Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΤΣ;;;;;;;


Επιθυμεί άραγε η διορισμένη Διοίκηση (Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ) του Μετοχικού Ταμείου Στρατού να βρουν λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου και αν ναι προς ποία κατεύθυνση;
Το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντήσουν άμεσα όλα τα μέλη του ταμείου μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρόεδρου του ταμείου, όταν υπαινίχτηκε δημόσια «δεδηλωμένη δυσαρμονία» με τα μέλη του στο Δ Σ του ταμείου,  κατά την συνάντηση του  στις 20/7/2011,  με συνδέσμους  αποστράτων αξιωματικών του στρατού. Η δήλωση αυτή  επιτείνει τον προβληματισμό κατά πόσον η διοίκηση του ταμείου στο σύνολο της είναι πρόθυμη να βρει και να προτείνει λύση για την περαιτέρω λειτουργία του .
Είναι όμως ενδιαφέρον ότι στην συγκεκριμένη συνάντηση αναλύθηκαν 18 σημεία –προτάσεις του
 Πρόεδρου που κατά την άποψη του  σε χρονικό ορίζοντα 3 ετίας θα εξυγιάνουν το ταμείο , προτάσεις  όμως οι  οποίες έχουν απορριφθεί 3 φορές από τα μέλη του ΔΣ ταμείου (μας είναι άγνωστη η άποψη τους ) και μέρος των οποίων όπως πληροφορηθήκαμε είναι :
-η αναδιανομή των κοινωνικών πόρων
-η διεκδίκηση  εργοδοτικής εισφοράς
-η επιστροφή 20 % με 30% από την συνεισφορά στον πρώην ΛΑΦΚΑ
-η συμβολική συμμετοχή εσόδων από την παραχώρηση στρατοπέδων
-νέους πόρους από έσοδα που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
-η έκδοση πιστωτικής κάρτας
Κατά την συνάντηση έγινε επίσης εκτενής αναφορά για την «υποχρέωση» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  να συνεισφέρει αναλογικά στον κοινωνικό πόρο ή να υπάρξει ανταποδοτικό μέρισμα στους μερισματούχους της ΕΛ. ΑΣ.  , αλλά και στο αναπτυξιακό σχέδιο του ταμείου  που προβλέπει μεταξύ άλλων και την πώληση ακινήτων. Μάλιστα για πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε ότι το ΜΤΣ έχει κριθεί δυο φορές ως επικουρικό χωρίς κρατική επιχορήγηση και ότι εάν θεσμοθετηθεί η εργοδοτική εισφορά θα καταστεί τουλάχιστον αυτοχρηματοδοτούμενο. Η δε πρόταση του ταμείου είναι η μετατροπή του σε επικουρικό με μεταβίβαση της περιουσίας στο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων αξιοποίησης της περιουσίας φορέων κοινωνικής ασφάλισης .
Σήμερα το ΜΤΣ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του χρωστά
-160 εκ. € στο δημόσιο από το οποίο δανειοδοτήθηκε ατόκως από την περίοδο 2008-2009 και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα
-170 εκ. € στο ΒΟΕΑ με αναμονή πληρωμής των δικαιούχων από τον Οκτώβριο του 2008
-40 εκ. € στο ΕΚΟΕΜΣ
-κ.λ.π. ;;;

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
    Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ