Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ...

                                                                      ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ  
Ριζικές αλλαγές επέρχονται με το ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων που ήδη συζητείται στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βασική του αρχή: η δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους. Υπολογίζεται ότι οι περικοπές στις ετήσιες αποδοχές φθάνουν το 40%. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός ορίσθηκε στα 740€ για την ΥΕ και τα 858 € για την ΔΕ κατηγορία και οι ανώτατες συνολικές μηνιαίες αποδοχές συμπεριλαμβανομένων και των «νέων» επιδομάτων στα 3000€. Τα νέα επιδόματα που δημιουργούνται είναι:
το οικογενειακής παροχής (50€ για το α ανήλικο τέκνο προσαυξανόμενο κατά 20€ για το β κ.ο.κ.),  το επίδομα θέσης ευθύνης (από 70 έως και 700€ μόνον στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων) , το κίνητρο επίτευξης στόχων (το 3% του μισθολογικού κόστους ανά φορέα με την μορφή προσαύξησης του βασικού στο έτος που ακολουθεί του έτους που επιτεύχθηκε ο στόχος) , το επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (μέχρι 150€)  , το παραμεθορίων περιοχών (100€) .
 Οι ιθύνοντες εκτιμούν ότι ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους θα προέρθει και μέσω των νέων διατάξεων του βαθμολογίου και την σύνδεση του με τους μισθολογικούς βαθμούς .
Ερώτημα φυσικά αποτελεί εάν οι βασικές παράμετροι (βασικός – επιδόματα) θα αποτελέσουν και βάση για το ειδικό κλαδικό μισθολόγιο για   τους αστυνομικούς.  Ερώτημα που μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει απαντήσει , ούτε και έχει απαντήσει για ποίο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει «το πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών και του χρονοεπιδόματος. Διαφαίνεται πάντως ότι μάλλον ούτε καν σχέδιο υπάρχει.
Πάντως όλα «δείχνουν» ότι ανάλογη μείωση του μισθολογικού κόστος επέρχεται και σε εμάς , γεγονός που θα συμπιέσει περαιτέρω τους μισθούς μας, πέραν των μειώσεων λόγω αύξησης της φορολογίας με τον περιορισμό της φορολογικής κλίμακας στα 5000€.
Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ 
Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ