Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης ''τελέστηκαν πειθαρχικά παραπτώματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως στην Λάρισα''

Θεσσαλονίκη 6 Φεβρουαρίου 2014 Αρ. Πρ. 12/2014
Η Ένωση είναι υποχρεωμένη να προβεί στην απαραίτητη ενημέρωση για τις υπερβάσεις και παρατυπίες που συνέβησαν στα αστυνομικά μέτρα στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα:
-Σε καθημερινή βάση οι 4 διμοιρίες ΥΑΤ Θεσσαλονίκης εργάζονταν σε βάρδιες που είχαν διάρκεια περίπου 10 εώς 11 ώρες, για 4 ημέρες, κάτι το οποίο είναι δεν συνάδει με την πραγματική κατάσταση που υπήρχε στη Λάρισα και με τον υπέρμετρα μεγάλο αριθμό διμοιριών.
-Την ίδια ημέρα που μετέβησαν οι διμοιρίες από Θεσσαλονίκη για Λάρισα, σχεδόν αμέσως, εκτέλεσαν υπηρεσία, κάτι που κανονικά απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
-Παραβιάστηκαν αρκετές διατάξεις του Π.Δ. 394/2001 σχετικά με το Αστυνομικό ωράριο εργασίας, δηλαδή τελέστηκαν πειθαρχικά παραπτώματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως. Η επίκληση ότι συνέτρεχαν έκτακτες, επείγουσες και απρόβλεπτες υπηρεσιακές ανάγκες δεν ισχύει, διότι συνολικά από τη Δευτέρα εώς και σήμερα Πέμπτη που μετακινήθηκαν και εκτέλεσαν υπηρεσία 16 διμοιρίες ΥΑΤ (12 από Αθήνα και 4 από Θεσσαλονίκη) από την έδρα τους στη Λάρισα, τελικά, μόνο μια φορά απαιτήθηκε η επέμβαση αυτών των Διμοιριών και συγκεκριμένα τη Δευτέρα το απόγευμα για χρονικό διάστημα 1 ώρας περίπου που υπήρξε ένταση.
-Ποιός η ποιοι εισηγήθηκαν τη μετακίνηση τόσων πολλών Αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες εκ της φύσης του συμβάντος και της χρονικής διαρκείας, αλλά και από το τελικό αποτέλεσμα, αποδείχθηκε ότι δεν χρειάζονταν τόσες πολλές διμοιρίες, κάτι που διαφαίνονταν και σίγουρα ήταν εύκολα αντιληπτό ότι δεν τηρήθηκε το μετρό στην προκειμένη περίπτωση.
-Γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι για 4 ημέρες μετακινήθηκαν τόσοι πολλοί αστυνομικοί από την έδρα τους για εκτός έδρας εκτέλεση υπηρεσίας σε άλλο νομό, τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν υπερβολική και δυσανάλογη η απόφαση αυτή και ότι σε τελική ανάλυση δαπανήθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ για την πληρωμή των εκτός έδρας και των ξενοδοχείων διαμονής των αστυνομικών; Να μας ενημερώσουν από το ΑΕΑ πόσο τελικά κόστισε όλη αυτή η αστυνομική επιχείρηση στο ελληνικό δημόσιο.
Η Ένωση θα ενημερώσει τους Βουλευτές της Θεσσαλονίκης προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή και θα αποστείλει ενημερωτικό σημείωμα στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως ως οφείλει σύμφωνα με το Ν. 1264/1982 και τις αρχές του συνδικαλιστικού κινήματος.
-Δεν γίνεται να μειώνονται συνεχώς οι παροχές υγείας και παιδείας, να περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις και κάποιοι στο βωμό του "δήθεν" Υπηρεσιακού συμφέροντος, σε συνδυασμό και με την ευθυνοφοβία που τους διακατέχει, να μετακινούν εκατοντάδες αστυνομικούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα με τα γνωστά τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό. Από ό,τι πληροφορούμαστε από αύριο Παρασκευή 7/2/2014 θα γίνει αντικατάσταση των διμοιριών με άλλες, και παρόλα αυτά και πάλι θα μετακινηθεί ο ίδιος αριθμός διμοιριών. Απαιτείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
 
 
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
 
  Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας
 
Παδιώτης Δημήτριος           Παπαδάκης Θεόφιλος