Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΕΘ:ΜΑΤ ΚΙΝΗΤΟΙ ΦΡΑΚΤΕΣ ΚΑΙ "ΚΑΝΟΝΙ ΝΕΡΟΥ"

Θεσσαλονίκη-ΔΕΘ:ΜΑΤ, κινητοί φράκτες και «κανόνι νερού»

Δημοσιευμένο:http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=108769

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Με νέα μέσα, όπως οι κινητοί φραγμοί και η αντλία νερού (κανόνι νερού), με περισσότερες δυνάμεις από κάθε άλλη φορά και με αναπροσαρμογή των επιχειρησιακών της σχεδίων προσπαθεί η ΕΛΑΣ να αντιμετωπίσει τα καινούργια δεδομένα που θα καθορίσουν την εξέλιξη των κινητοποιήσεων εν όψει της ΔΕΘ.
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην ΕΛΑΣ οι «αγανακτισμένοι», καθώς επίσης και το «μέτωπο» των αναρχικών, ενώ αναμένονται κινητοποιήσεις και από επαγγελματίες που «υπέστησαν» άνοιγμα των κλάδων τους, όπως οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος οι αστυνομικοί καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και την οργή των απλών πολιτών, που θα «κατέβουν» κατά χιλιάδες στις πορείες διαδηλώνοντας ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Δρακόντεια μέτρα και νέα μέσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δύναμη που θα λάβει μέρος στα μέτρα της ΔΕΘ θα είναι πολυπληθέστερη από κάθε άλλη χρονιά, αφού θα «αγγίξει» τα 5.000 άτομα. Διμοιρίες θα καταφτάσουν από κάθε γωνιά της Ελλάδος, οι περισσότερες εκ των οποίων θα προέρχονται από Αττική, ενώ στην πρώτη γραμμή θα παραταχθούν και οι δικυκλιστές των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, που θα έρθουν από Αθήνα και οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πείρα στην αντιμετώπιση σοβαρών επεισοδίων.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα για τα μέτρα της ΔΕΘ ζητήθηκε να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη οι
 κινητοί φράχτες από πλεξιγκλάς, που προμηθευτήκαμε από τη Γαλλία και οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Ακόμη, αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη και μία αντλία, η οποία εκτοξεύει ποσότητες νερού υπό μεγάλη πίεση. Η συγκεκριμένη αντλία χρησιμοποιείται συνήθως για να διαλυθεί το πλήθος, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση χημικών.
Ωστόσο, αξιωματικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο χειρισμός της συγκεκριμένης αντλίας θα πρέπει να γίνει - εάν τελικά δοθεί το «πράσινο φως» για τη χρήση της - με προσοχή, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να προστατευθεί η πόλη χωρίς όμως να υπάρξει οποιοσδήποτε τραυματισμός πολίτη.
Χάος από τις πορείες
Αυτό που ανησυχεί τους αστυνομικούς είναι το γεγονός ότι στο ήδη προβληματικό σκηνικό, που δημιουργείται από τις πορείες που γίνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ, έρχονται να προστεθούν φέτος και οι «αγανακτισμένοι», μία μεγάλη μερίδα πολιτών που κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσουν, με ποιο μπλοκ θα συνταχθούν ή εάν τελικά θα αποφασίσουν να κινηθούν μόνοι τους. Επιπλέον, με κινητοποιήσεις την περίοδο της ΔΕΘ έχουν απειλήσει και οι ιδιοκτήτες ταξί, γεγονός που προβληματίζει την ΕΛΑΣ, καθώς στην περίπτωση που αποφασίσουν να κινηθούν με τα οχήματά τους θα παραλύσει όλη η πόλη, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να έρθουν «ενισχύσεις» και από άλλους νομούς.
Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και οι μεγάλες πορείες του ΠΑΜΕ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης και των αριστεριστών, οι οποίοι συνήθως συγκεντρώνονται στην Καμάρα, ενώ η αντιεξουσιαστική κίνηση θα δώσει το ραντεβού της πιθανότατα στο Σιντριβάνι. Επίσης, μία μέρα νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία των σωμάτων ασφαλείας με αφετηρία το άγαλμα του Βενιζέλου.

Ζητούν κατάργηση του Τμήματος της ΔΕΘ

Την ίδια ώρα, συνδικαλιστές της Αστυνομίας ζητούν την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας, που δημιουργούνται και λειτουργούν τέτοια εποχή εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται χαρακτηριστικά πως οι αστυνομικοί ζητούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 22 του Νόμου 3938/2011, που προβλέπει ότι η Αστυνομία μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες της σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και προς τρίτους, αλλά με καταβολή ανταλλάγματος. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι αστυνομικοί καλούνται να φυλάξουν χώρους ιδιωτών και εταιριών, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουν ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης αντί να κατασπαταλιέται μέρος από τη δύναμη της ΕΛΑΣ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιπολίες.
«Είναι αυτονόητο ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα όταν θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων. Αυτός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας. Ωστόσο, δε συμφωνούμε να ασχολούμαστε με τη φύλαξη εγκαταστάσεων που ανήκουν σε εταιρίες, οι οποίες έχουν τεράστια κέρδη», επισημαίνει αστυνομικός.