Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Εργασίες Γενικού και Διοικητικού Συμβουλίου τις 4 & 5 Νοεμβρίου 2015

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2015
dsc0001Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων χθες και σήμερα (4&5 Νοεμβρίου 2015) του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις και τον προβληματισμό των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, αλλά και τις απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου ΤΟΣΚΑ, του εκπροσώπου του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ Αστυνομικού Διευθυντή κ. Κορμπάκη και των εκπροσώπων της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Α. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα με το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, έσπευσε να αποτρέψει και το πέτυχε, τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου Μνημονίου, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ενώ για τη διάσωση του ΤΕΑΠΑΣΑ συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη, αναμένοντας από τους αρμόδιους υπουργούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Β. Η Κυβέρνηση επωμίζεται το βάρος των επιλογών της λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών του προϋπολογισμού των δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να μην επαρκούν τα κονδύλια για τα νυχτερινά και τα πενθήμερα. Η παραδοχή εκ μέρους του Αρχηγείου ότι θα καταβληθούν μόνο τα τρία από τα πέντε πενθήμερα, συνιστά πρόκληση για το σύνολο των συναδέλφων μας δεδομένου ότι γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.Επί πιστώσει αστυνόμευση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, όπως δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται εκ μέρους της αστυνομικής διοίκησης η παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η καταβολή των δεδουλευμένων. Δεν αποτελεί δε δικαιολογία, ούτε μειώνει τις ευθύνες εκείνων που θα έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια, για να αποτραπεί η μείωση των απολαβών και άρα η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των συναδέλφων μας, το γεγονός ότι απλώς υποβάλλουν στο ΓΛΚ τα αιτήματα.
Γ. Η προωθούμενη αναδιοργάνωση, την οποία ο κ. Υπουργός υποβάθμισε σε «εκλογίκευση της δομής της αστυνομίας, όπου είναι δυνατόν», αποτελεί διαχρονικό μας αίτημα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αμιγώς με οικονομικούς «μνημονιακούς» όρους, αλλά με βάση επιστημονικά κριτήρια για μια πραγματική αστυνόμευση που θα λαμβάνει υπόψη της κατ' αρχήν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας των αστυνομικών που θα κληθούν να την εφαρμόσουν. Επίσης, η επαναφορά των 6.700 οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν αυθαίρετα, θα δώσει πνοή στις Διευθύνσεις Αστυνομίας, αλλά και στο αστυνομικό προσωπικό που θα μπορέσει να μετακινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο συμφερόντων του, ιδίως λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει κυριολεκτικά την αστυνομική οικογένεια.
Δ. Οι θεσμικές αλλαγές (Κώδικας Μεταθέσεων, Κρίσεις –Προαγωγές, μέτρα προστασίας αστυνομικών μαρτύρων ή μηνυθέντων κατ' έγκληση κλπ) δεν καθυστερούν με δική μας ευθύνη, δεδομένου ότι έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, η δέσμευση της Ηγεσίας για την κατάρτιση του νέου αντικειμενικού Κώδικα Μεταθέσεων εντός δέκα ημερών από τη λειτουργία της Επιτροπής που ανέλαβε αυτό το έργο και στην οποία συμμετέχουμε, δεν θα εκφυλιστεί εκ νέου με την υιοθέτηση αποσπασματικών και μη ουσιαστικών ρυθμίσεων.
Ε. Η Ομοσπονδία μας ανέδειξε έγκαιρα το Μεταναστευτικό ως ευρωπαϊκό ζήτημα, συγκαλώντας ευρεία σύσκεψη στην Κω, με τη συμμετοχή της EuroCop, μια πρωτοβουλία που δυστυχώς δεν συνάντησε το αναμενόμενο ενδιαφέρον της Ηγεσίας. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα των αστυνομικών όλης της Χώρας, συμμετέχοντας από καλύτερες θέσεις και στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Κατόπιν τούτων δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα συνεχίσει να πορεύεται με υπευθυνότητα, καλώντας την Ηγεσία να το αντιμετωπίζει ως εκφραστή των συμφερόντων του Έλληνα Αστυνομικού και όχι ως «συντεχνία», πόσο μάλλον ως συνυπεύθυνο της κατάρρευσης των αστυνομικών δομών και άρα ως εν δυνάμει χορηγό για την κάλυψη της ανεπάρκειας της κεντρικής Κυβέρνησης και της αδυναμίας της να παρέχει την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή – εφόδια και εκπαίδευση για να είναι σε θέση ο Αστυνομικός να εκπληρώνει στο ακέραιο το καθήκον του. Αντί να ενεργοποιούν διώξεις ή να «παρακολουθούν» τη συνδικαλιστική μας δράση, καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η δε Κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται το συνδικάτο των αστυνομικών, αλλά τα προβλήματα που παραμένουν χρόνια άλυτα, είτε αυτά που προκαλούνται επί των ημερών της λόγω της ακολουθητέας νέας και παλιάς μνημονιακής πολιτικής.
Οι συνάδελφοί μας, που κάτω από τρομερά αντίξοες συνθήκες υπηρετούν αγόγγυστα τον πολίτη, οφείλουν τέλος να γνωρίζουν ότι η Ομοσπονδία μας όχι μόνο δεν έχει υποστείλει τη σημαία του Αγώνα, αλλά είναι διατεθειμένη, όπως άλλωστε εξουσιοδοτήθηκε και η Εκτελεστική Γραμματεία, να επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες μορφές αγώνα, αψηφώντας φοβέρες και διώξεις με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της τιμής και της υπόληψης του Έλληνα Αστυνομικού.
Τίποτε και κανείς πάνω από το αγαθό της ασφάλειας! Αστυνόμευση με ιδεοληψίες και αερολογίες δεν γίνεται. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, πολύ σύντομα θα το διαπιστώσει...
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. 
O ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ΓρηγόριοςΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος