Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αναλυτικά οι επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων


Αναλυτικά οι επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων
poasyΑθήνα 16 Νοεμβρίου 2011
Αρ. Πρωτ: 500/6/17
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Κοιν: Αστυνομικές Υπηρεσίες


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Με τις διατάξεις του Ν.4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις» καθιερώθηκε νέο Μισθολόγιο και βαθμολόγιο για τους Υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα. Παρότι ο κλάδος μας εξαιρέθηκε ρητά από το πεδίο εφαρμογής της πλειοψηφίας των διατάξεών του, εντούτοις ορισμένες τροποποιήσεις έχουν πεδίο εφαρμογής και για μας ως ακολούθως:

Α) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ
Από την 1-11-2011 ισχύουν οι νέες παροχές για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων και χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή για τον υπάλληλο με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον ως ακολούθως:
pinakas1
Διευκρινίζεται ότι η οικογενειακή παροχή:
● δεν καταβάλλεται στους έγγαμους οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει παιδιά

● δεν καταβάλλεται όταν τα τέκνα τους έχουν ενηλικιωθεί ή περαιώσει τις σπουδές τους ή σε κάθε περίπτωση έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Για να συνεχίσει να καταβάλλεται η παροχή στα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους πρέπει να συντρέχουν επιπλέον οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Να συνεχίζουν την φοίτηση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέχρι την συμπλήρωση του 19ου έτους ηλικίας τους.
β) Να φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες Σχολές ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) δημόσια ή ιδιωτικά. Στην περίπτωση αυτή η διάρκεια καταβολής είναι περιορισμένη και συναρτάται από τον χρόνο κανονικής φοίτησης και σε καμία περίπτωση μετά την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Σε περίπτωση που συμπίπτει ο χρόνος της κανονικής φοίτησης σε ανώτερες – ανώτατες σχολές ή Ι.Ε.Κ. με την στρατιωτική θητεία, η καταβολή της οικογενειακής παροχής δεν διακόπτεται.
γ) Να έχουν αναπηρία (σωματική ή πνευματική) σε ποσοστό άνω του 50% στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται επ' αορίστου ανεξάρτητα αν στην οικογένεια χορηγείται παροχή ή βοήθημα από οποιοδήποτε Οργανισμό όπως Πρόνοια, κ.λ.π.
● Σε περίπτωση ενηλικίωσης του πρώτου τέκνου ή διακοπής για οποιοδήποτε άλλο λόγο της παροχής σ' αυτό, το δεύτερο τέκνο λαμβάνει την θέση του πρώτου και το ίδιο ισχύει και για την θέση των λοιπών τέκνων.
Β) ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ
Καθιερώθηκε η χορήγηση επιδόματος εορτών – αδείας συνολικού ύψους 1000 € ως εξής:
α) επίδομα Χριστουγέννων ύψους 500 € που καταβάλλεται στις 16 Δεκεμβρίου
β) επίδομα Πάσχα ύψους 250 € που καταβάλλεται δέκα (10) ημέρες πριν το Πάσχα
γ) επίδομα άδειας ύψους 250 € που καταβάλλεται την 1 Ιουλίου εκάστου έτους.
Επισημαίνεται όμως:
α) Τα ανωτέρω ποσά υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις.
β) Τα ανωτέρω επιδόματα καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον οι πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές συμπεριλαμβανόμενων και των επιδομάτων (εορτών – άδειας) δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογισμένες σε δωδεκάμηνα βάση το ποσό των 3.000 € μεικτά.
    π.χ. Αστυνομικός που λαμβάνει συνολικά πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανόμενων και των προαναφερόμενων ποσών των επιδομάτων εορτών, αδείας 3.033 € μεικτά (αποδοχές 2.950 χ 12 μήνες + 1000 € επιδόματα=36.400 € δια 12 μήνες ίσον 3.033 € μηνιαίως) θα του αφαιρεθεί το ποσό των 400 € που υπερβαίνει τις ετήσιες μεικτές αποδοχές, από τα επιδόματα εορτών και θα λάβει τελικά το ποσό των 600 € μεικτά (300 € τα Χριστούγεννα, 150 € το Πάσχα, 150 € το επίδομα αδείας).
Γ) ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ
Με τις διατάξεις του αρ. 38 εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης (αύξηση χρονοεπιδόματος – μισθολογικές προαγωγές) χωρίς να προσδιορίζεται και το χρονικό πλαίσιο ισχύος.
Δ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Φοροπαγίδες κρύβουν τα ψιλά γράμματα των τελικών ρυθμίσεων του Νομοσχεδίου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Οι κρυφές επιβαρύνσεις έχουν να κάνουν με τα τεκμήρια, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, τις περικοπές και τις προϋποθέσεις για τις φοροαπαλλαγές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
-Το αυξημένο αφορολόγητο όριο των 9.000 € δεν ισχύει για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα ή εκείνο που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλότερο των 9.000 €. Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύει το αφορολόγητο των 5.000€ και συνεπώς θα κληθεί να καταβάλει φόρο 500 €.
-Το αφορολόγητο όριο των 5.000 € καταργείται στη πράξη από τα τεκμήρια διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος που θα υποβάλλει δήλωση ακόμη και με εισόδημα μέχρι 5.000€ και διαμένει σε κατοικία μέχρι 60τ.μ. και με ένα αυτοκίνητο μέχρι 5 ετών 1200 κυβικών εκατοστών θα κληθεί να καταβάλλει φόρο 410 € ήτοι: ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης (άγαμου) 3.000 €, έξοδα 2.100 € για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000€ για το αυτοκίνητο. Συνολικά δηλαδή το τεκμαρτό εισόδημα είναι 9.100€. Το ποσό των 4.100€ θα φορολογηθεί με συντελεστή 10%.
-Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους έχουν παιδιά καθώς λόγω της μείωσης του γενικού αφορολόγητου ορίου έχει ως αποτέλεσμα το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά να πέφτει σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Επισημαίνεται ότι το επιπλέον αφορολόγητο ποσό ανέρχεται σε 2.000 € για κάθε παιδί, από τα δύο πρώτα και σε 3.000 € για κάθε επόμενο παιδί.
-Οι εκπτώσεις των δαπανών από τον φόρο μειώνονται πλέον στο 10% από 20% το 2010 και καταργείται οποιαδήποτε έκπτωση από το εισόδημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο φόρος εισοδήματος . Έτσι το ανώτατο ποσό της έκπτωσης για τα ενοίκια και τα δίδακτρα ορίζεται σε 100 € για τα ασφάλιστρα, 120 € για τον άγαμο και 240 € για ζευγάρια, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο (ανώτατο όριο μείωσης του φόρου τα 3000€), τα έξοδα διατροφής παιδιών εκπίπτουν 10% με ανώτατο ποσό μείωσης τα 1500 €, ενώ οι τόκοι στεγαστικών για απόκτηση πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης του δανείου εκπίπτουν σε ποσοστό 10% για το τμήμα του δανείου μέχρι 200.000€.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
pinakas2
-το ετήσιο εισόδημα του τρέχοντος έτους 2011 επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2010 μετά την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 € ως εξής:
pinakas3

ypografes-poasy