Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αυτοί που σήμερα αφόπλισαν τον Έλληνα Αστυνομικό πριν ένα μήνα ήταν υπέρμαχοι του δόγματος της αστυνομοκρατίας

Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Κύριε Υπουργέ,
Από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης των νέων σας καθηκόντων, με τις δηλώσεις σας κάνατε σαφή την επιθυμία σας για μεταστροφή της Ελληνικής Αστυνομίας σε ένα λιγότερο στρατιωτικοποιημένο Σώμα. Προφανώς, η πρόθεσή σας αυτή διαστρεβλώθηκε πλήρως και πολλοί μιλούν για άοπλους Αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε ανησυχία στις τάξεις μας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο είναι παράνομο σύμφωνα με το Ν. 3169/2003 αρθρ.2 «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευση τους σε αυτά και άλλες διατάξεις» όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων «…Ο αστυνομικός φέρει πάντοτε υπηρεσιακό ατομικό οπλισμό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, επιτρέπεται δε να φέρει αυτόν και εκτός υπηρεσίας…». Την παρανόηση αποκαταστήσατε προσωπικά με τις χθεσινές σας δηλώσεις ότι o Αστυνομικός πρέπει να φέρει όπλο γιατί διαφορετικά είναι κοινωνικός λειτουργός-διαχειριστής κρίσεων.
Οι λέξεις με τις οποίες περιγράψατε την θέση και φύση του επαγγέλματος μας, σίγουρα κάλυψε όλους τους επαγγελματίες Αστυνομικούς και έθεσε το θέμα του αφοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας στη σωστή του διάσταση. Με μεγάλη μας δυσαρέσκεια όμως αντιληφθήκαμε ότι δεν έχουν την ίδια άποψη και αυτοί που διοικούν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Μόλις πριν από λίγες ώρες διατάχθηκε προφορικά (γιατί όχι εγγράφως;) από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης να μην φέρουν οπλισμό πλέον σε συγκεντρώσεις-συναθροίσεις οι συνάδελφοι των διμοιριών της ΥΑΤ! Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στο πολύπαθο Σώμα που υπηρετούμε, πόσω μάλλον στις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, των οποίων οι υπηρετούντες συνάδελφοι συχνά αποτελούν στόχο τρομοκρατικών ενεργειών. Όπως όλοι γνωρίζουμε εναντίον τους έχουν σημειωθεί επιθέσεις ακόμα και με καλάσνικοφ, πλην των άλλων επιθέσεων που κατά καιρούς έχουν συμβεί. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι οι συνάδελφοι της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, που έχουν παραστεί σε χιλιάδες μέτρα τάξης, ουδέποτε προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα με τον ατομικό τους οπλισμό αφού είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στην χρήση των όπλων και δεν υπερβαίνουν την νόμιμη χρήση τους. Σαφώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποστολή των διμοιριών της ΥΑΤ είναι η αποκατάσταση της τάξης και πάντα φέρουν οπλισμό. Διαχρονικά σε όλες τις διαταγές που αφορούσαν την κατοχή του οπλισμού από το αστυνομικό προσωπικό, οι διμοιρίες της ΥΑΤ πάντοτε κατ’ εξαίρεση έφεραν οπλισμό σε όλες τις περιπτώσεις.
Η λύση που πρέπει να δοθεί σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα επιβάλλει πρωτίστως κοινή γραμμή και διάλογο, και όχι βεβιασμένες εντολές που αποδεικνύουν έλλειψη συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου και δράσης σε μόνιμη, διαχρονική βάση από την Διοίκηση και παρορμητισμό. Γιατί δεν επιτρέπεται από τη μια πλευρά να συνεχίζουν οι διοικούντες την τακτική της διάθεσης των διμοιριών σε κάθε άκρη της πόλης, αλλά από την άλλη προσπαθώντας να «αποκρυπτογραφήσουν» τις τοποθετήσεις σας, να στέλνουν τους συναδέλφους σε υπηρεσία χωρίς εξοπλισμό, με ελάχιστα όπλα τα οποία κρατούν εκ περιτροπής! Οι συνάδελφοι λαμβάνουν και ακολουθούν, μέρες τώρα, εγκληματικές και ανεύθυνες διαταγές!
Οι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας επιλέγονται ως οι ικανότεροι να διοικήσουν ένα Σώμα που έχει θρηνήσει πάνω από 100 νεκρούς συναδέλφους στην νεότερη ιστορία του. Πως λοιπόν αυτοί που πρέπει να προφυλάξουν τους υφισταμένους τους αποφάσισαν αυτοβούλως να μας στέλνουν ως «πρόβατα στη σφαγή» χάριν μιας φήμης που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ και την οποία διαψεύσατε εσείς ο ίδιος; Σήμερα, αυτήν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην πόλη της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται μια διαδήλωση και οι διμοιρίες της ΥΑΤ βρίσκονται εκεί άνευ όπλων. Το πρωί πριν αναλάβουν υπηρεσία οι Ανώτεροί τους, τους υποχρέωσαν να αφήσουν τον ατομικό τους οπλισμό μέσα στο υπηρεσιακό όχημα. Για εμάς που εκπροσωπούμε τους συναδέλφους μας, μόλις ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή και αρνούμαστε κατηγορηματικά να εκτιθέμεθα σε κίνδυνο επειδή αυτοί που έπρεπε να λαμβάνουν τις ορθές αποφάσεις για την ασφάλειά μας, και κατ’ επέκταση των πολιτών αυτής της χώρας, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων και ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή και υπηρεσιακή εξέλιξη.
Οι στρεβλώσεις για τον τρόπο δράσης και την πραγματική θέση που κατέχει ο Αστυνομικός στην ελληνική κοινωνία, εν τέλει οφείλονται και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ως επαγγελματίας από τους Ανωτέρους του. Σήμερα καθένας από εμάς είναι εκτεθειμένος και απροστάτευτος από τις αποφάσεις αυτών που μας διοικούν. Αν η κατάληξη είναι δυσάρεστη, κάτι το οποίο απευχόμαστε, ποιος θα είναι υπαίτιος; Ας σταματήσουν επιτέλους οι πειραματισμοί με αντικείμενο τον εργαζόμενο Αστυνομικό που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα και γενικότερα την ασφάλεια των πολιτών.
Μην ξεχνάμε ωστόσο, ότι αυτοί που σε μια μέρα αποφάσισαν τον αφοπλισμό του Έλληνα Αστυνομικού είναι οι ίδιοι που πριν από ένα μήνα ήταν υπέρμαχοι του δόγματος της αστυνομοκρατίας και έβγαζαν στον δρόμο με κάθε ευκαιρία χιλιάδες Αστυνομικούς για την καταστολή του πλήθους. 

Κύριε Υπουργέ,



Παρακαλούμε όπως δώσετε άμεσα τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε να αποκατασταθούν οι λεπτές ισορροπίες στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο υπερβάλλων ζήλος ήταν ανέκαθεν ένα στοιχείο που μας οδηγούσε σε λάθη, και αυτό δεν αφορά μόνο τα χαμηλόβαθμα στελέχη αλλά κυρίως αυτούς που ασκούν Διοίκηση και με τις αποφάσεις τους συμπαρασύρουν τους υπόλοιπους σε ατοπήματα και σπιλώνουν τη δημόσια εικόνα του Σώματος. Ο Έλληνας Αστυνομικός δεν πρέπει να είναι ούτε πάνοπλος ούτε άοπλος. Η χρυσή τομή βρίσκεται στη μέση και όπως αποδεικνύεται είστε ο μόνος που μπορεί να ανακόψει το κύμα υπερβολών που διακατέχει την Διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ.