Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Γκρίνια αστυνομικών για "απαγορευτικό" χρήσης τουαλέτας της Βουλής!

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους αστυνομικούς, η απόφαση να μην επιτραπεί σε συναδέλφους τους των ΜΑΤ, η είσοδος στο κοινοβούλιο, ώστε να κάνουν χρήση της τουαλέτας, με το αιτιολογικό ότι έφεραν τον ατομικό τους οπλισμό. Σύμφωνα με κύκλους της Βουλής, η σχετική απόφαση η οποία ενεργοποιήθηκε επί ημερών της τέως προέδρου, Ζωής Κωσταντοπούλου, βρίσκεται σε ισχύ
από το 2013 χωρίς να έχει ανακληθεί. Ειδικότερα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έξω από τη Βουλή βρισκόταν διμοιρία των ΜΑΤ.
Με αφορμή, ωστόσο τη χρήση της τουαλέτας του κοινοβουλίου, προκλήθηκε η παρέμβαση του Φρουράρχου της Βουλής καθώς πέντε αστυνομικοί της διμοιρίας, θέλησαν να κάνουν χρήση της τουαλέτας, και όπως ανέφεραν στη συνέχεια στους ανωτέρους τους, οι αστυνομικοί με πολιτικά που υπηρετούν στην Ασφάλεια της Βουλής τους απαγόρευσαν την είσοδο.
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό των αστυνομικών της Βουλής, η απόφαση της απαγόρευσης εισόδου των συναδέλφων τους με τον ατομικο τους εξοπλισμό και την υπηρεσιακή τους εξάρτηση στο κοινοβούλιο ελήφθη κατ' εφαρμογή σχετικής υπηρεσιακής διαταγής.

Σύμφωνα με αυτήν, εντός του κοινοβουλίου επιτρέπεται η οπλοφορία στους αστυνομικους στη Φρουρά της Βουλής, στη συνοδεία του ΠτΔ και του πρωθυπουργού. Όλοι όσοι εισέρχονται στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη διαταγή τοποθετούν σε φοριαμό τα αντίκειμα -μεταξύ αυτών και τον ατομικό τους οπλισμό οι αστυνομικοί- και εισέρχονται εντός του κοινοβουλίου.
Με αφορμή το συγκεκριμένο επεισόδιο, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες, εκφράζουν την έντονη πικρία τους, καθως όπως σημειώνουν, "στα επεισόδια κατά το παρελθόν, όταν φωναζαν έξω από τη Βουλή, και ήθελαν να 'καεί', είμασταν εκεί, για να αποτρέψουμε τις όποιες ενέργειες, σε βάρος του θεσμού της Δημοκρατίας, προστατεύοντας, βουλευτές, εργαζόμενους, και τους συναδέλφους μας υπηρετούντες στην Ασφάλεια της Βουλής. Είναι η δεύτερη φορά, που βρισκόμαστε εκτεθειμένοι και μάλιστα από τους ίδιους τους θεσμούς".
Ωστόσο, κύκλοι του φρουραρχίου της Βουλής, τόνιζαν πως "η απόδοση ισχύει για όλους και οι αστυνομικοί οφείλουν να ακολουθούν τις διαταγές".

Οπως επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, "στην περιοχή κατά τις νυχτερινές ώρες, δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την εξυπηρέτηση των αστυνομικών που εκτελούν υπηρεσία μέτρα φύλαξης του Κοινοβουλίου. Στην ευρύτερη περιοχή εδρεύουν υπουργεία και πρεσβείες και καθίσταται δυσχερής η πρόσβαση των αστυνομικών, για λόγους ασφαλείας. Με την ανοχή κάποιων καταστηματαρχών, θα μπορούσαν οι Αστυνομικοί να εξυπηρετηθούν απο την τουαλέτα κάποιου διανυκτερεύοντος χώρου εστίασης. Κατά τις νυχτερινές ώρες όμως, το πλησιέστερο σημείο, είναι στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Θα πρέπει να μετακινηθεί η διμοιρία ή ο αστυνομικός προς εξυπηρέτησή του, αφήνοντας εκτεθειμένο το φυλασσόμενο στόχο, το κοινοβούλιο, και θέτοντας και σε ενδεχόμενο κίνδυνο και τον ίδιο. Κάτι τέτοιο, δε θα μπορούσε να συμβεί...".
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή, δε λειτουργεί χημικη τουαλετα, με αποτέλεσμα η είσοδος στη Βουλή είναι η μόνη επιλογή.
Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, υπενθυμίζει τις δηλώσεις (13/11) του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Τόσκα, ο οποίος είχε επισημάνει με νόημα πως ".. ο Αστυνομικός έχει αξιοπρέπεια, ο Αστυνομικός έχει προσωπικότητα, ο Αστυνομικός δεν είναι 'ορντινάτσα’' κανενός μας" με αφορμή τους αστυνομικούς συνοδούς των επισήμων.
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μετά την καταγγελία τον περασμένο Ιούνιο, συνδικαλιστή της Ένωσης Αττιικής, όταν με απόφαση της -τότε- Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, είχε απαγορευτεί στη νυχτερινή υπηρεσία του Σαββάτου (06-07/06) η είσοδος στο κτήριο, σε άνδρες των ΜΑΤ που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα του κοινοβουλίου, όπως συνέβαινε μέχρι εκείνη τη στιγμή.



 της Νάντιας Αλεξίου
ΠΗΓΗ:www.cnn.gr, www.bloko.gr