Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μαθήματα Ποινικής Δικονομίας δια χειρός ... ΜΜΕ!

(κατ’ οίκον και ανέξοδα..)
[Εντάξει το ανέξοδα μην το πάρετε και πολύ τοις μετρητοίς …όλοι ξέρουμε τι πληρώνουμε.]
Ομολογώ ότι το θέμα της υφ όρον απόλυσης με ζόρισε ιδιαίτερα ως φοιτήτρια.. Από τότε πέρασαν κάποια χρόνια και να που ήρθε μια μέρα και βλέποντας κατά λάθος (κατά λάθος τονίζω!) ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων το τοπίο ξεκαθάρισε!! Πώς? Μία ρεπόρτερ ανάλωσε 3 λεπτά του υπερπολύτιμου τηλεοπτικού χρόνου για να μου εξηγήσει γιατί ο Άκης Τσοχατζόπουλος ενώ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τα μύρια όσα, θα
μείνει μόνο 3 χρόνια στη φυλακή. Όλη η πορεία και συλλογιστική  της πτώσης από τα 20 χρόνια κάθειρξης  στα 3 εξετέθη πλήρως.  Αν τώρα  ρωτήσετε τη μέση τηλεθεάτρια,  αυτό που κατάλαβε από την ανάλυση της ρεπόρτερ είναι ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα μείνει τρία χρόνια στη φυλακή γιατί… είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος !  Ούτε καν  ο όρος «υφ όρoν απόλυση»  αναφέρθηκε από τη ρεπόρτερ ώστε και ο πιο περίεργος και ψαγμένος (μη νομικός) τηλεθεατής να το googlαρει τελοσπάντων! .
Και σκέφτομαι εγώ τώρα.. γιατί μία ρεπόρτερ που πέρσι στο απέναντι κανάλι μπορεί να ήταν επιφορτισμένη π.χ. με το ρεπορτάζ της ακρίβειας στις λαϊκές αγορές να πρέπει να μεταπηδήσει από την τιμή της πατάτας σε νομικές έννοιες? Και να με πείσει κιόλας ότι το κατέχει το θέμα? Και ασφαλώς κανείς δεν κατηγορεί την καθ όλα αξιοσέβαστη ρεπόρτερ! Τη δουλειά της έκανε, αυτό που της είπαν να πει είπε! Και μάλιστα αναπτύσσει το συλλογισμό με περισσή ευκολία. Έχει μπει στο πετσί του ρόλου!
Αλλάζω κανάλι και περνάω στο μάθημα του Συνταγματικού Δικαίου. Ακούω  από ένα ρεπόρτερ περί τις δέκα  απόψεις για τη συνταγματικότητα ή μη της σύλληψης μελών της Χρυσής Αυγής, της εφόδου στα σπίτια τους, των ελέγχων στα ντουλαπάκια αστυνομικών κλπ κλπ. Και αναλώνονται ώρες ολόκληρες και δελτία επί δελτίων και συζητήσεις επί συζητήσεων.. για τη συνταγματικότητα ή μη. Επιτέλους! Έστω ότι βγάζουμε τους δικηγόρους και εν γένει νομικούς τηλεθεατές. Αν κάποιος θέλει να μάθει τι είναι συνταγματικό και τι όχι δεν θα ανοίξει την τηλεόραση. ΒΙΒΛΙΟ θα ανοίξει!
Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα από κάθε άποψη. Η επικαιρότητα έντονη όσο ποτέ. Νομίζω ότι αυτό το πάρτυ των «κεντρικών δελτίων ειδήσεων» είναι περιττό.
WIKIPEDIA  (λεξικό) :
είδηση θηλυκό
1.    η πληροφορία για κάποιο γεγονός
2.    (συνεκδοχικά) το ίδιο το γεγονός για το οποίο υπάρχει πληροφορία
3.    (πληθυντικός) το σύνολο των γεγονότων όπως ανακοινώνονται από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τις εφημερίδες
Τι συνάγεται ευχερώς λοιπόν?
Είδηση ΔΕΝ  είναι η ανάλυση της κείμενης νομοθεσίας.
Είδηση ΔΕΝ  είναι η προσωπική γνώμη του κάθε δημοσιογράφου.
Είδηση ΔΕΝ  είναι η χειραγώγηση του τηλεοπτικού κοινού.
Είδηση ΔΕΝ  είναι  τα παντός είδους τσιτάτα – λογοπαίγνια.
Είδηση ΔΕΝ  είναι η δημιουργία εντυπώσεων.
Είδηση ΔΕΝ   είναι η δημιουργία αρνητικού κλίματος σε βάρος κοινωνικών ομάδων (π.χ αστυνομικοί-το προσφιλέστερο το τελευταίο διάστημα-, γιατροί, δικηγόροι, αλλοδαποί, εθνικιστές κλπ κλπ).
Έχω καταλήξει ότι τα «κεντρικά δελτία ειδήσεων» έχουν υποκαταστήσει τα καθημερινά σίριαλ (ενόψει της περικοπής των budget των καναλιών).. το πώς θα το εκλάβει ο καθένας είναι καθαρά υποκειμενικό…
Άλλος σαν κωμωδία (π.χ εγώ. Γιατί αν το πάρω στα σοβαρά θα σπάσω την plasma και μες στην κρίση δεν είμαστε για άλλα έξοδα! )
Άλλος σαν αστυνομικό (κάτι μεταξύ csi, law and order και good wife)
Άλλος σαν δράμα (το πιο λογικό!)
Άλλος πάλι ως περιπέτεια μυστηρίου ( γρίφος για έξυπνους λύτες: ποια να είναι η πραγματική είδηση που κρύβεται πίσω από αυτά που μας λένε για να μη μας πούνε αυτήν??? )
Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε αυτό που είδα σε ένα τοπικό κανάλι της Αγγλίας ..να δεις πώς το λένε… Α! B B C! Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ! καθαρή επικαιρότητα! Όχι σχόλια όχι αναλύσεις όχι πανικός όχι δελτία ειδήσεων διάρκειας Μπεν Χουρ!
[Με  ειλικρινή  σεβασμό προς όλους τους δημοσιογράφους]
Σίσσυ Μητσακοπούλου
Δικηγόρος

Δημοσιευμένο:http://www.pfarmaki-law.com