Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Καταγγελία της Ένωσης Θεσσαλονίκης για παραβίαση ωραρίου στο ΑΤ Βασιλικών


Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2012
-ΕΝΩΣΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κύριε Ταξίαρχε.
Σας γνωρίζουμε - καταγγέλλουμε ότι ως Ένωση (συνδικαλιστική οργάνωση) η οποία έχει σκοπό την προστασία και τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων των μελών της, αλλά και την αναβάθμιση και  προβολή του έργου των Αστυνομικών προς την κοινωνία γενικότερα, στο Αστυνομικό Τμήμα Βασιλικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης παραβιάζεται συστηματικά το ωράριο εργασίας των συναδέλφων – μελών μας σε βάρος τους, αλλά και σε βάρος της απόδοσής τους και της σωματικής ακεραιότητάς τους και γενικότερα αυτό λειτουργεί  ως αντισταθμιστικός παράγοντας στην ασφάλεια των πολιτών. Συγκεκριμένα:

-Διατάζονται οι συνάδελφοι, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να εκτελούν νυχτερινή υπηρεσία κατά τις ώρες 22:00 έως 06:00, σε δύο (2) συνεχόμενες αλλαγές – βάρδιες, και σε μόνιμη τακτική - σταθερή επαναλαμβανόμενη βάση, κατά παράβαση των ανωτέρω σχετικών.
-Οφείλονται αρκετές ημερήσιες αναπαύσεις - ρεπό, στο σύνολο του προσωπικού και στους περισσότερους συναδέλφους δεν χορηγούνται  κανονικά και νόμιμα αυτές.
- Βάσει του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001 ο συνολικά εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των Αστυνομικών που εκτελούν οποιαδήποτε μάχιμη υπηρεσία, μαζί με την πέραν του πενθημέρου εργασία, είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Δυστυχώς όμως λόγω των υπηρεσιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το Αστυνομικό Τμήμα, ο συνολικά εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας συνήθως υπερβαίνει τον προβλεπόμενο, με αποτέλεσμα να προστίθενται, συνεχώς και άλλες χρωστούμενες ημερήσιες αναπαύσεις, οι λεγόμενες υπερωριακές.
- Εξάλλου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν όλα τα ανωτέρω, αφού η επίκληση ότι καταστρατηγούνται λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών ή ότι η υπηρεσία έπρεπε να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του καθορισμένου χρόνου εργασίας, είτε από τη φύση της είτε από ειδικές συνθήκες, δεν ισχύει διότι, οι παραπάνω καταστρατηγήσεις επαναλαμβάνονται συνεχώς, σχεδόν καθημερινά, για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουδέποτε οι συνάδελφοι δεν έχουν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο.
Επίσης, η δικαιολογία ότι όλα αυτά παρουσιάζονται λόγω της υπάρχουσας έλλειψης προσωπικού, δεν ευσταθεί διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία, με την επίκληση των «αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών» μόνιμα και βέβαια η ίδια κατάσταση, επικρατεί, λόγω της έλλειψης προσωπικού και των πολλών μέτρων τάξης, και σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, αλλά οι συνάδελφοι εκεί εργάζονται σύμφωνα με τον υπάρχοντα κανονισμό.
Παρακαλούμε, όπως, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 23 του Π.Δ. 120/2008, να μας πληροφορήσετε για το αποτέλεσμα της καταγγελίας μας.

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 158/2012                                                                                           
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  05/12/2012
ΠΡΟΣ:κ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΙΝ:
1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2) ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
3) κ. ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
5) κ. ΓΕΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
6) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
7) Π.Ο.ΑΣ.Υ.
8) ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.      

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ