Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ...

Ποιοι ένστολοι παίρνουν πιο γρήγορα το ΕΦΑΠΑΞ βοήθημα

Δημοσιευμένο στο : http://staratalogia.blogspot.com
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011
EFAPAX_teapasaΟ μεγαλύτερος μέσος όρος του βοηθήματος φτάνει τα 52.000 ευρώ
Στην... ουρά για την είσπραξη του εφάπαξ βρίσκονται σήμερα περίπου 700 αστυνομικοί του πρώην σώματος της Χωροφυλακής, καθώς ο χρόνος αναμονής για την πληρωμή του βοηθήματος από το ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας) αγγίζει πια τους... 6 μήνες. Πολύ λιγότερο χρόνο αναμονής (1-2 μήνες) για το εφάπαξ τους από το ΤΕΑΠΑΣΑ έχουν οι αστυφύλακες που υπάγονται στο πρώην σώμα της Αστυνομίας Πόλεων καθώς και οι πυροσβέστες, οι
οποίοι εισπράττουν και δεύτερο εφάπαξ βοήθημα από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σε αυτούς οι αποχωρήσεις είναι πολύ λιγότερες.
Στο ΤΕΑΠΑΣΑ έχουν συγχωνευτεί οι τρεις τομείς πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ σε αστυνομικούς και πυροσβέστες. Οι αστυφύλακες που προέρχονται από το σώμα της πρώην Χωροφυλακής λαμβάνουν εφάπαξ που φτάνει κατά μέσο όρο τα 52.000 ευρώ. Σε χαμηλότερες τιμές κυμαίνονται τα εφάπαξ των αστυνομικών που προέρχονται από το σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων και των πυροσβεστών, καθώς στους δυο αυτούς τομείς το μέσο εφάπαξ αγγίζει τα 35.000 ευρώ.

Το «έμφραγμα» των αναμονών στον τομέα της πρώην Χωροφυλακής οφείλεται, σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, στη μαζική έξοδο χιλιάδων ασφαλισμένων το 2010. Το ΔΣ του Ταμείου, προκειμένου να βάλει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και για να μην επαναληφθεί η απρόβλεπτη, μαζική έξοδος του 2010, έχει εισηγηθεί στο αρμόδιο υπουργείο να θεσμοθετηθούν τα 31 χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Πρόνοιας ως προϋπόθεση για τη δικαίωση του εφάπαξ. Αν τελικώς αυτή η ρύθμιση προχωρήσει, θα αφορά περίπου 7.000 άτομα, καθώς θα απευθύνεται μόνο στους παλαιούς ασφαλισμένους (καταταγέντες μέχρι 31/12/1992) του πρώην σώματος Χωροφυλακής. «Η γρήγορη και αψυχολόγητη έξοδος ζημιώνει και τους ίδιους τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία, καθώς μειώνει τα αποθεματικά τους», δηλώνουν στελέχη του Ταμείου, υποστηρίζοντας, ωστόσο, πως το ΤΕΑΠΑΣΑ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ομαλοποίηση της κατάστασης από τα μέσα του 2012, καθώς μέχρι στιγμής η ροή συνταξιοδοτήσεων του 2011 κρίνεται φυσιολογική.

Η 15ετία

Βασική προϋπόθεση για την πληρωμή του εφάπαξ είναι η συνταξιοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η 15ετής κατ' ελάχιστο ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας. Όσοι έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Πρόνοιας, θα πάρουν επιστροφή εισφορών. Σημειώνεται πως το εφάπαξ υπολογίζεται για τα χρόνια ασφάλισης που έχει ο ένστολος στο Ταμείο Πρόνοιας, ανεξάρτητα από το αν έχει γενικώς συντάξιμα χρόνια περισσότερα.

Ο τρόπος υπολογισμού διαφοροποιείται στους τρεις τομείς για τους παλαιούς ασφαλισμένους:

• Οι αστυνομικοί που προέρχονται από το πρώην σώμα της Χωροφυλακής υπολογίζουν ως εξής το βοήθημα: στον βασικό μισθό του βαθμού αποστρατείας (τελευταίος μήνας) προστίθεται το χρονοεπίδομα και μία σταθερά 317 ευρώ. Το άθροισμα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,93 και το γινόμενο πολλαπλασιάζεται με τα έτη ασφάλισης.
• Οι αστυνομικοί της πρώην Αστυνομίας Πόλεων υπολογίζουν ως εξής: ο μέσος όρος των τελευταίων 60 μηνών (5ετία) από τον βασικό μισθό και το 1/5 του χρονοεπιδόματος πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή 0,092. Το γινόμενο πολλαπλασιάζεται με το πλήθος των μηνών ασφάλισης. Στην Πυροσβεστική παίζουν ρόλο οι αποδοχές του τελευταίου έτους. Πιο συγκεκριμένα βρίσκουμε τον μέσο όρο των αποδοχών για τους τελευταίους 12 μήνες, από τον βασικό μισθό, το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και το οικογενειακό επίδομα. Πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα επί 65% και το προκύπτον γινόμενο με τα έτη ασφάλισης. Στο τελικό ποσό προστίθεται και ένα 3% προσαύξηση.
• Όλοι οι νεοδιοριζόμενοι (καταταγέντες μετά την 1η/1/1993) υπολογίζουν το εφάπαξ τους με κοινό τύπο: ο μέσος όρος του συνόλου των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας επί 70%, επί τα έτη ασφάλισης.

(ΕΘΝΟΣ 17/11/2011 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ)