Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση για το δικαίωμα αυτοδίκαιης χρήσης ρεπό-υπόδειγμα αναφοράς

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 27/2014         ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ     21/02/2014
Η Ένωσή μας καθημερινά γίνεται δέκτης έντονων παραπόνων συναδέλφων για τον πολύ μεγάλο αριθμό οφειλόμενων ρεπό και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα οποία δεν χορηγείται το οφειλόμενο ρεπό, ακόμα και για διαστήματα (2) δύο ή (3) τριών εβδομάδων που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμα και τον (1) ένα μήνα.
Οι Υπηρεσίες στις οποίες παρουσιάζεται αυτή η αδικαιολόγητη παρατυπία και είναι πολλά Α.Τ. της Δ/νσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, διμοιρίες της ΥΑΤ και ΥΜΕΤ της Δ/νσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και σε ορισμένα Τ.Α. της Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, επαναλαμβάνουν αυτή την παράνομη συμπεριφορά που μαρτυρά έλλειψη χρηστής διοίκησης και μη σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς του Σώματος και στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού. Αποτελέσματα είναι η καταπόνηση του προσωπικού, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η έκθεση των συναδέλφων στους κινδύνους λόγω της υπερεργασίας τους και τον μειωμένο χρόνο ανάπαυσης.
Γι’ αυτούς τους λόγους η Ένωση θα προχωρήσει στα ένδικα μέσα με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη των εκπροσώπων της Διοίκησης που παραβιάσουν τη νομοθεσία. Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001 σε περίπτωση παρέλευσης 15μέρου που δεν έχει χορηγηθεί ρεπό, ο συνάδελφος μπορεί να προχωρήσει στην αυτοδίκαιη χρήση των (2) δύο οφειλόμενων ρεπό σε ημέρες που επιθυμεί και τις οποίες μπορεί ο Διοικητής της Υπηρεσίας να διαφοροποιεί εντός της ίδιας εβδομάδας που υποβλήθηκε η αναφορά-γνωστοποίηση, μόνο εφόσον υπάρχουν έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες (με αιτιολογημένη απόφασή του δηλαδή, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας), αλλά και πάλι οι ημερήσιες αναπαύσεις θα χορηγηθούν μέσα στην ίδια εβδομάδα που θα κάνετε την αναφορά σας. Σε κάθε περίπτωση τα ρεπό θα χορηγηθούν, η νομοθεσία δηλαδή προστατεύει πλήρως τον αστυνομικό, είναι δεσμευτική για τη Διοίκηση, και σε περίπτωση άρνησης του Διοικητή θεμελιώνεται το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος του άρθρου 259 Π.Κ.
-Επειδή εργοδότης μας είναι το Ελληνικό Δημόσιο και όχι οι Διοικητές που αυθαιρετούν και δεν σέβονται τη νομοθεσία.
-Επειδή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και οφείλονται χιλιάδες ρεπό σε πολλούς συναδέλφους των Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ.
-Επειδή όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο,
Σας επισυνάπτουμε το υπόδειγμα αναφοράς για την αυτοδίκαιη χρήση ρεπό:
                               ΑΝΑΦΟΡΑ-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Του …βαθμός, ΑΓΜΣ, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Υπηρεσία στην οποία υπηρετείτε.
ΠΡΟΣ: Υπηρεσία, (στην οποία υπηρετείτε και η οποία δεν σας έχει χορηγήσει ρεπό για χρονικό διάστημα πάνω από 15ημέρες).
Σας αναφέρω-γνωρίζω ότι εργάζομαι για συνεχόμενο χρονικό διάστημα από την (ημερομηνία) μέχρι και σήμερα (ημερομηνία που συντάσσετε την αναφορά) και δεν έχω λάβει καμία ημερήσια ανάπαυση-ρεπό μέχρι και σήμερα (ημερομηνία) για χρονικό διάστημα πέραν του δεκαπενθημέρου και συγκεκριμένα για χρονικό διάστημα …ημερών (αναγράφετε πόσες ημέρες εργάζεστε χωρίς να έχετε λάβει ούτε ένα, τουλάχιστον, ρεπό).
Κατόπιν τούτου σας αναφέρω-γνωστοποιώ ότι θα κάνω χρήση (2) δύο οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων τις ημέρες …(ημερομηνίες στις οποίες θα πάρετε τα ρεπό, σε συγκεκριμένες ημέρες, είτε συνεχόμενες είτε όχι, αλλά στη συγκεκριμένη εβδομάδα, που θα υποβληθεί η αναφορά-γνωστοποίηση), σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001.
Παρακαλώ όπως λάβετε γνώση.
Τόπος, ημερομηνία.
Μετά τιμής, ο Αναφέρων που γνωστοποιεί:
 
                                    (Υπογραφή, ονοματεπώνυμο, βαθμός)
 
Συνάδελφοι, για οποιονδήποτε πρόβλημα, λεπτομέρεια και διευκρίνιση που επιθυμείτε, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα μέλη του Προεδρείου της Ένωσης, ιδιαίτερα σε περίπτωση που θα χρειαστείτε είτε τη νομική υποστήριξη είτε την παρέμβασή μας για την προστασία σας.
 
 
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ.: 5995/1995
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 12 Τ.Κ. 54623 & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 326
Τ.Κ. 54121 THΛ 2310-525510 FAX 2310-539900
www.eayth. gr e-mail: eayth@yahoo.gr
 
         Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
6976518061                                            6979972444