Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ε.ΑΣ.Υ.Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ''ΜΑΧΙΜΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ'' ΤΩΡΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Ε.ΑΣ.Υ.Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ''ΜΑΧΙΜΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ'' ΤΩΡΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Δημοσιευμένο:www.eayn-rodopis.gr

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ''ΜΑΧΙΜΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ''

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την 17-07-2011 η Ένωσή μας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την διαδικασία αναγνώρισης της ΜΑΧΙΜΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ.

Πολλοί συνάδελφοι που έχουν καταταγεί μετά τον Οκτώβριο του 1990, τις μέρες αυτές αντιμετωπίζουν ένα «δίλλημα» με τον αν πρέπει η όχι να αναγνωρίσουν ως συντάξιμο χρόνο υπηρεσίας την μάχιμη πενταετία καταβάλλοντας εισφορές σε ποσοστό 20% επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση του ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών.



Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,


Σύμφωνα με τον Νόμο 3865/2010 του Νέου Ασφαλιστικού :«Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2015 και μετά Δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας τους, ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας».

Στη 17η Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση έγινε λεπτομερής ενημέρωση τόσο από τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών της Ομοσπονδίας μας κ. ΡΙΖΟΥ Απόστολο, όσο και από τον εργατολόγο κ. ΜΟΡΦΑΚΙΔΗ Κωνσταντίνο.
Κατά την γνώμη μας συμφέρει σε όλους μας να προχωρήσουμε στην διαδικασία αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπηρετήσουμε τα πέντε (5) χρόνια.
Το όφελος που θα έχουμε θα είναι πολλαπλάσιο διότι ενώ η καταβολή είναι 40 ευρώ


περίπου επί 60 μήνες σήμερα, το ποσοστό της σύνταξης που θα λαμβάνουμε μετά την εκ μέρους μας αναγνώριση, θα είναι αυξημένο στο 1/7 η 1/8 της πλήρους σύνταξης μηνιαίως και για όλο το χρονικό διάστημα της συνταξιοδότησης.

Στο «δίλλημα» που τίθεται, ειδικά στους νέους συναδέλφους, για τυχόν αλλαγή του ισχύοντος συνταξιοδοτικού καθεστώτος μετά από χρόνια και κατά πόσο θα ήταν χρήσιμη η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας, απαντάμε ότι όποιο συνταξιοδοτικό καθεστώς και να ισχύει, όπως και αν υπολογίζεται η πενταετία αυτή, είτε προσθετικά (θεμελιωτικά), είτε συμπληρωματικά, είτε επαυξητικά θα αποδίδει πολύ περισσότερα χρήματα στο τελικό ποσό της σύνταξης από το ποσό της εισφοράς που θα καταβληθεί.
Τέλος για το δίλλημα ότι «ίσως δεν υπάρχει εγγύηση για την διασφάλιση της κατοχύρωσης της πενταετίας μετά την καταβολή των σχετικών εισφορών», απαντάμε ότι αυτό είναι αστείο και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Το δικαίωμα αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας με την καταβολή σχετικών εισφορών, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία προνομιακή ρύθμιση σε όφελός μας.
Βεβαίως και δίδεται προς το παρών η δυνατότητα να ασκήσουμε το δικαίωμά μας αυτό και αργότερα, πλην όμως δεν μπορούμε να δώσουμε καμία εγγύηση ότι θα ισχύει για πάντα αυτή η ευνοϊκή για εμάς ρύθμιση, γεγονός που απευχόμαστε βέβαια.
Η απόφαση του καθενός από εμάς φυσικά και είναι προσωπική, οφείλουμε όμως πριν αποφασίσουμε αρνητικά ίσως, να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι έτσι μπορεί να διακινδυνεύουμε σ’ αυτήν την περίπτωση να απολέσουμε αργότερα το δικαίωμα, αν τυχόν στη συνέχεια του χρόνου η Πολιτεία αναιρέσει αυτή την ευνοϊκή για εμάς ρύθμιση με Νέο Ασφαλιστικό Νόμο και υποχρεωθούν όσοι δεν αναγνώρισαν, να υπηρετήσουν ακέραια 40 χρόνια.
Η επίτευξη της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης επήλθε έπειτα από αγώνες της Ομοσπονδίας μας και η Ένωσή μας συναισθανόμενη τα οφέλη που απολαμβάνουν όλοι όσοι υπαχθούν σ’ αυτήν και αφουγκραζόμενη τα ψευδοδιλλήματα που τίθενται από κάποιους, σας γνωστοποιεί ότι από την υπαγωγή μας σ’ αυτή την ρύθμιση μόνο οφέλη έχουμε να αποκομίσουμε.
Η άποψη της Ένωσής μας είναι ότι όταν έχουμε τη δυνατότητα να «εκμεταλλευτούμε»
ευνοϊκές ρυθμίσεις, θα πρέπει να το κάνουμε ΑΜΕΣΑ.
Σας καλούμε λοιπόν, η όποια απόφασή σας να είναι προϊόν ώριμης σκέψης και να μην βασίζεται σε ανεπίσημες και αδιασταύρωτες επικίνδυνες φημολογίες.


                                  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
       Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παναγιώτης