Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για την ασφαλή οδήγηση και τα τροχαία ατυχήματα

Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2015
   Οι ασφαλείς τρόποι οδήγησης και τα τροχαία ατυχήματα ήταν τα κεντρικά ζητήματα στη χθεσινή εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αναστάσιος Μαρκουίζος «Ιαβέρης»ανέλυσε στους παρευρισκομένους Αστυνομικούς, πολίτες και μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου τα συνήθη λάθη των οδηγών και τους τρόπους βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς.

   Ο κ. Μαρκουίζος δικαίως χαρακτήρισε την πραγματικότητα των ελληνικών δρόμων ως «οδική γενοκτονία», αν αναλογιστεί κανείς ότι ανήκουμε στις χώρες με τουςυψηλότερους δείκτες τροχαίων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, μας ανέφερε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν μέχρι 50%, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα αυξήθηκαν 60%. Οι αριθμοί είναι πραγματικά σοκαριστικοί. Τα τελευταία 50 χρόνια, αριθμούμε πάνω από 120.000 νεκρούς σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, 350.000 συμπολίτες μας που απέκτησαν σοβαρά κινητικά προβλήματα-παραπληγικούς και 2.000.000 τραυματίες. Όσο κι αν οι δείκτες αυτοί θα έπρεπε να μας προβληματίσουν, οι αρμόδιοι δεν επιδεικνύουν την δέουσα προσοχή και ευαισθησία.
   Μάλιστα, ο κ. Μαρκουίζος ανέφερε ότι λόγω των προαναφερόμενων λόγων πολλές χώρες εκδίδουν τουριστικές οδηγίες στους πολίτες τους ώστε να μην επισκέπτονται την χώρα μας με δικό τους όχημα. Ως απάντηση στα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν τα καλοκαίρια στα νησιά, η πολιτεία αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την μείωση των ατυχημάτων, δημιούργησε μεγαλύτερες μονάδες στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών! 
   Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την αυτή την κατάσταση, η οποία συντηρείται με την ανοχή των αρμοδίων φορέων. Η πολιτεία απαιτείται να ευαισθητοποιηθεί, ο Κ.Ο.Κ. να είναι ανελαστικός προς συμμόρφωση των παραβατών και η οδική παιδεία να διδάσκεται εις βάθος από μικρή ηλικία. Μόνο αν ξυπνήσουμε από τον λήθαργο της αδιαφορίας και του ωχαδελφισμού θα σταματήσουμε να θρηνούμε οικείους και γνωστούς που χάθηκαν στην άσφαλτο. 
   Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μαρκουίζο για την διεισδυτική και σφαιρική ματιά του σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Με την μεταδοτικότητα και την ευαισθησίαπου τον διακρίνουν, κατάφερε να καθηλώσει για δυο ώρες το ακροατήριο. Τέλος, το Προεδρείο της Ένωσής μας τον βράβευσε για την θαυμαστή προσπάθειά του, η οποία στοχεύει στην αφύπνιση των πολιτών και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος                                        ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος