Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Εκτίουν ποινές εκτός... φυλακών (μέσα στα αστυνομικά κρατητήρια)


Δημοσιευμένο στο : http://www.agelioforos.gr
Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2012
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
-Μία μικρή φυλακή έχει δημιουργηθεί στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου υπόδικοι και κατάδικοι παραμένουν κρατούμενοι για μήνες, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις πριν από μερικές ημέρες τουλάχιστον τέσσερα άτομα αποφυλακίστηκαν από εκεί έχοντας εκτίσει το σύνολο της ποινής τους - φυλάκιση μέχρι και οκτώ μήνες - χωρίς να έχουν περάσει ποτέ το κατώφλι... σωφρονιστικού καταστήματος!
Είναι χαρακτηριστικό πως για να αδειάσουν ελάχιστες θέσεις στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης χρειάζονται... διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, μεσολάβηση εισαγγελέα και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που μπορεί να κρατήσουν μέρες και με την ΕΛ.ΑΣ. να «φορτώνεται» ένα πρόβλημα που καμία σχέση δεν έχει με το αστυνομικό έργο.
Την ίδια ώρα οι φυλακές της Βόρειας Ελλάδας «στενάζουν» από τον όγκο των κρατουμένων και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κάνουν λόγο για ιδρύματα υπό κατάρρευση. Η είσοδος νέων κρατουμένων γίνεται με το σταγονόμετρο και αφού ορισμένοι από αυτούς έχουν «περιπλανηθεί» σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα με τα φυλακιστήριά τους να αλλάζουν συνεχώς προορισμό, αφού παντού βρίσκουν πόρτες κλειστές. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως τόσο στη δικαστική φυλακή Διαβατών όσο και στο υπερσύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας στις Σέρρες υπάρχουν ολοκαίνουργιες... άδειες πτέρυγες, οι οποίες όμως δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μία φυλακή στο... Μέγαρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλη τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κρατούνται 169 άτομα, υπόδικοι και κατάδικοι, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν σταλεί εδώ και καιρό σε σωφρονιστικά καταστήματα. Αξιωματικοί αναφέρουν πως 97 άτομα βρίσκονται στα κρατητήρια της Ασφάλειας, άλλοι 63 σε αυτά της Διεύθυνσης Αστυνομίας και 9 στο Αλλοδαπών.

Ορισμένοι κατάδικοι ή υπόδικοι βρίσκονται στα κρατητήρια της Ασφάλειας ή της Διεύθυνσης Αστυνομίας μέχρι και πέντε ή έξι μήνες, ενώ ορισμένα άτομα έχουν συμπληρώσει... αισίως μέχρι και οκτώ μήνες σε κρατητήριο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ορισμένοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση μερικών μηνών ολοκλήρωσαν τις ποινές τους στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου, αφού δε βρέθηκε κενή θέση για να μεταφερθούν σε σωφρονιστικό κατάστημα. Επιπλέον, πρόσφατα κρατούμενοι που ξεκίνησαν για τις φυλακές των Διαβατών, βρέθηκαν τελικά στην Αγροτική Φυλακή της Κασσάνδρας, αφού μόνον εκεί έγιναν δεκτοί!

http://www.agelioforos.gr