Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΑΣΥ: Stop στην αθλητική βία

Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2012
-Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
απέστειλε επιστολή προς τον  Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ, με κοινοποίηση στα Πολιτικά Κόμματα, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας τις   Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις με θέμα: την «Αντιμετώπιση της αθλητικής βίας»

Κύριε Υπουργέ,

Ο τρόπος της λήψης μέτρων από την Αστυνομία για την διεξαγωγή των αγώνων του επαγγελματικού αθλητισμού αποτελεί μια από τις πληγές του Σώματος.

Η επισυναπτόμενη υπ' αριθ. 25/2012 από 16/12/2012 καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Πέλλας, όπως οι καταγγελίες όλων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων για τη μάστιγα αυτή, στηλιτεύει τον διασυρμό των αστυνομικών και την αποσάθρωση του κύρους της Αστυνομίας από την απαθή καθυπόταξή της στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πανίσχυρων παραγόντων του αθλητισμού που κατά κοινή παραδοχή, «ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις».
Εάν γινόταν μια δημόσια ενημέρωση για το κόστος αυτής της χειραγώγησης των αστυνομικών επιχειρήσεων εις βάρος του οικονομικά χειμαζόμενου πληθυσμού που κατατρέχεται από την εγκληματικότητα θα αποκαλυπτόταν το μέγεθος της πρόκλησης ιδιαίτερα τώρα που η Χώρα βούλιαξε και «αναπνέει με το καλαμάκι».

Ο τρόπος αντιμετώπισης της αθλητικής βίας από την Πολιτεία και η λήψη μέτρων της Αστυνομίας κατατείνουν σε «προφάσεις εν αμαρτίες» γι' αυτό δυστυχώς και δεν αντιμετωπίζεται το νοσηρό αυτό φαινόμενο, παρά νομοθετήματα πάνε και έρχονται και στο τέλος τίποτα δεν αλλάζει. Τα όσα έκτροπα συνέβησαν στο χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα κυπέλου Ελλάδος στην Πάτρα με τους τραυματισμούς συναδέλφων (ο ένας εξ αυτών δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι) δείχνουν χαρακτηριστικά πόσο έκθετος είναι ο θεσμός της αστυνομίας και πόσο ανυπεράσπιστοι οι συνάδελφοι. Γι' αυτό και πάντα φταίει η Αστυνομία κατά της οποίας ενίοτε εξαπολύουν κατηγορίες διοικήσεις των ΠΑΕ. ΚΑΕ κλπ, Υφυπουργοί Αθλητισμού και όποιος έχει θέση και δύναμη να πράττει κάτι τέτοιο.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα με τα πολυκαιρισμένα αυτά συμπτώματα η έλλειψη σταθερής οργάνωσης και διαχρονικού σχεδιασμού, η ανυπαρξία στόχου για το τι τελικά επιδιώκουμε, οι αποφάσεις – διαταγές της τελευταίας στιγμής για μετακινήσεις υπέρμετρων δυνάμεων δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής των συναδέλφων γιατί ευτελίζουν την εργασιακή και υπηρεσιακή τους κατάσταση. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει.

Για τον εκάστοτε αστυνομικό προϊστάμενο η έλλειψη διαχρονικής πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας λόγω του ότι η αποχαυνωμένοι οπαδοί είναι και ψηφοφόροι – εύκολα ποδηγετούμενοι από τους εμπόρους του αθλητισμού – αποδυναμώνει τη θέση του και έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος μετάθεσης ευθυνών από το ένα υπηρεσιακό κλιμάκιο στο άλλο και στο τέλος όλο το βάρος μετατίθεται στους απλούς συναδέλφους που λαμβάνουν τα μέτρα και στις διατασσόμενες να μετακινούνται αφειδώς αστυνομικές δυνάμεις.

Χιλιάδες δυνάμεις κάθε εβδομάδα διατίθενται για τη διεξαγωγή των αγώνων αυτών. Αυτούς όμως τους αστυνομικούς που τους απαξιώνουμε κατ' αυτό τον τρόπο, όπως εν προκειμένω τη διμοιρία της Α.Δ. Πέλλας που πριν μεταβεί στη Βέροια, διατάχθηκε εσπευσμένα να λάβει μέτρα και στην Κατερίνη, πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε και στη μάχη κατά της εγκληματικότητας. Ήδη όμως το προαπαιτούμενο ηθικό φρόνημα έχει καμφθεί. Ήδη έχουν αποδιοργανωθεί οι υπηρεσίες και αγκομαχούν για το πώς θα υποστηρίξουν την αποστολή τους.

Για να σταματήσει αυτή η στρέβλωση απαιτούνται πρωτίστως μέτρα αλήθειας και δικαιοσύνης για να θεραπευτούν οι βαριές αμαρτίες της εν γένει δημόσιας – κρατικής διοίκησης που αναφέρονται στην ευθυνοφοβία, στην κολακεία και στην έλλειψη ισονομίας.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να τολμήσετε το βήμα αυτό, αρχίζοντας με ενέργειες για την αποτροπή της άσκοπης καταπόνησης του προσωπικού και την οριοθέτηση της απασχόλησης των αστυνομικών δυνάμεων στο προαναφερόμενο αντικείμενο με ταυτόχρονη πρόσκληση από πλευράς σας εκδήλωσης ενεργειών προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για μηδενική ανοχή της Αθλητικής Βίας – όχι στο επίπεδο των εντυπώσεων – όσο κραταιοί και αν είναι οι παράγοντες που την υποδαυλίζουν.

Διαφορετικά, εφόσον δεν αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους νοσηρές καταστάσεις όποια αναδιάρθρωση και αν γίνει στην αστυνομία θα πέσει στο κενό ως στερούμενη ισχυρού υποβάθρου. Όλοι οι συνάδελφοι αναμένουν αυτή την υπέρβαση.
http://www.poasy.gr