Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Σήμερα 2/11/2011 μέλη της Α.Σ.Π.Α. Θεσσαλονίκης  επισκέφτηκαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης (Διευθυντή Υφυπουργού Κ. Πεταλωτή ) και κατέθεσαν τις παρακάτω θέσεις - απόψεις  για δύο (2) σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού , θέσεις οι οποίες είναι καταγεγραμμένες  από το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος των Αστυνομικών,  άπτονται των αρμοδιοτήτων  σας και επιζητούν την λύση τους.

1.Εγκλήσεις Αστυνομικών κατά ιδιωτών, υποχρέωση  - κατάθεσης παραβόλου υπέρ δημοσίου 100€

Όπως γνωρίζεται οι Αστυνομικοί είναι καθημερινώς εκτεθειμένοι σε επιθέσεις, λεκτικές και φυσικές, από υπόπτους, συλληφθέντες, παρανόμους, περαστικούς, «διαδηλωτές» κ.λπ. . Στην καθημερινή του εργασία, υφίσταται επιθέσεις και
προσβολές, για τις οποίες το νόμιμο είναι να αντιδρά μόνον δια της νομικής οδού.
Με την καταβολή του ποσού των εκατό (100€) ο αστυνομικός θα πρέπει, ή να απολέσει το σημαντικότερο μέρος του πενιχρού εισοδήματός του για να αμυνθεί στις άδικες εις βάρος του επιθέσεις, ή να παραμείνει ουσιαστικώς απροστάτευτος «σάκος πυγμαχίας» και «εκπαιδευτικός στόχος» στις επιθέσεις που στρέφονται εναντίον του. Και φυσικά, εννοείται ότι μας ενδιαφέρει και η διατήρηση των Συνταγματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, ως Ελλήνων Πολιτών, για ακώλυτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Της υποχρέωσης αυτής δεν εξαιρείται και ο Αστυνομικός ο οποίος εκ καθήκοντος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τον Νόμο και να ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο Εισαγγελέα για οτιδήποτε περιέρχεται σε γνώση του και σχετίζεται με διάπραξη αδικήματος κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
Το θέμα είναι σοβαρό και η επίλυσή του θεωρείται κατεπείγουσα, διότι η συνέχιση εφαρμογής της διάταξης αυτής (εάν δεν εξαιρεθούν οι εκτελούντες υπηρεσία Αστυνομικοί) θα οδηγήσει τον Αστυνομικό σε επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα εφαρμογής του Νόμου αφ' ενός και αφ' ετέρου σε πραγματική μείωση του εισοδήματός του και ενίοτε σε αφαίρεση της ημερήσιας αποζημίωσής του εάν συμπέσει την αυτή ημέρα να πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη τεσσάρων ή πέντε περιπτώσεων παραβατών, το οποίο στην πράξη συμβαίνει ενίοτε.
Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να εξαιρεί τον αστυνομικό από την υποχρέωση καταβολής του ποσού των εκατό (100€)  για μηνύσεις του σε βάρος πολιτών κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού του καθήκοντος.

2. Μη εφαρμογή των διατάξεων της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος αστυνομικών στις περιπτώσεις που ενεργούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Επίσης οι Αστυνομικοί πολλές φορές είναι εκτεθειμένοι σε μηνύσεις προσχηματικού περιεχομένου εις βάρος τους από συλληφθέντες για διάφορα ποινικά αδικήματα προκειμένου να επηρεαστεί αρνητικά η  αποφασιστικότητα τους και ακολουθούν και αυτοί την αυτόφωρη διαδικασία.
Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας για την τροποποίηση  και της συγκεκριμένης  διάταξης.

 Α.Σ.Π.Α.