Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Συνδικαλισμός στην ΕΛ.ΑΣ-Απλή Αναλογική «Για να θυμούνται οι παλιοί και να χαράξουν πορεία οι νεότεροι» άρθρο του ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ Ευάγγελου

Με αφορμή την συνάντηση μου με έναν συνάδελφο ο οποίος μαζί με άλλους ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης των πρώτων Ενώσεων, που στήθηκαν με κόπο και διώξεις, θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία δημιουργίας των  πρωτοβάθμιων σωματείων στην ΕΛ.ΑΣ από τότε που όσοι πρόφεραν την λέξη «συνδικαλισμός» στην Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων, εισέπρατταν άμεσα την απάντηση «Κομμουνιστής είσαι παιδί μου;»
Από  την ίδρυση των πρώτων Ενώσεων, 1982 και εντεύθεν, άρχισε να κυοφορείται η ιδέα για `συνδικαλιστικές ελευθερίες, για δικαίωμα στην πενθήμερη εργασία, για την κατάργηση του στρατωνισμού των Αστυνομικών στα Αστυνομικά Τμήματα και από την υποχρέωση καταβολής προίκας των υποψηφίων συζύγων των Αστυνομικών, όπως επίσης και για την κατάργηση του φακελώματος των πολιτικών φρονημάτων τόσο των πολιτών όσο και των ενστόλων και των οικογενειών αυτών. 
Με  βάση το Ν. 1264/82 ξεκινάει (1986-87 ) το πρώτο εγχείρημα δημιουργίας του πρώτου πανελλαδικού σωματείου Αστυνομικών με την επωνυμία ‘’ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ’’ μέχρι το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου. Όπως ήταν φυσικό για την εποχή οι διώξεις δεν άργησαν να έρθουν (άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη). Η τότε κυβέρνηση θεωρούσε ότι δεν ήταν αρκετά ώριμες οι συνθήκες για την κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η δε αντιπολίτευση  από ιδεολογία ούτε πίστευε ούτε ήθελε συνδικαλισμό στην Ελληνική Αστυνομία.
Η συγκυβέρνηση του 1989 και η κυβερνητική αστάθεια βρίσκει τους Αστυνομικούς συνδικαλιστές διασκορπισμένους σε όλη την Ελλάδα. Ψυχολογική πίεση, Ε.Δ.Ε. Κάποιοι από τους πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού κινήματος αποτάχθηκαν από το Σώμα με αποτέλεσμα να καταστραφούν οικονομικά και μέχρι σήμερα να μην έχουν αποκατασταθεί.  Δημιουργούνται και τα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικά με το Ν. 1264/82 και οι εκλογές σε όλα αυτά τα σωματεία γίνονται με απλή αναλογική ενώ στη συνέχεια δημιουργείται η Π.Ο.ΑΣ.Υ(1989).
1989-1994: Έχουμε την Ίδρυση συνδικαλιστικών οργανώσεων σε κάθε Νομό της χώρας και ένταξή τους στην Π.Ο.ΑΣ.Υ. Το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώνονται δεκάδες διώξεις συνδικαλιστών, αποσπάσεις, μεταθέσεις και αποτάξεις. Το κατεστημένο της εποχής, αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει στον ένστολο το αναφαίρετο συνδικαλιστικό του δικαίωμα. Οι παρεμβάσεις(1990-1993) της τότε κυβέρνησης, είχαν σκοπό  να δημιουργήσουν ένα κυβερνητικό συνδικαλισμό περιορισμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών (σωματεία αστικού τύπου με ενιαίο ψηφοδέλτιο που παρέμεινε μέχρι το Ν. 2226/94, με τον περιορισμό πάλι του ενιαίου ψηφοδελτίου και χωρίς απλή αναλογική, Νόμος Παπαθεμελή, που ουσιαστικά αναγνωρίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των Αστυνομικών). Θεσμοθέτηση συνδικαλισμού στην Ελληνική Αστυνομία επιτυγχάνετε τελικά με τον Ν.2265/1994. Επέκταση διατάξεων του Ν. 1264/1982 «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» και στο αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις
Μετά από 20 σχεδόν χρόνια που πετύχαμε πολλά και σημαντικά, έχει χυθεί πολύ νερό στον μύλο του συνδικαλιστικού κινήματος και ενώ έχει επανέλθει η απλή αναλογική το 2011 με το Ν.3938/2011 κάποιοι θέτουν θέμα κατάργησης της απλής αναλογικής και επαναφορά του ενιαίου ψηφοδελτίου. Δηλαδή όποιος πάρει το 50 συν 1 ψήφο, να κερδίζει όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και τους Αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία. Το υπόλοιπο 49,9 %, για ποιο λόγο να συμμετέχει σε οποιοδήποτε αγώνα και διαδικασία, αφού εκ των προτέρων θα αποκλειστεί; 
Σε μια χρονική περίοδο που το ενδιαφέρον των Αστυνομικών για συνδικαλιστική δράση είναι ελάχιστο, με την έλλειψη συσπείρωσης και την πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, θα πρέπει να είμαστε αντίθετοι με την επαναφορά του ενιαίου ψηφοδελτίου.
Απαιτείται ενιαία δράση και λειτουργία όλων ανεξαιρέτως στην ΕΛ.ΑΣ. σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που να παντρεύει το παλιό με το καινούριο χωρίς αποκλεισμούς. 
Αλήθεια υπάρχουν αστυνομικοί που θέλουν να χαρίσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αγώνες;

ΣΧΕΤΙΚΑ Links

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/209a_94.1305878735312.pdf

https://nomoi.info/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%91-61-2011-%CF%83%CE%B5%CE%BB-1.html

http://www.oxmge.gr/admin/files/n1264.pdf


ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ Βαγγέλης
Μέλος  Α.Σ.Π.Α