Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η Εισήγηση του Προέδρου επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας ΦΕΣΤΕΡΙΔΗ Γεωργίου

Σάββατο, 01 Ιούνιος 2013
ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ   ΓεώργιοςΕισήγηση Προέδρου επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας ΦΕΣΤΕΡΙΔΗ Γεωργίου                                                              
Συνάδελφοι αγαπητοί Πρόεδροι των ενώσεων
Από την θέση του Προέδρου της επιτροπής για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας μας θα ξεκινήσω την αναφορά μου για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου. Ενδελεχής έρευνα επιτροπής εμπειρογνωμόνων και αρμοδίων επιτροπών έχει αναδείξει ότι το 90% αυτών των κινδύνων άπτονται του επαγγέλματος μας και τα ευρήματα αυτών των ερευνών αποτελούν αντικείμενο μελέτης και κυρίως προβληματισμού για την ομοσπονδία προκειμένου να αξιολογηθούν περαιτέρω με σκοπό την μείωση και την εξάλειψη αυτών.

Ειδικότερα είναι η προσεκτική εξέταση του τι θα μπορούσε να μας βλάψει στην εκτέλεση της υπηρεσίας μας, να εκτιμηθεί τι έχει γίνει και τι όχι, που υπάρχουν κενά προστασίας και που αυτά μπορούν να καλυφθούν για να αποφύγουμε την όποια απειλούμενη βλάβη της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων μας. Επομένως απαιτείται έρευνα που θα περιέχει  πληροφορίες, ενέργειες, τεκμηρίωση και καταγραφή των συνθηκών εργασίας σε όλες τις φάσεις και της δραστηριότητας των αστυνομικών. 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις εργασίες της επιτροπής μετά την τελευταία ημερομηνία που είχαμε καθορίσει προκειμένου να μας αναφέρεται εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται ως ενώσεις και σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας.   
Ως κυρίαρχο θέμα προκύπτει αυτό της κράτησης των μεταναστών στους υποτυπώδεις χώρους που διαθέτει σήμερα η Ελληνική Αστυνομία. Συνολικά από όλες τις Α΄Βάθμιες ενώσεις παρουσιάσθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως με την πληθώρα των κρατουμένων που υπερβαίνουν κατά πολύ τον προβλεπόμενο αριθμό κράτησης. Φυσικό επακόλουθο αυτών των εξελίξεων είναι οι συνεχείς προσπάθειες απόδρασης κυρίως λόγω της μακρόχρονης παραμονής τους και των άθλιων συνθηκών κράτησης-διαβίωσης. Ακολούθως με ιδιαίτερη σπουδή και ευκολία το Α.Ε.Α θέτει τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα δίχως διαχρονικά να αναζητά τις δικές του ευθύνες. Η πραγματικότητα απεικόνισης αποτυπώθηκε εύλογα με την απόφαση σταθμό του δικαστηρίου Ηγουμενίτσας όπου δικαίωσε τους κατηγορούμενους αλλοδαπούς για τους ανωτέρω λόγους.     
Η πλήρης καταγραφή των προβλημάτων ολοκληρώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2013 όπου η επιτροπή συμπερασματικά ήταν σε θέση να ιεραρχήσει τα προβλήματα συνολικά για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε.
Την έλλειψη υποδομών στους χώρους κράτησης των υπηρεσιών. Τον κορεσμό που παρουσιάζουν τα κρατητήρια λόγω της υπέρμετρης πληρότητας. Την ακαταλληλότητα αυτών με την έλλειψη φυσικού φωτισμού, την έλλειψη πόσιμου νερού, την έλλειψη ζεστού νερού για την ατομική καθαριότητα, την έλλειψη χώρων προ αυλισμού, την ελλιπή σίτιση, την στέρηση κλινοσκεπασμάτων, την μη δυνατότητα επικοινωνίας με την χρήση τηλεφωνικής συσκευής, την δυσκολία χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης την στέρηση υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων οπτικό ακουστικών κάμερες την μη χορήγηση  σε αντισηπτικά γάντια μίας χρήσης ειδικές μάσκες την στέρηση εμβολιασμού και την μη παρουσία του ιατρού εργασίας για την παρακολούθηση αυτών και τον έλεγχο των κρατουμένων ως προς την πρόληψη και την αποτροπή μεταδοτικών και μολυσματικών ασθενειών. Τις αυτοψίες και τις εκθέσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Υγείας όπου έκριναν πολλά εκ΄ των κρατητηρίων ακατάλληλα. Την μη απολύμανση των κρατητηρίων σε μηνιαία βάση και την καθημερινή υποτυπώδη  καθαριότητα αυτών. Την μη έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στο αποχετευτικό σύστημα και στο σύστημα ύδρευσης λόγω έλλειψης κονδυλίων με αποτέλεσμα τα λύματα να λιμνάζουν εντός των κρατητηρίων. Την προχειρότητα με την οποία διενεργούνται οι μεταγωγές μεταναστών και ποινικών κρατουμένων κυρίως από την νησιωτική χώρα δίχως να υπάρχει η μέριμνα για την διαμόρφωση ειδικών χώρων εντός του πλοίου. Η δυσαναλογία διάθεσης αστυνομικών συνοδών ως προς τον αριθμό των κρατουμένων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ 141/91.Η χρονική διάρκεια των μεταγωγών με άμεση μετάβαση και επιστροφή δίχως να μεσολαβεί ο χρόνος ανάπαυσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ 394/2001.                
.Το συνεχώς πρόβλημα που διογκώνεται με την εισδοχή παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Την υπό στελέχωση των Υ.Φ.Ε.Κ.Α που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας με επακόλουθο τις συνεχείς μετακινήσεις των δυνάμεων αυθημερόν. Τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας των συναδέλφων που εκτελούν υπηρεσία στα ανωτέρω κέντρα.
Τον πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων πάσης φύσεως που χρησιμοποιεί σήμερα η ΕΛ.ΑΣ τα οποία πολλές φορές κρίνονται ακατάλληλα λόγω κακής συντήρησης συνεπεία έλλειψης κονδυλίων. Την έλλειψη αλεξίσφαιρων γιλέκων πολλά εκ των οποίων δεν προσφέρουν τις προδιαγραφές που ορίζονται για την ασφάλεια των αστυνομικών. Την έλλειψη και παροχή υλικοτεχνικών μέσων πάσης φύσεως. Την υποβάθμιση του τομέα εκπαίδευσης ελέω δημοσιονομικής προσαρμογής και περιστολής δημοσίων δαπανών. Την μη τήρηση του Π.Δ 45/2008 περί υγιεινής και ασφάλειας των αστυνομικών και την μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/391 της 12ης Ιουνίου 1989.Για τους ανωτέρω λόγους η χώρα μας πολλές φορές έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους φορείς και οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. το Ελληνικό παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κ.λ.π. Επειδή το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας παρουσιάζει τεράστιο υπηρεσιακό και συνδικαλιστικό ενδιαφέρων ειδικότερα λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος η επιτροπή αποφάσισε όπως τα ανωτέρω θέματα τύχουν επιστημονικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης σε ημερίδα που προτείνουμε να πραγματοποιηθεί συντόμως με παράλληλη σύγκλιση του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου  και την πρόσκληση επιστημονικών φορέων οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αποτυπωθούν χρήσιμα συμπεράσματα προκειμένου να αποτελέσουν  εργαλείο προσδιορισμού επίλυσης των ανωτέρω θεμάτων που σας ανέλυσα ως πρόεδρος της επιτροπής και ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη αυτής. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους και να γνωρίζεται πως η επιτροπή καταβάλη κάθε δυνατή προσπάθεια και θα βρίσκεται πάντα στην διαθεσή σας         
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013                               
Για την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ   Γεώργιος