Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Καταργείται ο Frontex – Έρχεται ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης συνόρων και ακτοφυλακή


Αποτέλεσμα εικόνας για frontexΤην κατάργηση της προβληματικής, περιορισμένων δυνατοτήτων και αναποτελεσματικής Frontex αποφάσισε το πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Τον Frontex θα αντικαταστήσει, σύμφωνα με την απόφαση, μια νέα πανευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και μια ενιαία ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Τα νέο αυτά σχήματα θα απαρτίζονται από δυνάμεις όλων των χωρών της Ένωσης και θα είναι πολυπληθή, σε αντίθεση με τον Frontex, στον οποίο συμμετείχαν λίγες μόνον χώρες με περιορισμένες δυνάμεις.

Η απόφαση αναμένεται να συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων τις αμέσως επόμενες ημέρες και, εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή ή αναβολή, η απόφαση αυτή θα κατατεθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για την τελική έγκριση.
Η ένταση της προσφυγικής κρίσης υποχρεώνει τους Ευρωπαίους, μόλις τελειώσουν τα διαδικαστικά, να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή συγκρότηση της νέας δύναμης, τις επόμενες κιόλας εβδομάδες, ώστε να αναλάβει δράση.

ΠΗΓΗ:www.bloko.gr