Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Οδηγό για το trafficking εξέδωσαν οι αστυνομικοί της Ροδόπης

Τρίτη, 28 Μάιος 2013


 Σταυρούλα Τζατζανά μαζί με συναδέλφους της από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία παρουσιάζουν το πρόγραμμα “Effective Police”, στην ΚομοτηνήΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «EFFECTIVE POLICE»
Ο συγκεκριμένος οδηγός θα διανεμηθεί σε όλους τους αστυνομικούς της χώρας που ασχολούνται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Συνολικά 40 άτομα θα μάθουν βουλγαρικά και άλλα 20 θα εκπαιδευτούν στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αυτά είναι τα άμεσα θετικά αποτελέσματα από τη συμμετοχή μελών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων  Ροδόπης στο διασυνοριακό πρόγραμμα που υλοποιείται μεταξύ αστυνομικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Ο λόγος για το πρόγραμμα Effective Police (Common Borders, Similar Problems: Cooperative Actions For The  Improvement Of Police Effectiveness) το οποίο έρχεται να δημιουργήσει τη βάση για μία στενότητα συνεργασία, χωρίς σύνορα για τους αστυνομικούς.
Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου, παρουσιάστηκαν την Κυριακή στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε στην Κομοτηνή, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. 

ΕΠΤΑ ΕΤΑΙΡΟΙ

Σημειώνεται ότι επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης  και εταίρους την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Harmanli, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Gotze Delchev, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Svilengrad, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Haskovo, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών. 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επιχειρησιακή βελτίωση των αστυνομικών υπαλλήλων της Βουλγαρίας και της Ελλάδας μέσω μιας σειράς κοινών δράσεων. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δημιουργία εργαλείων προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών των δύο χωρών. Ένας επιπλέον σημαντικός στόχος του έργου είναι η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της περιοχής και η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην αστυνομία όσο και στην κοινωνία. Η δια βίου επιμόρφωση των αστυνομικών υπαλλήλων αποτελεί, επίσης, ένα βασικό στόχο του έργου. Ένας επιπλέον στόχος των εταίρων είναι η διατύπωση προτάσεων για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών τους. Τέλος, επιχειρείται η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων μεταξύ των αστυνομικών υπαλλήλων ώστε να ξεπεραστούν τυχόν προκαταλήψεις και εμπόδια συνεργασίας που υπήρχαν κατά το παρελθόν. Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι: Η βελτίωση των αστυνομικών υπηρεσιών στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία υποστηρικτικών εργαλείων για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων αστυνομικών μέσω σειρά κοινών δράσεων. Η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας και των τοπικών κοινωνιών

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία και στελέχωση μιας κοινής δομής προώθησης της δια βίου κατάρτισης και της συνεργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Είκοσι ένα εξειδικευμένα σεμινάρια για τους αστυνομικούς θα πραγματοποιηθούν στην επιλέξιμη περιοχή του προγράμματος. Επιπλέον, θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί μία πλατφόρμα e-learning. Οι εταίροι θα συντάξουν τέσσερις πιλοτικές μελέτες, οι οποίες θα στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στη διασυνοριακή περιοχή. Ακόμη, θα διεξαχθούν επτά ανοικτές για το κοινό ημερίδες στις πόλεις που εδρεύουν  οι εταίροι. Τέλος, θα αναπτυχθεί ένα online σύστημα κοινωνικής δικτύωσης για τους αστυνομικούς και τους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων. Η εφαρμογή θα υποστηρίξει τη συνδεσιμότητα και την επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών οι οποίοι εργάζονται σε παρόμοιες θέσεις. Ομάδα στόχος του έργου δεν είναι μόνο οι αστυνομικοί αλλά και ολόκληρος ο πληθυσμός της διασυνοριακής περιοχής, καθώς το πρόγραμμα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους. Η βελτίωση της αστυνομίας έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ HUMAN TRAFFICKING 

Η εκδήλωση της Κομοτηνής, έρχεται σε συνέχεια ανάλογης εκδήλωσης που έγινε στις Σέρρες, έκανε γνωστό η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά. «Ο σκοπός του έργου αυτού είναι η ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των αστυνομικών που υπηρετούν και η εμπέδωση ενός συστήματος ασφάλειας τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στο βουλγάρικο» σημείωσε η κ. Τζατζανά. Η ίδια έκανε γνωστό πως μέσω της συμμετοχής της,  η Ένωσης της Ροδόπης ανέλαβε με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων να καταρτίσει έναν οδηγό που αφορά στο Human trafficking (εμπορία ανθρώπων).  «Είναι ένας πολύ καλός οδηγός που θα χρησιμεύσει στους αστυνομικούς της Ροδόπης και όχι μόνο», καθώς θα διανεμηθεί στους αστυνομικούς όλης της Ελλάδας που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό. 

Οδηγούς με θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος θα αναλάβουν να συντάξουν και οι υπόλοιπες αστυνομικές ενώσεις, όπως προβλέπεται και από το διασυνοριακό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν. 
Στην εκδήλωση παρουσίασης στην Κομοτηνή το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Harmanli. Ο Βλαντιμίρ Ντιμίροφ πρόεδρος του αστυνομικού συνδικάτου Harmanli  μαζί με τους συναδέρφους του από την Ελλάδα μίλησε για το διασυνοριακό πρόγραμμα καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν και για τις δύο πλευρές. «Υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα για να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Να έχουμε καλύτερες συνθήκες και να μην υπάρχουν σύνορα ανάμεσα μας, γιατί μέχρι τώρα υπήρχαν γραφειοκρατικά προβλήματα. Σκοπός μας είναι η μείωση της εγκληματικότητας και στις δύο πλευρές. Αυτό το πρόγραμμα δίνει ευκαιρία να αποκτήσουμε καλύτερες συνθήκες συνεργασίας και να κάνουμε ανταλλαγή στις απόψεις, τις πρακτικές μας».  

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στενά και μάλιστα προγραμματίζονται σειρά συναντήσεων και στις δύο πλευρές των συνόρων. 

Όλγα Τσιούλφα

http://www.xronos.gr