Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες οι κατασχέσεις μισθών & συντάξεων - Ζητεί από το ΥΠΟΙΚ να τηρείται το ακατάσχετο

Δημοσιευμένο:http://www.iefimerida.gr
Μετά από κάθε εντολή κατάσχεσης, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να επαναλαμβάνει στις τράπεζες και να εφιστά την προσοχή σχετικά με το ακατάσχετο στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και σύνταξης, υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή το κύμα αναφορών που δέχθηκε για κατασχέσεις ποσών από μισθούς και συντάξεις οφειλετών, χωρίς να τηρηθεί από τις τράπεζες αυτό που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Με βάση το νόμο, ισχύει το ακατάσχετο για λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησης για ποσό έως 1.000 ευρώ. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οι εφορίες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο λογαριασμός του οφειλέτη δεν έχει δηλωθεί ως λογαριασμός μισθοδοσίας, αλλά και την ελλιπή πληροφόρηση των πολιτών, προβαίνοντας στη δέσμευση ακόμα και μικροποσών ή επιδομάτων ανεργίας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή απευθύνει σύσταση για μεγαλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ ΔΟΥ και τραπεζών προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοια κρούσματα.
Επισημαίνει παράλληλα ότι, όπως και σε κάθε πλέον υπόθεση που αφορά την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την επιβίωση του πολίτη.
Προτείνει επίσης, την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων ώστε να τηρείται το όριο του ακατάσχετου των 1.000 ευρώ και σε κάθε άλλο λογαριασμό –όχι μόνο για ποσά που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (π.χ. ποσά από μισθώματα-ενοίκια), όταν τα ποσά αυτά αποτελούν αποδεδειγμένα το μοναδικό εισόδημα του πολίτη.
Ο Συνήγορος του Πολίτης αναφέρει ακόμη, ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 4 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει διακριτική ευχέρεια όσον αφορά το μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που θα επιλέξει αλλά και το χρηματικό ποσό που θα κατασχέσει. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να γίνεται γνωστή στους φορολογούμενους.
Σημειώνει τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των σχετικών αναφορών συνήθως προκύπτει ότι οι τράπεζες δεν ερευνούν, ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρεί στην τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα με αποτέλεσμα να κατάσχουν το σύνολο του ποσού