Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Όλη η πραγματικότητα για τους νέους μισθούς των Αστυνομικών.


Δημοσιευμένο στο : http://skaythess.gr
Πέμπτη, 27 Δεκέμβριος 2012
-ΟΛΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ. 
Θα θέλαμε ως συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και ειδικότερα ως συνδικαλιστική κίνηση Σ.Κ.Α.Υ.Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα σας καλωσορίσουμε στην παρέα μας, που όπως είδατε ονομάζεται Σ.Κ.Α.Υ.Θεσσαλονίκης, να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα γι” αυτές τις – δυσάρεστες – αλλαγές,  που είδαμε, όλοι μας στη μισθοδοσία μας και ειδικότερα αυτήν του μηνός Ιανουαρίου,  τις οποίες επέφερε ο Ν. 4093 του 2012 ή πιο απλά το Μνημόνιο 3, που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

- Διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς, ο νέος νόμος, για την πρώτη μισθοδοσία μας του νέου έτους, εφαρμόστηκε μόνο ως προς τις μειώσεις που επέφερε και όχι ως προς τις κάποιες θετικές διατάξεις του, που βέβαια είναι αμυδρές μπροστά στις αρνητικές. Δηλαδή, επανακαθορίστηκαν οι νέοι, πολύ χαμηλότεροι, Βασικοί Μισθοί, χωρίς όμως να λάβουμε το νέο μισθολογικό μισθό μας, που ήταν παγωμένος από την 01/07/2011, για ενάμιση (1,5) έτος  περίπου δηλαδή και έτσι πληρωθήκαμε με μισθολογικούς βαθμούς οι οποίοι, στην ουσία, νομικά, δεν ισχύουν αυτή τη χρονική περίοδο και με νόμο του κράτους. Μόνο το αρνητικό, μόνο το κακό εφαρμόστηκε… για τους φύλακες της χώρας, γι” αυτούς που εργάζονται 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για την προστασία των πολιτών από την κάθε μορφής εγκληματική ενέργεια και δίνουν, ακόμα και τη ζωή τους, για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά…

- Επιπροσθέτως, δεν ξεπάγωσε ακόμα το χρονοεπίδομα που είναι παγωμένο από την 01/07/2011, που σημαίνει ότι ο κάθε αστυνομικός έχασε περίπου 40 ευρώ αυτό το μήνα, αφού μία αύξηση 4% με Βασικό Μισθό π.χ. 900 ευρώ αντιστοιχεί σε 36 ευρώ (4% Χ 900 = 36 ευρώ). Θα μας χορηγηθεί τον επόμενο μήνα. Εμείς θα περιμένουμε.

Έτσι, ενώ οι αρμόδιοι και το τεχνικό σύστημα μπόρεσαν και εισήγαγαν στη μισθοδοσία τις μειώσεις, δυστυχώς το ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και του χρονοεπιδόματος, κάτι το θετικό για κάθε εργαζόμενο που σημαίνει μία πενιχρή αύξηση, δεν μπόρεσε να μπει… Δεν μπορούμε, πιστεύω σχεδόν όλοι μας, να δώσουμε μία ξεκάθαρη απάντηση σ” αυτό. Επίσης, σε όλα αυτά (Βασικός μισθός και Χρονοεπίδομα) πρέπει να προστεθούν και οι αναδρομικές κρατήσεις σ” αυτά, από την 01/08/2012, ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθολογίου σε ισόποσες δόσεις.

- Εξάλλου, στα τέσσερα (4) επιδόματα (εξομάλυνσης, ειδικής απασχόλησης, επιτελικής ευθύνης και ειδικών συνθηκών) που λαμβάνουμε όλοι μας, μπήκαν οι μειώσεις και ξεκίνησαν οι αναδρομικές κρατήσεις από την 01/08/2012, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ποσό που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο.

- Ταυτόχρονα ενώ μειώθηκαν οι ασφαλιστικές κρατήσεις για τα διάφορα ασφαλιστικά Ταμεία (Μ.Τ.Σ., Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., Τ.Π.Δ.Υ., για Υγειονομική περίθαλψη κτλ), δυστυχώς αυξήθηκε η κράτηση για την εφορία…

- Κάτι άλλο που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, είναι ότι το ποσό για κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης που μειώθηκε από 2,93 σε 2,60 ευρώ, αναδρομικά από 01/08/2012, δυστυχώς ξεκίνησαν και σ” αυτό τις κρατήσεις. Δηλαδή ο κάθε συνάδελφος χρωστάει, αναδρομικά και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για όλες τις νυχτερινές ώρες εργασίας που εργάστηκε από το μήνα Αύγουστο 2012 μέχρι και σήμερα, ποσό ίσο με τη διαφορά, 2,93 – 2,60 = 0,33 ευρώ για κάθε νυχτερινή ώρα εργασίας. Έτσι π.χ. ένας συνάδελφος που έχει 150 ώρες από τον Αύγουστο χρωστάει 150 Χ 0,33 = 49,50 ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο το χρηματικό ποσό που λάβαμε είναι μειωμένο και δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ώρες νυχτερινής εργασίας που πληρωθήκαμε  γι’ αυτό το μήνα και υπόψη είναι πολλές ώρες, διότι τον προηγούμενο μήνα δεν τις είχε καταβάλει όλες η Υπηρεσία και τις κατέβαλε τώρα. Το έντυπο όμως της μισθοδοσίας, ενώ αναγράφει τις αναδρομικές κρατήσεις για τα ανωτέρω ποσά, στα νυχτερινά δεν το επεξηγεί και δεν το αναγράφει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες απορίες και ερωτήματα στους εργαζομένους. Δηλαδή για όσες μηνιαίες δόσεις έχει ο καθένας μας, θα έχει και την αντίστοιχη αναδρομική κράτηση στα νυχτερινά. Το μόνο που έμεινε αναλλοίωτο είναι το πενθήμερο, που βέβαια είναι το ίδιο ποσό από το έτος 2002, για την εργασία το Σαββατοκύριακο. Δεν νομίζω τα 46 ευρώ να έχουν καμία σημασία και ισοδύναμη αξία με το ίδιο ποσό που χορηγούνταν πριν από 10 έτη. Η εργασία όμως πολλαπλασιάστηκε, οι ανάγκες και η εγκληματικότητα πενταπλασιάστηκαν, οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν, όμως το πενθήμερο είναι το ίδιο…

- Το πιο σημαντικό και αισιόδοξο, όσο μπορεί να πει κανείς ότι είναι κάτι τέτοιο μέσα σ” όλα αυτά, είναι ότι προφανώς με τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα θα τροποποιηθούν οι νέοι Βασικοί Μισθοί με τη μισθολογική αύξηση ή μείωση στους περισσότερους (ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας για κάθε συνάδελφο) και το ξεπάγωμα, που σημαίνει αύξηση του Χρονοεπιδόματος. Αυτό σημαίνει μία, πολύ μικρή, ανάσα για όλους μας.

- Ένα πολύ σημαντικό, το οποίο δεν το έχουμε λάβει υπόψη οι περισσότεροι, είναι ότι με το ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων, δυστυχώς προβλέπονται κρατήσεις για όλους μας, για ακόμα μία φορά, για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση μισθολογικής προαγωγής ισχύουν τα εξής:

Α) Για τους μετόχους της Πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής προβλέπονται 5 κρατήσεις της μισθολογικής διαφοράς του Βασικού Μισθού μεταξύ του κατεχόμενου και του νέου, από 01/08/2012, μισθολογικού βαθμού που είναι 3 υπέρ για Μ.Τ.Σ., 1 για Τ.Π.ΑΣ. και 1 για Τ.Ε.Α.Ε.Χ.

Β) Για τους μετόχους της Πρώην Αστυνομίας Πόλεων προβλέπονται 2 κρατήσεις, που είναι 1 για Τ.Π.Υ.Α.Π. και 1 για Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π.

Γ) Αξίζει να αναφερθεί ότι για τους βαθμολογικά προαγόμενους μετόχους της Πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής προβλέπονται 3 κρατήσεις μεταξύ του Βασικού Βαθμού του Βαθμού που πραγματικά έφερε ο καθένας μας με το Βασικό Μισθό του νέου Βαθμού που φέρει, έπειτα από την προαγωγή του, που είναι 3 διαφορές υπέρ για Μ.Τ.Σ., ενώ για τους μετόχους της Πρώην Αστυνομίας Πόλεων, σε περίπτωση βαθμολογικής προαγωγής, δεν κρατείται απολύτως κανένα ποσό.

- Αυτές οι παραπάνω, άδικες θα λέγαμε και υπερβολικές κρατήσεις, που εξάλλου ακαταλαβίστικο είναι για όλους μας, το γεγονός ότι ακόμα μέχρι και σήμερα το έτος 2012 και ενώ έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια από το 1984, που ενοποιήθηκαν τα Σώματα της Ε.Χ. με την Α.Π., εξακολουθεί και υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος και παράτυπος διαχωρισμός μεταξύ των αστυνομικών, που κατατάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από την ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας.

- Πρέπει άμεσα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, έπειτα από τα ανωτέρω, να λάβουν μία τολμηρή, αλλά δίκαιη απόφαση και να μειώσουν, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ή και ακόμα και το πιο δίκαιο, να καταργήσουν αυτές τις αναχρονιστικές κρατήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες και τις μειώσεις μισθών στον κλάδο μας, που έφθασαν το 40% περίπου.

- Συνάδελφοι αναλογιστείτε μόνο το εξής: Ο κάθε αστυνομικός θα έχει περίπου, για το επόμενο χρονικό διάστημα από την αρχή του νέου έτους, κατά μέσο όρο 3 – 4 μηνιαίες ισόποσες αναδρομικές κρατήσεις, λόγω του Μνημονίου 3 με τις νέες περικοπές και μειώσεις. Εάν όμως, υπολογιστούν και οι 6 ισόποσες μηνιαίες κρατήσεις, λόγω της μισθολογικής προαγωγής που έχουν οι περισσότεροι αστυνομικοί, και μερικοί και τη βαθμολογική προαγωγή βέβαια ακόμα περισσότερες, τότε προκύπτει ότι οι πιο πολλοί θα έχουμε για ένα χρονικό διάστημα, περίπου, 8 με 10 μήνες, δηλαδή για ολόκληρο σχεδόν το νέο έτος, συνεχώς μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις, για όλα τα ανωτέρω, επιπλέον με όλα αυτά που τραβάμε, όλοι μας, από το έτος 2010 με όλα τα Μνημόνια.

- ΔΗΛΑΔΗ, ΕΝΩ ΗΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΤΛ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ – ΑΝ ΟΧΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

Όλοι αναρωτιούνται πως θα μπορέσει ο Έλληνας Αστυνομικός, με ποιο ηθικό, ποιο φρόνημα, με τι είδους ψυχολογία, να τα καταφέρει σ” όλες τις απαιτήσεις του σκληρού επαγγέλματος – λειτουργήματος που ασκεί, όταν δεν θα μπορεί να πληρώσει την εφορία, τις δόσεις των δανείων του, τα έξοδα πρώτης ανάγκης και διάφορες άλλες πρωταρχικές απαιτήσεις για τη ζωή τη δική του, αλλά και της οικογένειας του.

Αυτά ας ελπίσουμε να τα σκεφτούν οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Ειδάλλως, δεν μπορούμε να σκεφτούμε και να διανοηθούμε, τι θα γίνει με τον ερχομό του νέου έτους. Ας συσπειρωθούμε όλοι μας, γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού είναι σχεδόν το μόνο στην ουσία που πραγματικά, αντιστέκεται και μας κρατάει ακόμα ζωντανούς, είναι από τις λίγες φωτεινές ελπίδες στον εργασιακό μας κλάδο, με όση αξιοπρέπεια μας έμεινε σαν εργαζόμενους.

Σίγουρα χρειάζεται και απαιτείται νέος, πιο δυναμικός αγώνας από όλους μας και συσπείρωση γύρω από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την πρωτοβάθμια Ένωσή μας και την Ομοσπονδία μας, την Π.Ο.ΑΣ.Υ., που παλεύουν πολύ σκληρά και με όχι με ίσους όρους, για τα δικαιώματα και τα δίκαια εργασιακά συμφέροντα όλων των αστυνομικών, μέσα στα νέα δεδομένα που επέφερε, η πρωτοφανής για τα χρονικά μας, οικονομική και κοινωνική κρίση.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης

Μέλος Σ.Κ.Α.Υ.Θεσσαλονίκης

http://skaythess.gr