Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ξεμένουν από... στρατηγούς στην Κατεχάκη


άββατο, 02 Φεβρουάριος 2013
-
ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΥΣ ΤΡΙΓΜΟΥΣ στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των ένστολων, με αποτέλεσμα, εν όψει των ετήσιων τακτικών κρίσεων των ανώτατων αξιωματικών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρότινος, να εκδηλώνεται απροθυμία περαιτέρω παραμονής στο Σώμα!

Σύμφωνα με... πληροφορίες του «Επενδυτή», ενώ τα προηγούμενα χρόνια λίγο πριν από τις κρίσεις των αξιωματικών (αρχίζουν την 1η Μαρτίου) είχαν γίνει «θεσμός» οι διαγκωνισμοί και οι εξωυπηρεσιακές παρεμβάσεις υπέρ του ενός ή του άλλου αξιωματικού, φέτος επικρατεί το «δόγμα» ο «σώζων εαυτόν σωθήτω», που σημαίνει ότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει ηγετικό πόστο! «Να αποστρατευτούμε όσο γίνεται πιο σύντομα, για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από το εφάπαξ στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε», είναι η άκρως ενδεικτική του κλίματος φράση που διακινείται από στόμα σε στόμα, ακόμα και μεταξύ των ανώτατων αξιωματικών.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο προηγούμενο φύλλο, περίπου 7.500 αστυνομικοί θεμελιώνουν εντός του 2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εξωθούνται σε μαζική και βίαιη αποχώρηση από το Σώμα, εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Εργασίας να ισοπεδώσει τα εφάπαξ στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, εξ αυτών οι 2.330 είναι αξιωματικοί. Οι 700 -δε- από αυτούς καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις στη διοίκηση.

Έχοντας μάλιστα τον βαθμό του αστυνόμου Α' έως και του αντιστρατήγου, κρίνονται στις προσεχείς ετήσιες κρίσεις και -όπως εκμυστηρεύονται πλέον σε κατ' ίδιαν συζητήσεις- θα ήταν λυτρωτικό γι' αυτούς αν η κυβέρνηση τους εξαιρούσε από τη νέα βάση υπολογισμού του εφάπαξ, ώστε να μην υποστούν νέες περικοπές, πέραν εκείνων που έχουν ήδη υποστεί οι παλαιότεροι συνάδελφοι τους. Συνολικά, ο Ν. 4093/12 επέφερε μειώσεις κατά 45% στο εφάπαξ των αξιωματικών της Αστυνομίας Πόλεων και κατά 1,94% στους ασφαλισμένους της Χωροφυλακής, ενώ με τη νέα τεχνική βάση υπολογίζεται ότι θα βρεθούν να χάνουν επιπλέον 45% οι αξιωματικοί της Α.Π. και ακόμα περισσότερα οι συνάδελφοι τους της Χωροφυλακής, όπερ μεταφράζεται σε μείωση της τάξεως των 40.000-70.000 ευρώ. ανάλογα με την περίπτωση...

Μπαλάκι ευθυνών

Στη μαζική έξοδο δεν οδηγεί βεβαίως μόνο το «οικονομικό», αλλά και το γεγονός ότι διαμορφώνεται ένα ολοένα και πιο δύσκολο αστυνομικό περιβάλλον, με τις ευθύνες να πέφτουν βαριές, πρωτίστως στις πλάτες των διοικούντων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας (στα δύσκολα), δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι «δεν επιχειρεί εκείνος, αλλά οι αξιωματικοί του Σώματος», καίτοι γνωρίζει την ένδεια των υπηρεσιών σε τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. «Εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη;», διερωτώνται οι αξιωματικοί, που δεν καταπίνουν αμάσητα όσα ακούνε από την ηγεσία τους, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή αστυνομική πραγματικότητα.

Τούτων δοθέντων, είναι πολυτέλεια να αναμένει κανείς ότι οι προσεχείς κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών θα γίνουν με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως είχε αφήσει να φανεί ο σημερινός υπουργός πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ολοκληρώνονταν οι συνεδριάσεις των συμβουλίων κρίσεων και αναλάμβανε δράση η νέα ηγεσία της Αστυνομίας, με αρχηγό τον αντιστράτηγο Νίκο Παπαγιαννόπουλο, υπαρχηγό τον Αδαμάντιο Σταματάκη, επιτελάρχη τον Παναγιώτη Φλήρη και επιθεωρητές τους Δημήτριο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Τσακνάκη.

Στα τυφλά
«Σε μια υπό κατάρρευση διοικητική πυραμίδα, τι επιλογές να κάνεις όταν δεν γνωρίζεις αν την επομένη δεχθείς εκατοντάδες παραιτήσεις; Γι' αυτό επιβάλλεται να βρεθεί άμεσα η χρυσή τομή, ώστε να εξαιρεθούν από το νέο πετσόκομμα του εφάπαξ τουλάχιστον οι παλιοί ασφαλισμένοι αστυνομικοί. Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, θα ανοίξει νέο εσωτερικό μέτωπο, αυτή τη φορά σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και με το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα, που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση του υπουργού Εργασίας για τη νέα βάση υπολογισμού του εφάπαξ, καίτοι οι τελευταίοι ασφαλίζονται στο ίδιο με τους αστυνομικούς Ταμείο», επισημαίνει στον «Επενδυτή» αξιωματούχος της Αστυνομίας.

Εξάλλου, προσθέτει ο ίδιος, «είναι παρακινδυνευμένες οι ανατροπές σε επίπεδο ηγεσίας, εξαιτίας και της γενικότερης αβεβαιότητας που βιώνουν οι αστυνομικοί, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στον "κοινωνικό αυτοματισμό" και στον κατασταλτικό μηχανισμό της Αστυνομίας, χωρίς να απαντά στο ερώτημα: Τι θα γίνει αν οι "αντιμαχόμενες" κοινωνικές ομάδες που συναντούν απέναντι τους την Αστυνομία ξεχωριστά τώρα, κάποια στιγμή αργότερα στρέψουν την οργή τους, όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά και εναντίον της Αστυνομίας;».

Σενάρια

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα της αλλαγής ή μη ηγεσίας, καίτοι άρχισαν να διακινούνται διάφορα σενάρια περί μη ανανέωσης της θητείας του σημερινού αρχηγού και αντικατάστασής του από έναν εκ των υπόλοιπων τεσσάρων αντιστρατήγων, παρ' ότι δεν έχουν συμπληρώσει στο αξίωμά τους ούτε επτά μήνες.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι στα 28 χρόνια λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναδειχθεί συνολικά 19 αρχηγοί. Ο μακροβιότερος στο ύπατο αξίωμα του αρχηγού ήταν ο Φώτης Νασιάκος (38 μήνες) με δεύτερο τον Γιάννη Γεωργακόπουλο (35 μήνες) και τρίτο τον Αθανάσιο Βασιλόπουλο (30 μήνες). Αντιθέτως, τη μικρότερη θητεία είχαν οι δύο πρώτοι μεταβατικοί αρχηγοί, Παναγιώτης Ραφτόπουλος και Μανώλης Μπριλάκης (δύο μήνες), που προέρχονταν από την Α.Π. και τη Χωροφυλακή, ο Γιάννης Σταύρακας και ο Αντώνης Λαμπαδιάρης (8 μήνες), ενώ οι υπόλοιποι θήτευσαν από 11 έως και 28 μήνες, ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις και όχι σύμφωνα με τα επαγγελματικά πρότυπα και τις αστυνομικές ανάγκες...

Ο θεσμός των κρίσεων των αξιωματικών είναι ξεπερασμένος προ πολλού, αλλά ουδείς έχει τολμήσει τη ριζική του αναθεώρηση. Με αφορμή τα περσινά παρατράγουδα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, είχε δηλώσει ότι είναι η τελευταία φορά που ως ομοσπονδία αναγνωρίζουν τις αποφάσεις των συμβουλίων κρίσεων, απαιτώντας από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων που τη στηρίζουν.

(ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ 02/02/2013 – ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ - mstavrakakis@ependytis.gr )