δικών τους Ταμείων με κατάργηση των διοικήσεών τους και αυτόματα εξίσωσή τους με τη νομοθεσία που εφαρμόζει το ΕΤΕΑ. Πρακτικά η ένταξή τους θα έχει και τη μείωση των αποδοχών τους κατά 5,2% λόγω της ετεροχρονισμένης εφαρμογής της ρήτρας μείωσης που εφαρμόζει το Ταμείο σε κάθε σύνταξη που καταβάλλει.
 Περικοπές 5,2% θα έχουν με το «καλημέρα» της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα νε τον Ελεύθερο Τύπο, οι συνταξιούχοι των εξής Ταμείων: 
1. Αστυνομικοί και πυροσβέστες που παίρνουν επικουρική από το ΤΕΑΠΑΣΑ. Η μέση σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ που σημαίνει ότι με τη μείωση κατά 5,2% θα πέσει στα 142 ευρώ το μήνα. Μετά τον Οκτώβριο θα έχουν και νέα μείωση λόγω της εφαρμογής της ρήτρας ή άλλου ισοδύναμου μέτρου μείωσης του ελλείμματος του ΕΤΕΑ.
 2. Αρτοποιοί που παίρνουν σήμερα επικουρική από το ΤΕΑΑ. 
3. Συνταξιούχοι του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. Η μέση σύνταξή είναι 250 ευρώ και με τη μείωση κατά 5,2% θα πέσει στα 235 ευρώ. 
4. Συνταξιούχοι μηχανικοί και εργολήπτες δημοσίων έργων που ανήκουν στον τομέα επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΑ. 
5. Συνταξιούχοι με επικουρική από τον Τομέα Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ). 
6. Συνταξιούχοι με επικουρική από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης  Δικηγόρων (ΤΕΑΔ). 
7. Συνταξιούχοι – δικαιούχοι επικουρικής από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και υπαλλήλων Τύπου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η μέση σύνταξη είναι 300 ευρώ και με την πρόσθετη περικοπή κατά 5,2% θα πέσει στα 285. Τον Νοέμβριο, με τη δεύτερη δόση της μείωσης, οι αποδοχές θα πέσουν πιο κάτω.
 8. Συνταξιούχοι με επικουρική από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου. 
9. Συνταξιούχοι του ΝΑΤ με επικουρική που σήμερα καταβάλλεται από το ΚΕΑΝ και από Σεπτέμβριο θα θεωρούνται συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ με αναπροσαρμογή των συντάξεών τους σε χαμηλότερα ποσά λόγω της περικοπής κατά 5,2%. 
10. Συνταξιούχοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού. 
Η ένταξη των 10 Ταμείων θα γίνει με τους όρους που προβλέπουν τα άρθρα 35 ως 48 του νόμου 4052/12, που σημαίνει –όπως περιγράφεται στα άρθρα αυτά- ότι από την ένταξή τους και μετά τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι συνταξιούχοι διέπονται από τη νομοθεσία του ΕΤΕΑ, τόσο ως προς το ύψος των εισφορών όσο και ως προς το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων σε νέους και παλαιούς δικαιούχους. 
Το άρθρο 42 μάλιστα του νόμου 4052/12 λέει ότι «οι καταβαλλόμενες συντάξεις του ΕΤΕΑ αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τη ρήτρα βιωσιμότητας του ταμείου για τη μείωση των ελλειμμάτων του αποκλειομένης κάθε άμεσης ή έμμεσης κρατικής επιχορήγησης». 

www.dikaiologitika.gr