Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ 42 ΕΤΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΕΡΓΗ........

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ 42 ΕΤΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΕΡΓΗ........
Αστυνομικός, ετών 42,έγγαμος με δύο ανήλικα τέκνα, στεγαστικό δάνειο α' κατοικίας, Ι.Χ.Ε. επιβατικό αυτ/το, η μεγάλη κόρη 19 ετών σπουδάζει σε άλλη πόλη, ο μικρός γιός 17 ετών μαθητής Λυκείου και η σύζυγος προσφάτως άνεργη!!!!
Προϋπηρεσία 21 χρόνια, συνολικός καθαρός μισθός Οκτωβρίου 1.400 ευρώ (μείον το στεγαστικό δάνειο 600 ευρώ ,μείον τις αναδρομικές κρατήσεις 400 ευρώ) καθαρά στο "χέρι" 400 ευρώ!!!!!!
Ο ίδιος μισθός και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο!!!!!!

Ελάχιστες οικονομικές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου: περίπου 400 ευρώ έκτακτη εισφορά, +500 ευρώ στην κόρη που σπουδάζει, +200 ευρώ στο φροντιστήριο του γιού, +150 ευρώ ΔΕΗ, +50 κινητό τηλ., +300 ευρώ ψώνια s/m, +300 ευρώ μικροέξοδα, αποτέλεσμα όλων αυτών: 1.900 ευρώ, πήρε 400 ευρώ μισθό άρα του λείπουν 1.500 ευρώ!!!!!!!
Είναι σε απόγνωση..............................!!!!!!
Σκέφτεται ότι η ίδια και χειρότερη κατάσταση και τους δύο επόμενους μήνες, με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας κοντά στα 400 ευρώ, ΟΤΕ, Ε.Υ.Α.Θ., ασφάλεια αυτοκινήτου, τέλη κυκλοφορίας!!!!!
Απόγνωση!!!! απόγνωση!!!! απόγνωση!!!!!!
Πριν τελειώσει τα πολύ αρνητικά λογιστικά του οικογενειακού του προγραμματισμού, έφτασε η ώρα της δουλειάς, το καθήκον τον καλεί, βάρδια 22.00-06.00 στο περιπολικό.
Αυτός μαζί με χιλιάδες άλλους συναδέλφους του - που πάνω -κάτω έχουν κοινή μοίρα - επιφορτισμένοι με τη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Όμως τα συσσωρευμένα προβλήματα στροβιλίζονται στο μυαλό του κάθε αστυνομικού, η αβεβαιότητα, η αγωνία για το πως θα τα φέρει βόλτα κάνουν τις κινήσεις του μηχανικές. Η πίεση που δέχεται ίσως να τον κάνει αναποτελεσματικό σε μια κρίσιμη στιγμή της βάρδια του, με επιπτώσεις τόσο στους συναδέλφους, τόσο στην κοινωνία, μα πιο πολύ στην οικογένεια του!
Αυτή από δω και πέρα θα είναι η καθημερινότητα του αστυνομικού και δυστυχώς μπορεί και να χειροτερέψει γιατί η ανεργία, η φτώχεια αυξάνουν την παρανομία και την εγκληματικότητα και κάνουν δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους.
Οι όποιες προσπάθειες έχει καταβάλει προκειμένου να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του και τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία η διαρκής απαξίωση των προβλημάτων του ως αστυνομικού και της υπηρεσίας του, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί, δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν μόνο φραστική και θεωρητική προσέγγιση.
Ένα είναι μόνο βέβαιο όλα τα παραπάνω προβλήματα "σκοτώνουν" το φιλότιμο του που τουλάχιστον μέχρι σήμερα έδειχνε, καταρρακώνουν το ηθικό του και είναι αβέβαιο αν θα μπορεί πλέον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που θα κληθεί από μόνος ή μαζί από κοινού ως αστυνομικος-οί και ως Αστυνομία να αντιμετωπίσουν.
Είναι τόσα πολλά και σοβαρά τα οικονομικά και υπηρεσιακά του προβλήματα που εκ των προτέρων πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα τυχόν λάθη του κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του, μια συγγνώμη από αυτόν για λογαριασμό άλλων που τον κατάντησαν έτσι!!!!
 
Γιώργος  ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ.