Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αθώοι οι πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για την επιχείρηση στα Ζωνιανά το 2007


Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος 2013
photo by http://www.sefeaa.grΡέθυμνο
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Αθώοι για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου οι τρεις πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., για την υπόθεση που αφορούσε στην αποτυχημένη επιχείρηση στα Ζωνιανά στις 5 Νοεμβρίου του 2007. Οι τρεις δικαστές αποδέχθηκαν πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα, κ. Κασσωτάκη, ο οποίος είχε αναφέρει πως από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε δόλος των κατηγορουμένων, αλλά ούτε και ο σκοπός του να βλάψουν το ελληνικό κράτος και να ευνοήσουν έναν κατηγορούμενο για ναρκωτικά και επομένως δεν μπορούσε να προτείνει την ενοχή τους.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του για την επιχείρηση, η οποία κατά τον ίδιο δεν ήταν σωστά οργανωμένη, και τόνισε ότι σε βάρος των τριών πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της έκθεσης των αστυνομικών (που συμμετείχαν στην επιχείρηση) σε κίνδυνο. Επεσήμανε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν είχε το δικαίωμα της μεταβολής της κατηγορίας και έτσι ουσιαστικά πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων. 
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της πίεσης του χρόνου από τον τότε γενικό αστυνομικό διευθυντή, χωρίς να προβλεφθεί κάλυψη των συμμετεχόντων στην επιχείρηση από συναδέλφους τους, σε ώρα μη συνηθισμένη από εκείνη που συνήθως επιλέγεται για τέτοιους είδους επιχειρήσεις και ενώ οι ανησυχίες πιο έμπειρων αξιωματικών, αλλά και των αστυνομικών που συμμετείχαν δεν εισακούστηκαν.
Πάντως, οι τρεις πρώην αξιωματικοί, ο τότε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Αντώνης Βιτωράκης, και οι πρώην αστυνομικοί υποδιευθυντές, κύριοι Μανώλης Σαββάκης και Φίλιππος Πετούσης κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι ενήργησαν με δόλο και υποστήριξαν ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε με τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες που υπήρχαν για την περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου και των Ζωνιανών.
Ο μεν κ. Βιτωράκης υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν προχώρησε στον σχεδιασμό, αλλά πως αυτός έγινε και εκτελέστηκε -μετά από εντολή του- από τον τότε αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή, Μανώλη Σαββάκη, ενώ αρνήθηκε τη φημολογία που τον ήθελε να έχει επισκεφθεί τα Ζωνιανά και να έχει έρθει σε συνεννόηση με κατοίκους για την περιβόητη κατ? οίκον έρευνα σε σπίτι νεαρού συλληφθέντα. Από την πλευρά του, ο κ. Σαββάκης παραδέχθηκε πως σχεδίασε την επιχείρηση μετά την εντολή του κ. Βιτωράκη και πως ο ίδιος ζήτησε τη γνώμη πιο έμπειρων επιχειρησιακών αξιωματικών, καθώς ο ίδιος δεν είχε σχετική εμπειρία. Τέλος, ο κ. Πετούσης υποστήριξε ότι παρά τις ενστάσεις που είχε εκφράσει, όταν τέθηκε επικεφαλής της επιχείρησης, αναγκάστηκε λόγω της θέσης του στην ιεραρχία να εκτελέσει τις εντολές των ανωτέρων του.
Στη χθεσινή διαδικασία για μία ακόμα φορά το 'παρών' έδωσε η σύζυγος του Ειδικού Φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, Μαρία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι καταθέσεις τριών ειδικών φρουρών, δύο εκ των οποίων, ο Χρήστος Τσανακτσίδης και ο Θοδωρής Γώγος, ήταν εκείνοι οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά από τις ριπές των κατοίκων των Ζωνιανών.
Την ίδια ώρα, ο Στάθης Λαζαρίδης εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, περίπου 5,5 χρόνια μετά να νοσηλεύεται σε σταθερά βαριά κατάσταση στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, μην μπορώντας να μιλήσει, καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει καν προκύψει ο φυσικός αυτουργός του βαρύτατου τραυματισμού του άτυχου ειδικού φρουρού, του μόνου πραγματικού θύματος αυτής της υπόθεσης. Αλλωστε, πρωτόδικα δεν προέκυψε από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτό το διάστημα η δίκη των καταδικασθέντων από τα Ζωνιανά σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Πειραιά.

http://www.haniotika-nea.gr