Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Η Ένωσή μας ζητάει αλλαγές εκ βάθρων, όχι ημίμετρα!-Παρουσιάστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΓΑΔΘ


Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2015
   Η Ένωσή μας συμμετείχε χθες, 11-11-2015, στην παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΓΑΔΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
   Η παρουσίαση έγινε από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο Βασίλειο ΜΩΥΣΙΔΗ παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημητρίου ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ και του Επιτελάρχη Α.Ε.Α. Αντιστράτηγου κ. Εμμανουήλ ΚΑΤΡΙΑΔΑΚΗ.

   Στην παρουσίαση προσκλήθηκαν και παρευρέθησαν Βουλευτές, Δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και όλοι οι Διευθυντές των Υπηρεσιών της ΓΑΔΘ.
   Βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε, στην Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης τα Αστυνομικά Τμήματα μειώνονται από 32 σε 17. Αναφέρθηκε ότι το σχέδιο είναι προς διαβούλευση και δεν αποτελεί τετελεσμένο γεγονός.
   Συγκεκριμένα, οι συγχωνεύσεις των Α.Τ. έχουν ως εξής:
1)    A.T. Λευκού Πύργου. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Λευκού Πύργου, A.T. Πλατείας Δημοκρατίας και Α.Τ. Άνω Πόλης με έδρα το νέο Α.Τ. Λευκού Πύργου (προβλέπεται μεταστέγαση).
2)    Α.Τ. Τούμπας-Τριανδρίας παραμένει ως έχει.
3)    Α.Τ. Χαριλάου-Αναλήψεως. Συγχωνεύονται το Α.Τ. Χαριλάου και το Α.Τ. Αναλήψεως με έδρα το Α.Τ. Χαριλάου.
4)    Α.Τ. Ευόσμου-Κορδελιού παραμένει ως έχει.
5)    Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Νεάπολης και Α.Τ. Συκεών με έδρα το Α.Τ. Συκεών.
6)    Α.Τ. Μενεμένης-Αμπελοκήπων. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Αμπελοκήπων και Α.Τ. Μενεμένης με έδρα το Α.Τ. Μενεμένης.
7)    Α.Τ. Καλαμαριάς παραμένει ως έχει.
8)    Α.Τ. Πυλαίας-Πανοράματος. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Πυλαίας και Α.Τ. Πανοράματος με έδρα το Α.Τ. Πυλαίας.
9)    Α.Τ. Κουφαλίων παραμένει ως έχει.
10) Α.Τ. Δέλτα. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Ιωνίας, Α.Τ. Χαλάστρας, Α.Τ. Εχεδώρου με έδρα το Α.Τ. Ιωνίας.
11) Α.Τ. Θερμαϊκού. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Θερμαϊκού, Α.Τ. Μηχανιώνας, Α.Τ. Επανωμής με έδρα το Α.Τ.Θερμαϊκού.
12) Α.Τ. Λαγκαδά. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Λαγκαδά, Α.Τ. Ασσήρου και Α.Τ. Σοχού με έδρα το Α.Τ. Λαγκαδά.
13) Α.Τ. Αγίου Γεωργίου παραμένει ως έχει.
14) Α.Τ. Καλλινδοίων. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Καλλινδοίων και Α.Τ. Απολλωνίας με έδρα το Α.Τ. Καλλινδοίων.
15) Α.Τ. Παύλου Μελά. Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Πολίχνης και Α.Τ. Σταυρούπολης με έδρα το Α.Τ. Πολίχνης.
16) Α.Τ. Ωραιοκάστρου παραμένει ως έχει.
17) Α.Τ. Θέρμης. Συγχωνεύονται το Α.Τ. Θέρμης και το Α.Τ. Βασιλικών με έδρα το Α.Τ. Θέρμης.
   Μετά την παρουσίαση επισημάνθηκαν από τους παρευρισκομένους ορισμένα καίρια σημεία του σχεδίου τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη για να είναι επιτυχής η αναδιάρθρωση και να έχει χρονική διάρκεια. 
   Αν και βασική συνιστώσα αποτέλεσε το δημοσιονομικό όφελος, μας αναφέρθηκε ότι από την συγχώνευση των Τμημάτων εξοικονομούνται μόλις 290.000 ευρώ ετησίως.
   Πρέπει οι αρμόδιοι να συνυπολογίσουν πριν καταλήξουν στα Τμήματα που θα «κλείσουν», θα παραμείνουν ή θα μεταστεγαστούν ότι η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Ελλάδας και δεν χωράνε ημίμετρα στην αστυνόμευσή της.
   Τα τμήματα που θα επιλεγούν να παραμείνουν, οφείλουν να είναι σε κεντρικό σημείο του Δήμου. Διαφορετικά, οι συνάδελφοι και οι συμπολίτες μας που κατοικούν στους άλλους Δήμους αρμοδιότητας του Α.Τ., θα υποχρεώνονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα.
   Τα κτίρια πρέπει να πληρούν απόλυτα τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Εν έτει 2015 δεν νοείται να ξεκινήσουμε την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών έχοντας ως κανόνα «το μη χείρον βέλτιστον».
   Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η επιλογή διατήρησης Τμημάτων τα οποία, κατά περίπτωση, είτε δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους υγιεινής, είτε δεν έχουν ασανσέρ για να εξυπηρετούνται ΑμΕΑ. Ακόμα, δεν εξετάστηκε εις βάθος ότι έξωθεν ενός Α.Τ. γίνεται εβδομαδιαία λαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα οι μεταγωγές κρατουμένων να είναι «Γολγοθάς» για τους συναδέλφους. Έκπληξη μας προξένησε η κατάργηση ενός Α.Τ. του οποίου το ενοίκιο είναι μικρότερο συγκριτικά με το ενοίκιο του Α.Τ. με το οποίο συγχωνεύεται.
   Φυσικά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας θα πέσει στο κενό αν δεν εξασφαλιστούν πρώτα από όλα, η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα κίνησης στις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή στη ΓΑΔΘ κινούνται 9(!) περιπολικά και το βάρος επωμίζονται κυρίως οι δικυκλιστές. Αν κλείσει ένα Α.Τ. αλλά στην περιοχή δεν διατεθούν, επί 24ωρου βάσεως, ένα τουλάχιστον περιπολικό και μηχανές είναι πολύ πιθανό να δούμε αντί για μείωση, ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.Αν και κατά την παρουσίαση δεν φάνηκε να έχουν εξασφαλιστεί ήδη νέα οχήματα για την Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ότι γίνονται προσπάθειες.
   Τέλος, η Ένωσή μας έχει ήδη έτοιμη πρόταση για την εξάλειψη των «τρωτών» σημείων του σχεδίου που παρουσιάστηκε, την οποία και θα καταθέσει στους αρμοδίους. Παράλληλα, το Προεδρείο μας  είναι στη διάθεση κάθε συναρμόδιου φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης για συνεργασία και εξεύρεση λύσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος                                        ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος
6976518061                                                             6932649076