Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ……..

Ξεπέρασε κάθε πλαίσιο και λογική η στασιμότητα στην προώθηση των αναγκαίων αλλαγών που αναγνωρίζουν όλοι ότι επιβάλλονται , για να αντιμετωπιστούν τα δομικά , λειτουργικά και διαχειριστικά του προβλήματα του ΜΤΣ.
Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις καμιά ουσιαστικά πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί. Η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση ,για την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του ταμείου προς το Υπουργείου Οικονομικών (ξεπερνά τα 180 εκ. €)  και το οποίο λήφθηκε  κατά το παρελθόν για την καταβολή των μερισμάτων δεν έχει ακόμα προωθηθεί.

Αποτέλεσμα της στασιμότητας αυτής ήταν και η πρόσφατη νέα καθυστέρηση στην καταβολή των μερισμάτων, αλλά και να συνεχίζεται από τον Οκτώβριο του 2008, η  αδυναμία του ταμείου να καταβάλλει έστω και σταδιακά το ΒΕΟΑ.
Ορατός όμως είναι και ο κίνδυνος της νέας περικοπής των μερισμάτων από το φθινόπωρο, μετά και την  νέα μείωση στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και


Προστασίας του Πολίτη καθώς διαφαίνεται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση των εσόδων του ταμείου με την μείωση  του κοινωνικού πόρου (αποτελεί το 35% των ετήσιων εσόδων του Ταμείου). 
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει έστω και με καθυστέρηση να αντιδράσει. Η αναλογική συμμετοχή εκπροσώπων των δυο σωμάτων αλλά και των εργαζομένων  μονόδρομος. Η διαφάνεια στην λειτουργία του ταμείου επιβεβλημένη. Ο μακροπρόθεσμός προϋπολογισμός καθοριστικός.
Αναγκαίος ο διάλογος για την αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων βιωσιμότητας του ταμείου, μακριά από την λογική των οριζόντιων περικοπών μερισμάτων και οριζόντιας αύξησης των εισφορών.
Ο χρόνος τελείωσε.
Υπάρχουν λύσεις. Δίκαιες λύσεις.
Αρκεί να θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά.




Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ