Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Καταστρατηγήσεις Ωραρίου Εργασίας Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 22 Οκτωβρίου 2013 Αριθ. Πρωτ.: 199/2013 
ΠΡΟΣ:
1) κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2) κ. ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
3) κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4) κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΟΙΝ.:
1)    κ. ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
2)    ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3)    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4)    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5)    Π.Ο.ΑΣ.Υ.

6)    ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΕΙΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΧΕΤ.: α) Π.Δ.  394/2000, β) Π.Δ. 48/2006, γ) Π.Δ. 120/2008

Η Ένωσή μας ως συνδικαλιστικό σωματείο, είναι υποχρεωμένη, σε κάθε περίπτωση, να προασπίσει τα δικαιώματα των αστυνομικών και να καταγγέλλει σε κάθε αρμόδια αρχή τις καταστρατηγήσεις και παρατυπίες της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και τις υπερβολές της Διοίκησης, σύμφωνα με το Ν. 1264/1982 και το Καταστατικό της.
  
Συγκεκριμένα και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Σάββατο 19/10/2013 διμοιρίες  ΥΑΤ και ΥΜΕΤ  εκτέλεσαν υπηρεσία από την 15:15 ώρα και η υπηρεσία τους έληξε την 01:00 ώρα της Κυριακής 20/10/2013 και αμέσως την επόμενη το πρωί της Κυριακής 20/10/2013, στην ίδια ημέρα, στο ίδιο ημερολογιακό 24ωρο, α) κάποιες διμοιρίες εκτέλεσαν υπηρεσία από την 09:00 ώρα ως πέρατος σε μέτρα τάξης σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, παρότι είχαν σχολάσει μόλις την 01:00 ώρα τα μεσάνυχτα, δηλαδή πριν από 8 ώρες και β) άλλες αναχώρησαν με Φύλλο Πορείας με προορισμό τη Βέροια την 11:00 ώρα το πρωί της Κυριακής, ως ενίσχυση της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας σε μέτρα τάξης, για τη διεξαγωγή αθλητικής συνάντησης. Κοινή διαπίστωση ότι παραβιάστηκαν πολλές σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας του Π.Δ. 394/2001 και αποφάσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, παρότι επρόκειτο για γνωστές αθλητικές συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες και γνωστές από πολύ καιρό πριν και βέβαια, δεν υπήρχε κάτι το απρόβλεπτο, το έκτακτο ή το ασυνήθιστο, προκειμένου εν μέρει να «δικαιολογηθούν» όλες οι ανωτέρω αυθαιρεσίες, παρατυπίες και υπερβάσεις.
  
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης έχει τον ίδιο αριθμό διμοιριών ΥΑΤ και ΥΜΕΤ από τις αρχές του έτους 2000, που τότε ίσχυαν άλλες κοινωνικές συνθήκες, σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες και γι’ αυτό το λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση, διατάχτηκαν και τρεις (3) διμοιρίες υποστήριξης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις  Πιερίας, Κοζάνης και Καβάλας, οι οποίες ενίσχυσαν την αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, η οποία έχει την ευθύνη λήψης μέτρων τάξης, σύμφωνα με το Ν. 2800/2000 και το Π.Δ. 48/2006.
   
Όλα τα ανωτέρω, ήτοι μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους νομούς με αυξημένο το κόστος για το Δημόσιο, καταστρατηγήσεις στο ωράριο εργασίας προσωπικού χωρίς να συντρέχουν οι απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες που ρητά ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων και χωρίς να συντρέχει κάτι διαφορετικό όσον αφορά στην αστυνόμευση και στην προστασία της έννομης τάξης ή γενικά να υπάρχει κάτι διαφορετικό που να συντρέχουν σοβαροί λόγοι λήψης  έκτακτων αστυνομικών μέτρων. Προφανώς, οι έννοιες της χρηστής διοίκησης, του υπηρεσιακού μέτρου με τις δεδομένες υπάρχουσες δυνάμεις και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, ποδοπατήθηκαν και καταστρατηγήθηκαν από την «ευθυνοφοβία», τον υπερβολικό ζήλο για την ασφαλή διεξαγωγή μόνο αθλητικών συναντήσεων και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι άλλες υπηρεσιακές ανάγκες για καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης.
  
     Εξάλλου, άλλη μία παρατυπία που παρατηρήθηκε είναι ότι σε αστυνομικούς μίας (1) διμοιρίας ΥΑΤ η οποία είχε προγραμματισμένη ημερήσια ανάπαυση – ρεπό τη Δευτέρα 21/10/2013, αυτή ανακλήθηκε αυθαίρετα την Κυριακή αργά το απόγευμα, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση του κ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που να διέταζε την ανάκληση της ημερήσιας ανάπαυσης η οποία να κοινοποιηθεί στους αστυνομικούς της Υπηρεσίας. Ανάκληση ημερήσιας ανάπαυσης δεν μπορεί να ανακληθεί διαφορετικά, χωρίς την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση.
  
Από την άλλη οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης οφείλονται κατά μέσο δεκαπέντε (15) ημερήσιες αναπαύσεις – ρεπό στο προσωπικό της ΥΜΕΤ και εννιά (9) στην ΥΑΤ, αλλά όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η υπερεργασία και η υπέρβαση στη διάθεση του προσωπικού της Υπηρεσίας αυτής, συνεχίζεται κανονικά, κάτι που πρέπει, άμεσα, να σταματήσει, για το καλό της Αστυνομίας αρχικά σε πρώτη φάση, αλλά  και των συναδέλφων σε δεύτερη φάση.
  
Δηλαδή, προέκυψαν αυθαιρεσίες όπως η διάθεση σε νέα διατεταγμένη υπηρεσία πριν την παρέλευση  δεκαέξι ωρών από τη λήξη της προηγούμενης υπηρεσίας, η διάθεση σε διπλή συνεχόμενη εργασία σε ωράριο 22:00 έως 06:00 κ.α. Η Ένωσή μας έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τα ανωτέρω καταγγελλόμενα.
  

Για όλα τα ανωτέρω και επειδή, όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, προκύπτουν διάφορα πειθαρχικά και όχι μόνο παραπτώματα, αφού οι παρατυπίες είναι αρκετές και σοβαρές που μπορεί να απείλησαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων, με την υπερκόπωση και την υπερεργασία από τη μία και από την άλλη με τη μη τήρηση των εργασιακών συνθηκών, παρακαλούμε ως Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας όπως μας απαντήσετε εγγράφως, ως προς το αποτέλεσμα της καταγγελίας μας, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Π.Δ. 120/2008, διότι έχουμε, ως συνδικαλιστική οργάνωση, έννομο συμφέρον. Στους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης γνωστοποιείται το παρών προκειμένου να λάβουν γνώση για τις συνθήκες εργασίας του αστυνομικού προσωπικού και τις καταστρατηγήσεις της εργασιακής νομοθεσίας και για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΘ.ΕΓΚΡ.ΠΡΩΤ.:5995/1995
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 12 Τ.Κ. 54623 & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 326
Τ.Κ. 54121  THΛ 2310-525510   FAX 2310-539900
www.eayth.gr      e-mail: eayth@yahoo.gr