Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης Συνάντηση με την Τοπική Οργάνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2014
Συναντήθηκαν σήμερα, το Προεδρείο και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσής μας με τους αντιπροσώπους της Τοπικής Οργάνωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Θεόδωρο ΤΟΣΟΥΝΙΔΗ Εκπρόσωπο Τύπου της Τ.Ο. και κ. Σάββα ΤΣΙΜΑΧΙΔΗ μέλος της Εκτελεστικής
Επιτροπής του Κόμματος, για τα εκκρεμή ζητήματα που μας αφορούν.
Από μέρους μας, αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υπηρετούντες συνάδελφοι στην Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης, η επικείμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και όλα όσα αυτή θα επιφέρει στην καθημερινότητά μας, η επερχόμενη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, καθώς και η επί σειρά ετών φειδωλή ενίσχυση της Γ.Α.Δ.Θ. στις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις.
Οι εκπρόσωποι του Κόμματος θεώρησαν τα αιτήματά μας δίκαια και αυτονόητα, ενώ μας δήλωσαν ότι αντιλαμβανόμενοι της κρισιμότητας των ημερών που διάγει η Ελληνική Αστυνομία, θα μεταφέρουν τα προβλήματα μας τόσο σε κεντρικό επίπεδο του Κόμματος, όσο και στους τοπικούς παράγοντες.
Τέλος, από την Ένωσή μας επιδόθηκε το κάτωθι υπόμνημα με τα προβλήματα και τις θέσεις μας προς ενημέρωση όλων των βαθμίδων του Κόμματος.

Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 29/2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς Κοινοβουλευτικό Κόμμα:
Ανεξάρτητοι Έλληνες/ Διοίκηση Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ως συνδικαλιστική οργάνωση των Αστυνομικών  που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης, προσπαθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο για τη βελτίωση και προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, εργασιακών συμφερόντων και δικαιωμάτων των Αστυνομικών και για την καλύτερη αστυνόμευση και καταπολέμηση της εγκληματικότητας που έχει λάβει αυξητική μορφή στη σημερινή εποχή.
Με την ευκαιρία της συνάντησης μας αυτής,θα σας επιδώσουμε το παρόν υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται τα σημαντικότερα προβλήματα των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων σ' αυτές, κατά την άποψή μας:

  1. Η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που σήμερα ξεπερνούν τις χίλιες διακόσιες (1.200), η συμπεριφορά στο ζήτημα αυτό διαχρονικά, αλλά ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια από πλευράς της Πολιτικής και Φυσικής μας Ηγεσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και συμπρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη μας, μπορεί να χαρακτηρισθεί επιεικώς απαξιωτική. Μάλιστα το 2011, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2011, είχαν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυφυλάκων δύο χιλιάδες εκατό (2.100) νέοι Αστυφύλακες και στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν μόνο δώδεκα (12). Ενώ, στις δε τακτικές  του 2014 και έκτακτες του 2011, ετήσιες μεταθέσεις για τη Θεσσαλονίκη "ανοίχθηκαν" με απόφαση του Α.Ε.Α. μόνο δεκαπέντε (15) θέσεις!!!. Απαιτούμε και διεκδικούμε, και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ζητούμε την συνδρομή σας, καθόσον το θέμα αυτό επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, με αρνητικό αποτέλεσμα την τελική αρνητική επίδραση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

  2. Η αυτονόητη προβλεπόμενη  τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε Υπηρεσία,σε κάθε Αστυνομικό, όπως αυτοί έχουν θεσπιστεί από το Π.Δ. 45/2008, δεν εφαρμόζεται, ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο λόγω των περικοπών των δαπανών. Προβλήματα επίσης υπήρχαν, αλλά τελευταία πολλαπλασιάζονται στην εξασφάλιση από την Υπηρεσία της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής σε κάθε Υπηρεσία, σε κάθε συνάδελφο και την ανανέωση αυτής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 45/2008 περί «Υγιεινής και Ασφάλειας».

 3. Η παραβίαση των διατάξεων του Π.Δ. 394/2001, που αφορούν το ωράριο εργασίας αστυνομικού προσωπικού, όπως δηλαδή η ανάκληση των ημερήσιων αναπαύσεων χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται, οι πολλές χρωστούμενες ημερήσιες αναπαύσεις και την Παρασκευή για μέχρι και την μεθεπόμενη Δευτέρα, τα διπλά συνεχόμενα νυχτερινά ωράρια κτλ.

  4. Το νέο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας είναι γραμμένο μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι από μια κατάλληλη επιστημονική Επιτροπή, δεν έχει γίνει μέσα από ένα γόνιμο διάλογο μέσα στη Βουλή για το τι ακριβώς Αστυνομία θέλουμε, χαρακτηρίζεται δηλαδή αντιεπιστημονικό και σίγουρα «καταστρέφει» αντί να οικοδομεί μια καλύτερη Αστυνομία. Η κατάργηση 6.700 θέσεων Αστυφυλάκων θεωρείται τραγική, ενώ βέβαια η διατήρηση τόσων πολλών Ανώτατων Αξιωματικών κρίνεται μη αναγκαία και αυξάνει το δημόσιο κόστος. Βέβαια, η μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση των αστυνομικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης (αστυνομικός Καλλικράτης), αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα, ώστε να επιτύχουμε εξοικονόμηση προσωπικού και περιορισμό δαπάνης στέγασης των Υπηρεσιών από καταργήσεις και συγχωνεύσεις Υπηρεσιών και αξιοποίησης δημόσιων κτιρίων. Επίσης, αρκετές Υπηρεσίες αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα με τα κτίρια τους, γεγονός που γνωρίζετε.

 5. Η ανάγκη για άμεση θεσμοθέτηση του ανθυγιεινού και επικινδύνου της εργασίας των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και το οποίο πρέπει να θεσμοθετηθεί και με τη δική σας παρέμβαση, αναγνωρίζοντας την εργασία του Αστυνομικού ως επικίνδυνη, αφού συνεχώς είναι εκτεθειμένος στην πρόληψη και στην καταστολή του εγκλήματος.

  6. Η παράτυπη κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, κατά παράβαση του άρθρου 66 του Π.Δ. 141/1991, δημιουργεί πολλά προβλήματα στις Υπηρεσίες μας και εμποδίζει την πραγματική αστυνόμευση, αφού αρκετοί συνάδελφοι απασχολούνται στη φύλαξη των κρατουμένων, παραβιάζονται οι όροι ασφαλούς κράτησης κτλ.

  7. Τέλος, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε καμία άλλη μείωση και περικοπή στο ειδικό μισθολόγιό μας, το οποίο ήταν και είναι από τα πιο χαμηλά του Δημόσιου Τομέα. Απαιτούμε την πιστή τήρηση της επερχόμενης δικαστικής απόφασης του ΣτΕ, καθόσον οι περικοπές στους μισθούς μας έχουν αγγίξει ή ξεπεράσει το 45% περίπου. Δεν μπορεί, από τη μία, να έχεις κακοπληρωμένους Αστυνομικούς, να μην τους παρέχεις τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή διαβίωση και από την άλλη, να απαιτείς να αγωνίζονται με αυτοθυσία απέναντι στην τεράστια εγκληματικότητα.